Interview: Tereza Janišová ~ autorka série Erilian...

září 23, 2012

Dnes Vám přináším rozhovor s fantasy spisovatelkou Terezou Janišovou. :) 


Ahoj. Jestli bych mohl poprosit, představila by ses nám?
Studuju (architekturu), píšu (především fantasy ale nejen to) a tancuju (irské tance). Taky ilustruju, grafičím a cestuju. Nudím se zřídka kdy. Mám slabost pro zvířata. Pro kočky především. Miluju Londýn, koktejly a Mini Coopery.

Jak se máš? :)
Trochu mě škrabe v krku ale jinak fajn ;)

Někteří dobře ví, že jsi vydala první dva díly série Erilian. Chystáš se napsat nějaké pokračování?
Erilian je trilogie a právě pracuju na třetím, tudíž posledním dílu. Erilian – Střípky hvězd.

Střípky hvězd. Velice pěkný název pro knihu. Jak jsi k takovému názvu přišla?
Z kontextu a hraním se slovy ;)

Podporuje Tě v psaní někdo? Necháváš si radit, nebo je to Tvá soukromá záležitost?
V psaní mě podporuje celá rodina i hodně mých přátel. Děda je spisovatel, máma novinářka, babička knihovnice a táta zapálený čtenář scifista a fantasysta, takže mám doma dobré literární zázemí. V průběhu psaní (povídky, knížky nebo čehokoli jiného) mě nikdo nesmí koukat přes rameno. Na to jsem velmi alergická ;) Když ale onu záležitost dokončím, ráda ji nechám „zcenzurovat“ svým rodinným příslušníkům, kteří mi vždy dobře poradí a vychytají mouchy.

Rozhodně pořádáš besedy… Máš nyní nějaké v plánu?
Někdy během podzimu chci provést nějakou tu literární akci v Praze. Termín ani místo konání ještě nejsou jasné, ale určitě to dám všem včas vědět :)

Mohla bys poskytnout exkluzivní ukázku pro čtenáře blogu tvého nynějšího díla?
Jak říkám, nikdy nikomu nenechávám číst nedokončené věci, takže tomuto pravidlu budu věrná i nadále ;) Ale můžete si přečíst kousek z Kouzel na obzoru (druhého dílu Erilianu) ZDE 
 
Psala jsi již před Erilianem nějaká díla, povídky…?
Povídky jsem psala a bylo jich docela hodně, ale nikdy jsem neměla potřebu je publikovat. (první jsem vytvořila v sedmi letech). Buďto jsem je psala jen pro sebe nebo pro svou rodinu a přátele. Takzvaná šuplíková tvorba. Vyšlo mi několik článků v novinách a časopisech, ale to se jednalo spíš o sloupky, fejetony, odborné články atp. Když jsem pak napsala svoji první knížku, řekla jsem si, že už bych se svou fantazií konečně mohla vyjít na světlo ;)

Máš ráda jen fantasy, nebo upřednostňuješ ve volných chvílích i jiné žánry?
Nejsem vyloženě ortodoxní fantazista. Moc mě nebaví klasická středověká fantasy, elfové, trpaslíci a spousta mečových bitek. Libuji si na té tenké hranici mezi fantasy, sci-fi, hororem a dalšími těžko zařaditelnými žánry. Mistr tohoto zvláštního stylu, ze kterého se ráda tetelím, je Neil Gaiman. Jistě, pořád se opakuju a vyzdvihuju ho, ale nemůžu si pomoct. Neil je prostě můj ,milášek´ ;)

Co děláš o volném čase?
Píšu, tancuju, cestuju.

Máš nějakého oblíbeného autora?
Jo, mám :D

Mohla bys poskytnout nějakou radu pro začínající spisovatele?
Nedá se nic dělat, musím se zas vrátit ke Gaimanovi ;) Toho se totiž taky často na tuhle otázku ptají a Neil odpovídá:
„Čtěte. Čtěte hodně. A žijte. Každou chvíli se setkám s opravdu dobrými spisovateli, kteří ale vůbec nemají co říct. Na to já říkám: Oukej, přestaň psát a najdi si nějakou práci, cestuj kolem světa, něco udělej. Nech si zlomit srdce a pak se vrať a napiš něco dalšího. Ale to hlavní, co bych měl lidem říct, je: pište. Hodně lidí, kteří chtějí být spisovateli, si neuvědomuje, že jediný způsob, jak toho dosáhnout, je psát. Všichni spisovatelé doufají v to, že v noci přijdou elfové a dokončí jejich příběhy za ně. Takže musíte psát, musíte věci dokončovat, musíte začínat nové a to je ve skutečnosti ono velké tajemství. Klást jedno slovo za druhým. Slova jsou jako cihly tvořící zdi. Pak dokážete postavit celé paláce.“

A poslední otázka: Chtěla bys něco vzkázat čtenářům?
Hmmm… Erilian na vás čeká v knihkupectví a vzkazuje vám: „Chci Tě a Ty mě můžeš mít.“ ;) 

Děkuji Ti Terko za nádherný rozhovor a držím palce, ať Ti jde psaní od ruky! :) 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Pobavila mě poslední odpověď :D Ale je to pravda, Erilian na nás tak hezky kouká z těch knihovniček... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mě taky :D Souhlasím... :) Erilian hezký kouká odkudkoli :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist