Review: Vyvolený

září 19, 2012


Název: Vyvolený
Počet stran: 352
Autor: Marianne Curley
Vydavatel: Jota
Série: Strážci času #1
Orig. název: The Named
Koho z nás neláká možnost změnit minulost nebo ovlivnit budoucnost? Vzrušující kniha pohybující se mezi žánry sci-fi a fantasy nabízí vše, co očekáváme od napínavého románu: mladé sympatické hrdiny (Ethan a jeho kamarádka Isabela), zápletku (zápas mezi Strážci času a Řádem chaosu) i záhadu (identita Ethanových spolubojovníků, strážců času, zůstává jemu i nám skryta). Smyslu celého příběhu se čtenář dopátrává postupně, o to více je však vtažen do dramaticky se odvíjejícího děje, od nějž se jen stěží dokáže odtrhnout.




Kdo by nesnil o cestování časem. Kdo by nechtěl prožívat historické události a sám je ovlivňovat. Řekněte kdo? Jenže Ethan a Strážci právě historii chrání a měnit ji nechtějí. Nesmí. Chrání ji totiž před Řádem Chaosu, který se snaží historii pozměnit… Svěřím Vám jednu radu: „Nevěřte nikomu. Řád je všude.“
Ethan 
Kniha začíná velice zajímavým způsobem. Prolog popisuje dvě děti, které se snaží najít černý kosatec. Velice vzácnou květinu. A když tak dětí běží, narazí jak na kosatec, tak na nebezpečí. „Zlého pána“, který Ethanovu sestru zabije přímo před jeho očima. Tím prolog končí.
Ich forma má hodně fanoušků a v takovéto knize nesmí chybět! Z větší části se vžijete se do role Ethana. Pohodového, chytrého a sympatického kluka, který se chce celým srdcem stát Strážcem a dostat tak křídla. Strážci v příběhu vystupují jako prastarý řád, který má za úkol chránit svět a historii. Jsou roztroušení po celém světě a většina jich o sobě ani neví. K těmto Strážcům také patří Arkarian. Ethanův učitel, který ho vychovával a pomáhal mu zlepšovat své schopnosti a dovednosti jak cestování v čase, tak různé zásady a vštěpoval mu svou chytrost. Arkarian patří mezi jednu z hlavních postav s fialovými vlasy a nestárnoucím tělem. Zrovna od něho dostane Ethan velice důležitý úkol: Vycvičit dalšího člena do řad Strážců, jeho prastarou kamarádku, která se do něho v mladém věku zamilovala: Isabelu. Zrovna tato nic netušící dívenka bude naším druhým hlavním a důležitým hrdinou.  
Isabela si vůbec není vědomá svých schopností. Dokud se nepořeže a nezjistí, že se její rány lečí! Pěkné zjištění, ne? Své schopnosti ale před rodinou a přátelí tají. Kdo by taky na veřejnosti přiznal, že se dokáže léčit. Ve škole ji Ethan předvede své schopnosti a začne ji vyučovat a jako svou studenku ji přijme. Časem se možná jejich vztah prohloubí…
Arkarian 
Na tento výcvik má ale Ethan pouze tři týdny. Zní to neuvěřitelně. Nejen, že je Isabela jeho první žačka, ale také musí vecpat trénink více jak roky do pár týdnů. Jestli tento výcvik stihne, je nejpravděpodobnější, že dostane jeho vysněná křídla, po kterých celý život touží a stane se právoplatným a úplným členem Strážců. Během výcviku přijdou naší hrdinové na nebezpečí, které hrozí ze strany Řádu Chaosu. Řádu, který touží změnit běh dějin a vytvořit si tak budoucnost pro sebe, ve které bude vládnout (jak to tak bývá) zlo. Právě proti tomuto Řádu Strážci již dlouhá staletí bojují. Toto zlo bude ale něco nového… Něco temnějšího. Řád se nebojí posílat své sluhy do našeho světa  ničit Strážce, kteří je již dlouhá staletí ničí. Řád se ale nesnaží Ethana a Isabelu zabít jenom pro to, že jsou jedním ze Strážců. Řád nedělá nikdy nic bezdůvodně.
Nemyslete si, že příběh probíhá hladce přesně tak, jak hrdinové chtějí. Jsou to oni, před kterými se objevují veliká nebezpečí a nástrahy ze strany Řádu, které číhají jak v minulosti, tak v dnešní době. Rozhodně se občas budete o hrdiny i bát!
Arkarian není jen velice silná a zajímavá postava, ale také velice tajemná. Postupem příběhu se o ní budeme dozvídat, kdo vlastně je a odhalovat jeho tajemství. Možná proto se také stal mým oblíbeným hrdinou hned po Ethanovi, který s Isabelou mají v knize velice povedené hlášky.
Děj není nějak zdržován a myslím, že od prologu, přes cestování časem, výcviku Isabely až po závěrečnou bitvu, budete napnutí jako struny a budete se těšit na další a další kapitoly. Na konci je závěrečná bitva je, ale celá válka mezi Strážci a Řádem tím ale nekončí. Vše teprve začalo v ostatních knihách…


Knihu si můžete pořídit: Jota | Arara

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Na tuhle knížku jsem narazila už v knihovně, ale moc mě nezaujala. Po tvé recenzi jsi mě však na knihu navnadil a příště si ji v knihovně prostě musím půjčit :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že jsem knize pomohl najít dalšího čtenáře! :)

      Vymazat
  2. Že by další zálusk na další knížku?

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je podle mně dokonalá série. :)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist