Review: Střípky duší

července 10, 2013


Název: Střípky duší
Počet stran: 304
Autor: Mary Lindsey
Vydavatel: CooBoo
Série: Duše #1
Orig. název: Shattered Souls

Lenzi slyší hlasy a má vize – vize o náhrobních kamenech, povodních a chlapci s kovově šedýma očima. Zdá se, že jí nikdo nemůže pomoci – dokonce ani její přítel Zak. Pak však potká Aldena, kluka ze svých snů, jenž jí prozradí, že ona je mluvčí – člověk schopný komunikovat s bloudícími dušemi a pomoci jim – a že on byl po celá staletí jejím strážcem. Nyní čeká Lenzi těžké rozhodnutí: Zak nebo Alden, život nebo smrt. Jenže čas se krátí. Zlovolná duše chce Lenzi zničit a zabije ji, jestliže se nerozhodne včas…



Lidé se bojí nepoznaného. Tak to vždy bylo, a tak to bude. Raději budou věřit lži, než aby přijali krutou pravdu, která by jim mohla zbořit ideály. Kdyby lidé viděli duchy, přisuzovali by to nějaké holografické projekci, a do smrti by se s tím nějak sžili a dokonce by své lži i opravdu věřili. Musím ale zmínit, že duchové opravdu existují. Jsou všude a je pouze na nás, jak jim budeme naslouchat. Jediné, co po nás chtějí, je pomoc. Pomohli byste jim i vy?

Lenzi slyší hlasy. Hlasy lidí, kteří ji prosí o pomoc, ji samotnou děsí. Její otec, který taktéž slyšel hlasy, zemřel, a ona se bojí, že u ní propukla stejná nemoc jako u něj. Snaží se brát lék Xanax, který by měl hlasy utišit, ale ona je přesto slabě slyší. Se svým problémem se nechce matce svěřit, protože by ji považovala za šílence, stejně jako svého manžela. Její vize o záhadném klukovi se ale stanou skutečností. Alden, kluk z jejich vizí, něco o hlasech, které slyší ví, a může ji do toho všeho zasvětit. Začne ji vykládat o tom, že se jmenuje Rose a že je Mluvčí, osoba, která rozmlouvá s duchy a pomáhá jim dořešit jejich problémy na Zemi. Jako každý normální člověk mu Lenzi nechce věřit, ale přesto hluboko v sobě cítí touhu se více dozvědět. Díky Aldenovi se začne společně zasvěcovat do tohoto problému a začne duším pomáhat a uvědomovat si svou vlastní historii. Jenže ona není jediná, kdo z historie přežil. Stále existuje někdo, kdo o její život usiluje a je schopen udělat cokoli, aby ji zabil.

„Zdá se, že Alden je milý chlapec. Vedle takového bych tě ráda viděla.“ Skoro jsem se zasmála. Kdyby jen věděla. Převtělený úchyl, co se mnou chce sdílet duši. Dúchyl – sen každé matky.

Téma duchové nikdy neomrzí, stejně jako andělé. To druhé je už sice více používané, ale je poměrně zajímavé, jak si každý autor utvoří duchy podle sebe. Mary Lindsey si opravdu vyhrála a utvořila svým způsobem vtipný režim, ve kterém Mluvčí a jejich ochránci fungují. Vytvořila jakousi společnost, ve které se bodují jednotlivé případy. A podle bodů jsou Mluvčí odměňování, takže je to klasická rivalita. Poměrně vtipné, nemyslíte? I když se to sice jako zábava zdát může, některé duše, které jsou zlovolné a chtějí získat tělo Mluvčího, dokážou svou přítomností ale i zranit, nebo rovnou zabít, což vážně už zábavné není. Taky jde vidět, že autorka žije dnešní dobou a i z takové prosté věci, jako je duchařský příběh, vytříská i něco vtipného, co zaujme už pouhou myšlenkou. 


Mary Lindsey v jednom díle skloubila i několik různých teorií. Ta první je o tom, že duše Mluvčího – a jeho strážce, samozřejmě – se neustále vrací do našeho světa, aby konala svou práci. Po reinkarnaci do dalšího těla jim ale zůstanou vzpomínky a pamatují si vše z předešlých životů. Stejně jak od sebe nejsou odloučeni, což se u takovýchto situacích v jiných příbězích stává poměrně často. Stejně tak do knihy vložila zajímavou myšlenku, že lidé se nemusí duší bát ,a jak je obecně známo, duše se drží na zemi jenom díky nedořešeným problémům. Spojila dobré s užitečným a rozšířila obzory čtenáře na další úroveň. 


Při čtení Střípků duší se opravdu nemusíte bát toho, že by na vás autorka vychrlila hromadu popisu a pouze málo dialogů. V knize je to přesně naopak. Odsouvají se „zbytečné“ popisy, které by brzdily děj, a do popředí se dostávají - místy vtipné – konverzace, které závratnou rychlostí tlačí příběh dopředu. Je pravda, že příběh je poměrně lehký na pochopení a místy průhledný a osudy jednotlivých postav se nějak složitě neproplétají, tudíž při čtení nemusíte nějak moc přemýšlet. Děj samotný zaujme nejen svým zpracováním, ale také kreativitou, kterou do něj autorka sama vložila. 


Ohledně IR by mě nepřekvapilo nic. Tihle lidé žili ve světě, který se každému, kdo by nebyl jeho součástí, zdál neskutečný. Ve světě duchů. Ve světě, kde byla potvrzena existence nebe a pekla. Ve světě, kde na tom záleželo. V mém světě.

Stejně jako u některých jiných knížek, i zde se našla nějaká ta slabší část, která pokulhávala, nebo nezaujala. Většinou se jednalo o kapitoly, které ale přesto rychle ubíhaly a díky své krátkosti ani dlouho na scéně nebyly. Právě krátké kapitoly bez bezpředmětných popisů urychlují celou knihu nezávratnou rychlostí, což někdy čtenář uvítá. Ne vždy je to ale k dobru. Setkal jsem se s pár knihami, kde popisy chyběly a místo toho, aby to zlepšilo atmosféru příběhu, spíše to celou knihu posunulo o pár příček dolů. Konec knihy je uzavřen dostatečně na to, aby mohl čtenář čekat další měsíce na vydání druhého dílu.

Začínám si v duchařských povídkách libovat. Střípky duší sice obsahují onen prokletý milostný trojúhelník, ale co teď s ním. Ten se vyskytuje skoro v každé knize a víte, že postupem času si na to zvyknete. Lenzi se naštěstí nechovala jako rozmazlená holka, nechtěla vše mít, a byla spokojená s dosavadním životem. Stejně taky nemusí zachraňovat svět, což trochu poukazuje na to, že se nejedná o klasickou knihu plnou klišé, které jsou omílány neustále dokola. Holt někdo umí napsat skvělou knihu. Mezi ně patří právě Lindsey a potom jsou zde ti, kterým to moc nejde.


You Might Also Like

8 komentářů

  1. Potěšil mě ten uzavřený konec :)

    Kniha mě zaujala už když byla k dispozici jen v angličtině, hlavně díky obálce. Anotace mě trochu znejistěla, ale podle tvé recenze soudím, že by to vážně mohlo stát za přečtení :) Taková oddychovka na prázdniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád! :)

      Rozhodně se pokus si knihu přečíst a uvidíš. Neočekávej od toho moc, protože to je - jak říkáš - taková příjemná oddychovka na prázdniny... :)

      Vymazat
  2. Na knihu se chystám a doufám, že mě nesklame. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já doufám taky! :D Je to takový ten lepší průměr, však víš... :)

      Vymazat
  3. Krásně napsaná recenze, navíc jsem ráda, že se ti knížka líbila (když už jsem tě tak dlouho přesvědčovala :D )... S popisy tam vážně moc nezdržuje, tuším že tam není ani popis vzhledu Lenzi, jen Aldena :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo! :D Ale vidíš? Tvé přesvědčování mělo účinek! Bez tebe bych se k tomu nedostal ani teď -.-
      No, myslím, že není... :DD

      Vymazat
  4. Tu knihu miluji, četla jsem ji asi 11x :D ale jenom 4 hvězdy?! :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň 11x!? Dobře ty!! :D:D Osobně se třeba těším na druhý díl, který u nás snad vyjde... -.-
      Jo, jenom čtyři... :/ Podle mě tomu něco chybělo. A nebo jsem už prostě zvyklý na jiné knihy. Každopádně nelituji toho, že jsem knihu četl a jsem zvědavý na druhý díl! :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist