Review: Šifra mistra Leonarda

dubna 23, 2013


Název: Šifra mistra Leonarda
Počet stran: 444
Autor: Dan Brown
Vydavatel: Argo
Série: Robert Langdon #2
Orig. název: The Da Vinci Code
Filmové zpracování: Zde

Kniha Šifra Mistra Leonarda rozkrývá vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu.
Záhada sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál!
Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…

Trailer k filmu: 

 

Dokážete si představit, kdyby se základy církve, učení o Ježíšovi a samotných evangeliích změnila? Jak to tak už bývá zvykem, Vatikán se snaží tyto dokumenty najít a bez prodlení zničit, protože kam by spěl svět, kdyby se učení „staré jako sám svět“ zhroutilo v pár dnech? Sami ani pořádně nevědí, o co jim jde, ale ví, že musí najít artefakt znám po světě jako Svatý grál, ke kterému existuje pouze jediný klíč. Klíč, který lze nalézt ve vědění jednoho slavného člověka. Tím klíčem je totiž samotný Da Vinci.

Robert Langdon si ani nestačil odpočinout a už před ním stojí další nové tajemství. V pařížském Louvru byl zabit správce Jacques Sauniére a Robert je – jakožto světoznámý symbolog – povolán, aby objasnil podivné symboly a znaky kolem jeho mrtvoly. Podivné znaky odkazují na dílo světoznámého umělce Leonarda Da Vinci. Robert si ale pomalu začíná uvědomovat nebezpečí, které mu ze strany pařížské policie hrozí a proto se rozhodne na tuto záhadu společně se svou krásnou společnicí Sophií přijít. Jednotlivé indicie je posouvají dále a dále, neustále jim poukazují pravdu, kterou se církev tak snaží tajit. Právě tímto hledáním ale proti sobě poštvali velice silné nepřátele, kteří se je snaží za každou cenu zabít a ze kterého má i Vatikán husí kůži. Musí najít Svatý grál za každou cenu, než církev a využít ho tak, jak by se měl. Kdyby ale grál našli, odhalením ho světu by ale riskovali světový kolaps celého křesťanství a tím by svět spěl k samotné záhubě…

Šifra mistra Leonarda je druhým dílem s Robertem Langdonem, který svou inteligencí překonává všechny největší mozky světa. První díl, Andělé a démoni se odehrával čistě ve Vatikánu, což je jedno ze zajímavých míst. Druhý díl se odehrává právě v mém oblíbeném městě, Paříž. Samotná atmosféra města velice podněcuje čtenáře k tomu, aby si do města zajel, porozhlédl se po jednotlivých památkách, které tento symbolog navštěvuje, vybavil si jednotlivé scény a řekl si: „Jo, tohle může být pravda.“ Francie ovšem není jediné místo, které navštívíme. Společně se půjdeme třeba podívat do londýnského chrámu, či jiná příjemná místa.

Kde kalich v sobě tajně skrývá břit a dávný Roslin stráží její klid, ji krášlí díla mistrů, nebe hvězd v ta místa právě dej se zpátky svést.

Dokážu si představit výraz Vatikánu, když kniha vyšla. Od samotného počátku totiž Brown poukazuje na církev, její temné stránky a hlavně podkopává jejich základy. Divím se, že kniha ještě nebyla za své náměty stažená z prodeje, ale víte co se říká: Zakázané ovoce chutná nejlépe. Jenže samotný autor církev nekritizuje tak, jak si většina myslí. On spíše pouze podává fakta, která si trochu ochutil tím svým tajemstvím. Nechává čtenáře na pochybách, zda má uvěřit tomu, co je na obrazech zřejmé, nebo nikoli. Je pouze na nás, jak si vše vyložíme. Buď budeme brát dílo s nadsázkou a při čtení se nebudeme zaujímat fakty, nebo si uvědomíme, že možná to nebude zas taková hloupost, jak se zdá. Ovšem, dodnes zůstává otázka, zda v knize přeci jen nebylo to zrníčko pravdy…

Samotné postavy ožívaly více, než by si kdo dokázal představit. Robert & Sophie jsou pár těch dvou skvělých akčních hrdinů, kteří přežijí sice vše, co jim nepřátele připraví, ale přesto se párkrát pozastavíte nad tím, že právě mohla jedna z těchto dvou hlavních postav zemřít. A věřte, že v knize zemře docela dost postav. Autor se nebojí krve a zabíjení postav. V knize se totiž pohybuje takový zručný vrah, ze kterého až někdy běhá mráz po zádech. Dan Brown dokázal vytvořit správné prostředí pro zasazení postav a jednotlivých skupin do jednoho celku a vytvořit tak napínavý, akční a dech beroucí děj!

Šifra mistra Leonarda překvapí. Ať už svým námětem, nebo samotnými postavami. Příběh začíná pomalu a teprve postupem času se na něj začínají nabalovat jednotlivé informace. Jak to bývá zvykem, Dan Brown píše opravdu zajímavým stylem a vyvolat v nás pocit zděšení, napětí či zaražení nad novými fakty, které vykukují ze stránek nejdříve tak nějak nejasně a postupem času se vyjasňují. Jestli se nebojíte přijít na tajemství skryté stovky let, přečtěte si tuto knihu. Kniha vás chytne a pustí teprve až ke konci, který (naštěstí) končí dosti uzavřeně…


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Super recenzia, DaVinicho kód mám strašne rada a, mimochodom, myslím si, že v tej knihe je predsa len kúsok pravdy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a víš, že mě to taky tak někdy docela přijde...? Jak jsem se pořádně zahleděl do toho obrazu a spojil si nové vědomosti, tak jsem tam přeci jen něco viděl...! :)

      Vymazat
  2. Souhlasím, skvělá recenze!! :) Na tuhle knihu se chystám, mám ji už nějakou tu dobu v knihovničce. Vyděla jsem film, a ten byl super. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okej, jen já můžu napsat viděla s Y. :'DD

      Vymazat
    2. Jo, film byl super, ale docela se (moc!) rozcházel se samotnou knížkou... Doporučuji, nejdříve knížka, potom film! :)

      Vymazat
  3. Kniha je naprosto skvělá :D a film přímo miluji :D :))
    PS: pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Recenze se opravdu povedla a co se knihy týče, pět hvězdiček jí právem náleží. :) Je úžasná, Dan Brown je znamenitý spisovatel, musím si přečíst i další knihy o Langdonovi. :) Nicméně, film jsem celý neviděl, jen kousek a mám na něj rozdílný názor, než vy. Naopak, nelíbil se mi. Ani nevím proč, možná, že ta část, kterou jsem viděla, byla tak rozdílná knize, možná... vlastně ani nevím, nezaujal mne... :)

    OdpovědětVymazat
  5. No, někteří mi to říkali taky, ale já to zvládl ve čtrnácti za pár dnů, takže...! :D A souhlasím! Brown je opravdu skvělý, ale Ztracený symbol jsem ještě nečetl... Rozhodně se na něj chystám! ;)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist