Review: Kámen slz

září 02, 2012


Název: Kámen slz
Počet stran: 624
Autor: Terry Goodkind
Vydavatel: Classic
Série: Meč pravdy #2
Filmové zpracování: Zde
Orig. název: Stone of Tears

Richardovi Cypherovi, který porazil zlého mága Darkena Rahla, není dopřáno odpočinku. Ovládá magii, ale pouze sestry světla jej dokážou naučit poznat vlastní talent, aby mohl bojovat proti temným silám. Putuje za sestrami do starobylého Paláce proroků ve vzdálené zemi Starého světa, aby rozvinul svoji sílu a odhalil temné tajemství vlastního původu. Kahlan, poslední matka zpovědnice, vede vojska Středozemí do bitvy na život a na smrt proti Rahlově armádě démonů. Mágova msta vyprovokovala krvavou válku. Kahlan nedokáže zastavit vraždění. Poslední naději skýtá Aydindril, sídlo čarodějů. Právě do něho musí dorazit Zedd, který je posledním ze skutečných mágů, aby vyvolal mocné síly k záchraně všech zemí.



Richard Cypher je zpět. A sním nové nebezpečí v podobě natržené opony mezi dvěma světy. Náš hrdina se bude muset rozhodnout, zda jít na výcvik k tajemným sestrám světla, nebo následoval Kahlan do Aydindrilu, odkud má vládnout, nebo najít Kámen slz, který dokáže oponu zacelit? Richard to v tomto díle rozhodně nebude mít lehké, to mi věřte…
Nebudu si s Vámi hrát a vybalím to rovnou. Kniha je tlustá a jsou v ní malé písmenka. Na první pohled Vás může kniha právě svou hrubostí odradit, ale nenechte se zastrašit! Kniha je plná skvělé fantasy, která čeká pouze na Vaši přítomnost.
Kniha pouze některými věcmi lehce navazuje na knihu první, tudíž když si Kámen slz přečtete jako první skoro o nic důležitého nepřijdete.
V tomto díle se ale seznámíte ještě s více postavami, než v díle prvním. Vystupují zde hlavní postavy: Richard, Kahlan a Zedd. Všichni tři ale budou následně od sebe rozděleni a to teprve pro všechny bude problém. Zvlášť, když D’Hara přišla o svého vůdce Darkena Rahla a natrhne se opona, kterou dokáže scelit pouze Pátrač. Jenže Richard se vydá se sestrami světla pryč a vše nabere rychlý spád.

„Druhé čarodějovo pravidlo: Největší zlo může být důsledkem nejlepších činů.“

Sami se budete divit nad krásou toho, že Kahlan není jen tak obyčejnou zpovědnicí. Ovládá sice Con Dar, ale ten ještě neumí pořádně používat tak, jak by chtěla. Z této krásné zpovědnice, musím zdůraznit krásné, se ale také vyklube vojevůdce a také rozumný vládce. Právě tato žena dokáže svou taktikou porazit desetinásobnou armádu, z čehož ta její vyjde s těma nejmenšími ztrátami. Je opravdu dobrá v tom všem, co dělá a nenechá se odradit a právě proto ji Richard tak moc miluje.
Jak jsem již zmiňoval, příběh bude zasazen do období, kdy jsou všechny země ve válečné náladě kvůli tomu, že Darken Rahl zemřel. Všichni útočí proti sobě a spojenci se stávají nepřáteli. Celé zemi chybí vláda, o kterou ji připravil právě Richard. Kdyby to ale vše takhle skončilo, bylo by to moc lehké, ne? K tomu všemu je ještě Richard z rodu Rahlů a tudíž i mocným kouzelníkem.
Ono se to vše může zdát lehké, ale není. Autor to tak pěkně zasadil, že bych Vám raději radil, abyste si přečetli ten díl první. Sice nějak moc nenavazuje dějovou linkou (no, trochu ano) ale zase přijdete o mnohé věci a budete se ztrácet. Goodkind si totiž pohrál jak s popisy osob, prostředí a dalších, tak také s dějovou linkou, která je propracovaná a vy sami nebudete věřit, s čím vším se v tomto díle setkáte.
Dílem se Vám ale nerozšiřuje pouze ohled na lidi, ale také na stvůry, které se jak ve Středozemí, tak v D’Haře a dalších zemích objevují. Od mluvícího vlka, který je milý, přes gáry až k wristmithech (nevím, zda jsem to napsal správně) Většina čtenářů si ale hned snad oblíbí gara Gráče, který bude novým Richardovým mazlem. V knize je toho samozřejmě více a zde byly pouze ty nejdůležitější informace.
Richard je ale v mnoha ohledech zbrklý. Často se mu to vymstilo. Byl to ale právě on, kdo odhalil zběhy v srdci sesterstva a byl to právě on, kdo dokázal napravit škody způsobené magii před více jak sto lety. Stal se ale také mou nejoblíbenější postavou, stejně jako Kahlan a čaroděj Zedd. Abych se přiznal, tak se vlastně v celé knize chtějí všichni tři najít a někdy jsou u sebe tak blízko a sami to nevědí, že se vzdálí ještě více, než byli. No není to k zbláznění?
Richard se ale také řídí určitými pravidly, která jsou vždy napsána na obalu knihy. Ze začátku je Richardovi význam celého pravidla zatajen, ale postupem času přichází na jeho význam a nesčetněkrát mu tyto pravidla zachránily život. Po přečtení se mohou zdát jednoduché, ale postupem času v knize zjistíte, že tyto pravidla lze využívat i v normálním životě, jakmile pochopíte jejich pravý význam.
Kniha je velice obsáhla a událo se v ní tolik, že to ani nejde popsat. Příběh je prostě jednoduchý a přitom složitý. Dokážete si vše živě představit a kniha Vás nepustí dokud neskončí. Mohu jen doporučit.   


You Might Also Like

0 komentářů

Statistika

TOPlist