RC Reviews: Zápas o osud lidstva

září 02, 2012

Název: Zápas o osud lidstva
Podtitul: Mayské proroctví 
Počet stran: 320
Autor: Christy Readeke 
Vydavatel: Fragment 
Série: Mayské proroctví #1 
Počet hvězdiček: 4/5
Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?

~  ~  ~


Šestnáctiletá Caity odhalí skryté tajemství týkající se nejen mayského kalendáře, ale také roku 2012. Roku, který je podle vše zkázou lidstva. Jenže co kdyby se právě tato nic netušící holka dostala do běhu dějin a byla ona zrovna tou jedinou, kdo by mohl tuto „zkázu“ zničit? Právě teď začne Zápas o osud lidstva.  
Jak již napovídá anotace, odsuneme se trochu od fantasy a dostaneme se k příběhu odehrávající se v tomto světě a čase, kde musí Caity přijít na kloub velikému tajemství, na kterém závisí osud lidstva.
Caity nás na začátku celého děje nejdříve uvede a vysvětlí, co a jak. Následně se přestěhuje do hradu, který zdědila její rodina. Dosti zajímavé klišé, že? Toto klišé se může vyskytovat často, ale do tohoto příběhu se to opravdu velice hodilo a sama hlavní hrdinka zmínila, že by v toto klišé nikdy neuvěřila. Následně začne objevovat tajemství, které se pojí s tajemnými May.
Prosím, hlavně nešilte z toho, že vidíte napsáno: rok 2012. Dobře vím, že všude se dočtete o konci světa a podobných blábolech. Tato kniha se liší tím, že proroctví nevěstí žádný konec světa, ale pouze „nakopnutí“ naší mysli, aby se vyvíjela dále. Tudíž neproběhne konec, ale pravý opak: začátek. Svět projde pouze proměnou, kterou předurčili Mayové již dlouhá staletí před tímto rokem. Sami si dokázali dokonce určit, kdy se Cortéz na jejich břehu vylodí.
Ze začátku jsem si myslel, že příběh bude takový lehký. Mýlil jsem se. Prvních 150 stran se prakticky odhalovalo tajemství hradu a tajemství v něm samotné. Od 150 a výš se začalo teprve poté jednat o proroctví, které nám Mayové zanechali. Některé informace byly ale tak složité, že jsem je ani z větší části nedokázal pochopit. Začali se tam probírat nějaké vlny, energie a co já vím, co všechno ještě. Ale nemohu říci, že mi kniha nedala nic. Jednoduše byly tyto fakty pro mě trochu moc… vědecké.  
Abych řekl pravdu, kniha má svým způsobem hrdiny dva. Tou první je šestnáctiletá Caity, které je vržena do všeho toho zmatku a tím druhým je její opička: Pan Papírek. Právě tato opička pomáhá Caity a jednou ji dokonce i zachránila život. Byla to právě Pan Papírek, kdo ji ukázal tajemnou komnatu ve svém pokoji a právě on ji poradil, co dělat s podivnými spirálami, které ukrývaly proroctví. Opička se stala mým favoritem, stejně jako Caity.
Jak jsem již říkal, Caity je šestnáct a právě přijela ze San Francisca do Skotska. Hrad ji ze začátku skrývá svá tajemství, ale časem na ně přijde. Pomohou ji nejenom její rodiče, ale také Pan Papírek a další. Sama ze začátku nebude věřit, že to zrovna ona má být ta, kdo sjednotí lidi po světě a vytvořit tak „nový věk“, ve kterém již nebude záhadná Stínová armáda vládnout. Právě tato armáda má za vinu všechny hladomory, drogy a války, které na našem světě vládnout a Caity je tím, kdo má lidi sjednotit a nechat je řídit se podle mayského kalendáře tzolkinu, který naší mysl posune vpřed. Caity ale také objeví svou novou schopnost: Dokonale lhát. Samou ji ale po čase ze lží, které musí vykládat, začne pukat srdce. Musí ale lhát, aby se dokázala ochránit. Nebezpečí číhá i na jejich hradě. Lhala dokonce i rodičům, kteří na ni byli milí a ona se jim takto odvděčila za jejich přízeň a práci.
Příběh se neodehrává pouze ve Skotsku a San Franciscu, ale také na Velikonočních ostrovech. Tato místo se mi hned po Skotku velice líbilo. Pravda taky je, kdy se dostaneme v takovýchto knihách na tak exotická místa? Kniha ale také není přeplněna nějakými popisy a tudíž se i lehce čte. Okouzlí Vás nejen místy a postavami, ale také nádherným příběhem, kterým se to v této době sice hemží, ale zrovna tento příběh má svůj půvab a kouzlo.  
Hlavní motiv knihy je vlastně tajemství a sjednocení lidí k tomu, aby se nenechalo armádou ovládat. Ze začátku se Vám to může zdát hloupé, či praštěné, ale časem přijdete na to, že se Vám toto téma líbit bude a vy budete hltat jednu stránku za druhou. Nikde se to podle mě nezadrhávalo kromě toho začátku. Poté vše ale nabere rychlý spád a knihu přečtete do pár dní celou.
K oblíbeným postavám bych mohl ještě přidat Alexe. Je chytrý a ochrání Caity i za cenu, že by měl přijít k újmě. Už od prvního pohledu s Caity se do sebe zamilují a číst někdy myšlenky hlavní hrdinky je velice… zábavné. Oba tvoří pěkný pár, i když si to tak ani úplně nemyslí. Nebýt Alexe, neudálo by se hodně osudných věcí a byl to právě on, kdo podpořil Caity v jejím úkolu, který na ni Mayové uložili. A mohu říci, že tento úkol není ani za mák lehký.
Na závěr bych chtěl říci, že knihu hodnotím tak, jak hodnotím. Pěkně se četla a děj byl nádherný, ale něco tomu trochu chybělo. Bohužel ale nevím, co to je. Přesto ale nelituji, že jsem knihu četl a mohu pouze a jen doporučit! Nechám si ale tu jednu hvězdičku do rezervy, kdyby náhodou…! :)

Knihu si můžete pořídit: Fragment | Arara 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment! 

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Na knížku jsem se docela dost těšil, ta obálka je dost pěkná. Ale i od Hanči vím, že ten začátek není kdovíjak úžasný. Tak uvidíme až si jí přečtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psal, ten začátek byl takový spíše seznamovací a nic se tam prakticky nedělo. Od těch 150 stran se to začalo rozjíždět. ;)

      Vymazat
  2. Myslím, že kvôli škótskym reáliám by som si knihu prečítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych se přiznal, tak tam je spíše popsána okrajově krajina a většinou se tam popisuje ten hrad :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist