Review: Kouzla na obzoru

února 14, 2013


Název: Kouzla na obzoru 
Podtitul: Erilian
Počet stran: 312
Autor: Tereza Janišová
Vydavatel: X.Y.Z.
Série: Erilian #2
Rozhovor s autorkou: Zde

Život ve městě Erilian se zdá být až pohádkově idylický. Zia, mladá spisovatelka, rebelka a čarodějka v jedné osobě, tento názor nesdílí. Kde má v tomhle nudném městě snobů najít inspiraci pro svoji knihu? Když ale objeví v zaprášeném podkrovním pokoji matčin starý zápisník z jejích cest po jihovýchodních zemích, obrátí se mladé čarodějce život vzhůru nohama. Rozhodne se vzít svůj osud do vlastních rukou a jedné letní noci uteče z domu. Netuší ale, že pluje vstříc velkým tajemstvím, která dlouhá léta spala za obzorem.

Trailer ke knize:


Být celý život zavřený v Městě čarodějů není zas až taková sranda. Nudné večírky a ještě nudnější zahradní párty. Ziu tyhle společenské akce nebaví, stejně jako se oblékat do „načančaných“ šatů. A proto se rozhodně utéct! Kam? To sama ale neví. Jisté ale je, že kdyby neutekla, nezjistila by, že Městu čarodějů hrozí veliké nebezpečí…

Zia bez vědomí rodičů uteče z Města čarodějů pryč. Sama neví, kam přesně chce, ale jedno je jí jasné: už dále nebude snášet tu povýšeneckou atmosféru. Snaží se napsat knihu, ale jak ji může nějak dokončit, když tvrdne doma jako kus chleba? Chce zažít dobrodružství, které se ji v Městě nedostává. Musí odejít a nikoho se na to ptát nebude! Její cestování se ale zvrtne rychleji, než vůbec dokáže nabrat obrátky. Dostane se na exotický Terketmek, kde ji zajmou a zdejší císař si bude chtít z ní vytvořit svou konkubínu. Bude létat na kouzelném koberci, který ji pomůže získat džin. Potká draky, kteří ji pro změnu nesní a objeví nebezpečí, které hrozí celému Erilianu a ještě mnohem více. Jenže nebezpečí nehrozí jenom Městu zvnějška. Hluboko pod městem existuje ještě jedno tajemství, které udržuje stabilitu magie a města v rovině…

Kouzla na obzoru jsou druhým dílem ze série Erilian z pera mladé autorky Terezy Janišové. V prvním díle jsme se zaobírali čistě Kiarou a jejími problémy čistě v Městě čarodějů. V druhém díle se vše bude ale točit okolo Ziy. A ptáte se, kde ta se tam vlastně vzala? Je to totiž její dcera. Ano, chápete to správně. Každý díl se zaobírá novou generací a jak už autorka prozradila, hrdinkou třetího dílu by se měla stát vnučka Kiary.
Kiara a Zia jsou sice rodina, ale jsou úplně odlišné. Její dcera se své matce skoro nepodobá. A to je dobře. Tím se Zia stává více sympatičtější hrdinkou, se kterou se dokážete takměř okamžitě vžít. Někdy byste si ale neodpustili dát Zie pohlavek za její vtipné narážky. Často to příběhu dodává takový ten šmrnc, který občas chybí.

Jestli se vám zdál první díl trochu moc klišé, dejte šanci tomuto dílu. Styl, kterým autorka psala první díl se poměrně změnil a vše už nepůsobí tak, jako v prvním díle. Kouzla na obzoru jsou více propracovaná a živější, než díl první. Rozhodně se i jako první díl lépe čtou. Na romantice se ubralo a přibylo spíše to napětí a akce, které je v knize dostatek. Při některých scénkách se vám na tvářích objeví úsměv, protože si autorka dala s tímto dílem opravdu moc záležet. Stejně jako v prvním díle u zde najdeme krásné ilustrace od Petra Vyorala, které pomáhají dokreslovat Terezin svět a vše působí ještě více… kouzelně.

Rozhodně se ptáte, co se stalo s hlavními postavami minulého dílu. Co Lyraz? Žije vlastně vůbec? Nemusíte se strachovat. Bude mu věnováno dostatek prostoru pro to, abyste si sami zjistili pravdu. Kiara už není tím důležitým prvkem celé knihy, ale přesto se o ni dovíte i věci, o které jste v prvním díle přišli…

Příběh už není předvídatelný, jakož tomu bylo u Města, ale i tady se občas najdou nějaká místa, kde to občas zaskřípe, nebo vám odletí myšlenky od děje nějak pryč. Přesto nemohu změnit názor na to, že se druhý díl líbil více, než ten první a jak někteří už zpozorovali, jde pěkně vidět, jak se Tereza ve svém talentu zlepšuje a svůj styl s každým další dílem zlepšuje. Série Erilian jistě není její poslední sérii, protože by to byla obrovská škoda.

V prvním díle se řešily vztahy mezi jednotlivými postavami a často působil nudně. Druhý díl ale ne. První díl byl spíše pro holky, protože, řekněme si to na rovinu, vztahy a romantika mě v knížkách moc nezaujaly. Druhý díl může číst ale kdokoli! Svět Erilianu, který Terka vytvořila je něco neobvyklého a magického v jednom. Každá věc má svá pravidla, i když se mohou zdát trochu šílená. Jenže o tom fantasy žánr je, ne? Jediné, co nám zbývá je čekat, čím nás překvapí v třetím a posledním díle trilogie Erilian.



Chci také poděkovat samotné autorce, že jsem se mohl zúčastnit křtu Erilianu 2! 
Taktéž děkuji, že mi jeden výtisk Kouzel na obzoru darovala se skvělým věnováním! :)



You Might Also Like

7 komentářů

  1. Mě se tedy líbil více první díl, ale to záleží na každém, jestli si více oblíbí právě tu romantiku nebo akci. :-)
    Jinak musím, říct, že Ti úplně neuvěřitelně moc závidím ten podpis!


    PS: Moc pěkná recenze ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné... ;)
      Proč? Stačí jedna beseda s autorkou a i Ty můžeš ukořistit podpis! ;)

      Děkuji! ;)

      Vymazat
  2. Pěkné, jenom ses trochu popletl.
    Sama neví, kam přesně chce - ne, kde přesně
    A
    Zia není Kiařinou vnučkou, ale dcerou. Jinak je to dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba se sem tam objeví ;) Už je to napraveno :) btw Děkuji ;)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze! Knihu si musím v brzké době přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a musíš :) Tahle kniha si to rozhodně zaslouží! ;)

      Vymazat
  4. MOc pěkná recenze :) První díl mi přišel jako hodně velké klišé a pohádka, ale přesto se mi líbil, na druhý díl se moc těším :)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist