Review: Zloděj blesků

října 27, 2012


Název: Zloděj blesků
Počet stran: 399
Autor: Rick Riordan
Vydavatel: Fragment
Série: Percy Jackson a Olympané #1
Filmové zpracování: Zde
Orig. název: The Lightning Thief

Jmenuji se Percy Jackson. Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy. Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu. Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr. Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia. Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval!






Trailer:





New York… Město, kde se ztratí vše a každý. Denně kolem Vás projde více jak tisíce lidí. Nikoho by ale nenapadlo, že právě nyní vedle Vás projde bůh, polokrevný nebo nějakou nestvůru. Polovina lidí nevěří, ta druhá ano, ale nevědí, o co vůbec jde. Percy o svém původu neví nic. Horší je to, že si ho stvůry vybraly jako cíl, který musí za každou cenu zničit, stejně jako bohové, kteří po něm chtějí jakýsi blesk a označují ho za zloděje. Jenže kdy by mohl ukrást blesk? A jak je to vůbec možné?  
Příběh vypráví sám hlavní hrdina. Tento styl Vám pomůže lépe a hlouběji nahlédnout do skvělého příběhu, který na Vás čeká. A vše to začalo tak nevinně.
Škola pořádá exkurzi do muzea o řeckých bozích. Toto téma Percyho zaujalo a tudíž se rád přidá. Jenže exkurze se zvrhne v to, že ho napadne jeho matikářka. Vyroste z ní zrůda a Percymu se podaří její útok přežít. Pomůže mu také jeho kamarád – jen tak mimochodem satyr – Grover. Díky němu se dozví o novém světě. Svět, ve kterém vedou polokrevní souboj s nestvůrami. Svět, ve kterém žijí Olympští bohové a sídlí na Empire State Building.
Právě u tohoto se na chvíli pozastavíme. Autorova vynalézavost nemá obdoby! Ještě jsem se nikdy nesetkal s dílem, kde by jacíkoli bohové sídlili na Empire State Building, nebo by si užívali pozemský život, navlečení do oblečení a vydávali se za motorkáře, či šéfy natáčecích studií. U některých povolání se musím opravdu zasmát. Zasazení řecké mytologie do této knihy je nejen naučné, ale také zábavné. A pozor! Také na Vás čeká mnoho povedených hlášek, kterými se to zde jenom hemží, stejně jako nečekanými zvraty.  
Percy se dozví, že je jeho otec Poseidon. Je polobůh, jeho otec bůh a matka smrtelnice. To jsou povedená rodinka. Okamžitě musí matku opustit a vydat se do Tábora polokrevných, kde se má trénovat, aby mohl v našem světě přežít a nesněden nějakou tou příšerou.
V táboře se dozví, že ukradl Diův blesk. Pokud ho nevrátí, bude válka mezi bohy a všichni dobře ví, že válka znamená zkázu světa. Příběh se poté jenom dostává k lepšímu a lepšímu.
S jednotlivými postavami si rozhodně rozumět budete! Myslím, že není nikdo, kdo by si alespoň jednu postavu neoblíbil. Ať už chytrou Annabeth, Percyho nebo satyra Grovera. Jsou zde ale i jiné postavy. Každá vyniká jinou schopností a je takřka nemožné, aby vám neutkvělo alespoň pár postav v hlavě a při vyslovení jejich jmen si je nevybavit. Jsou zde ale také jiné postavy.
Co se dějové linky a dialogu týče, není nic zdlouhavé a nic se nerozpitvává. Jak jsem zmínil nahoře, postavy jsou propracované a stejně tak nečekané zvraty. Autor ví, co jak udělat, abyste byli překvapení. Velice jsem se i divil, že už v první knize se podíváme na Olymp. Všichni známe knihy, kdy se pouze o něčem mluví a nic. Sice zde není Olymp popsán do každého kouta, ale pro skvělou představu to bohatě stačí. Na první pohled se to zdát nemusí, ale autor právě toto zamýšlel. Poučit čtenáře něco o historii na rozdíl od těch „suchých přednesů“ ve škole. Naučíte se něco nového a hlavně zábavně!
Celý příběh může působit tak nějak… dětsky. Ať už podle děje, nebo čehokoli jiného. Jste na omylu. Ze začátku se vše jevit jako dětinské může, ale postupem času si budete uvědomovat, že zápletka se více zamotává a konce stále není. Mohu Vás ale uklidnit tím, že příběh skončí uzavřeně a další kniha bude zase o něčem úplně jiném. Teda, skoro jiném… Já si ale knihu oblíbil a jsem rád, že jsem si celou sérii pořídil! :) 


You Might Also Like

17 komentářů

  1. ach bože milujem Logana Lermana 8P
    Ten film je bohovský!
    Tieto série by som si veľmi rada prečítala, sú to určite skvelé knihy so super nápadom 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už vím, co příště strkat do článků: Fotky lidí, na které holky letí :D A ano, film se opravdu povedl a získal si u mě oblibu x))
      To víš, že ano! :) Knihy se opravdu povedly a jestli máš ráda film (což máš) tak si rozhodně sérii přečti! :) A jen tak btw... Víš, že se natáčí Moře nestvůr? :)

      Vymazat
  2. Má nejoblíbenější série a nejoblíbenější autor :)) Skvělá recenze :)) Film se mi taky líbil, a už se těším na zfilmované Moře nestvůr :))

    OdpovědětVymazat
  3. Percy Jackson! ^^ Jedna z mých nejoblíbenějších knižních sérií. Pan Riordan píše naprosto úžasně, taky se mi strašně líbí to zasazení Řeckých bohů do dnešního světa. On byl vlastně takový můj počátek zájmu o starověký svět, za to mu jsem nesmírně vděčná. :)
    Příběh je báječný, autor ho má geniálně propracovaný a podává ho nám... podle mě hrozně lehce, že se člověk nemusí moc pozastavovat nad tím, co vlastně čte. ^^ Já ho prostě zbožňuji, když si chci oddechnout, šáhnu po Percym.
    Ale co se týče filmového zpracování... když jsem ho viděla poprvé, děsně se mi líbil, neznala jsem totiž knižní předlohu. Ale poté co jsem ho viděla podruhé, už mé nadšení trochu opadlo. Docela mne mrzí, že se děj tak strašně moc liší od knižní předlohy. Skoro všechno by jim odpustila, ale to hlavní, čímž změnili úplně všechno jim neodpustím.
    ------ následující část obsahuje spoiler a kdo nečetl knihu, neměl by číst ani tohle -----
    Knížka jasně popisuje, jak to s Hádem vlastně je. Že jeho cílem není mít válku mezi bohy, že on po blesku netouží... je to celé jinak, než ve filmu. Ten z Háda udělal hlavního padoucha a Árese, který vlastně za všechno může vůbec nezmínil. Avšak obsazení herců bylo úžasné, možná právě kvůli tomu jsem si oblíbila hlavního padoucha knihy - Luka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak takhle velký názor jsem ještě neměl :D Děkuji! :)
      Přesně... Mě sice už v té době řečtí bohové brali, ale kniha to jenom... popostrčila dále a já si je oblíbil, jak to nejvíce šlo! Co se filmu týče... Dalo se to čekat. Filmy jsou prostě od toho, aby co v nejkratší době nastrkali to nejdůležitější (často ale důležité věci opomenou) a snaží se něčím diváky nalákat. Nesmíme si to brát a od toho jsou knihy... x)) Jasný příklad je Šifra Mistra Leonarda... Tam se to rozchází s knihou po prvních 10 minutách :D A musím souhlasit, že obsazení bylo skvělé! :)

      Vymazat
    2. Tak to jsem ráda, že mám nejdelší názor. ^^ Šifru mistra Leonarda jsem jako film neviděla. Knihu miluji, strašně se mi líbí, jak to autor pojal. Jeho vysvětlení minulosti, křesťanství. Je to dokonalé!
      A právě proto se bojím filmu. Jelikož od známých vím, že se to rozchází a že na knihu filmová adaptace nemá. Takže se na filmovou Šifru asi nepodívám a zůstanu u svých představ z knih. ;)

      Vymazat
    3. Ano, vše musí být jednou poprvé... :D Přesně! Mě se dílo taky hodně líbilo a film to úplně zkazil :// Ale doufám, že si někdy pořídím Anděle, ať mám v Robertu jak pokračovat :)

      Vymazat
    4. A Ztracený symbol jsi četl? :) V tom je také Robert. Já jsem začala, už je to strašně dlouho, ale nějak mě nechytl, ne tak jako Šifra. Ale teď, až konečně přečtu něco ze seznamu k maturitě, se chci na symbol vrhnout. Jsem zase o něco starší, tak by se mi již mohl líbil a číst se mi dobře. Předtím byl na mé mladší já moc složitý. ;)

      Vymazat
    5. Právě že ne :) Teď se ale snažím nějakým způsobem si přečíst Anděle :) No jo, ono to tak bývá. Já zase četl knihy, které mě v dětství bavily a teď si říkám, jaká to byla blbost :D Ale držím palce, ať se líbí... ;) Jednou si takhle i možná přečteš můj výtvor... x))

      Vymazat
    6. To s těmi knihami, co se mi líbily dříve si říkám taky. Ale jak člověk roste, holt ho baví jiná díla než v dětství. :))
      Tvůj výtvor si určitě přečtu, ale jaký na to budu mít názor... to zjistím až po přečtení. :) Věřím, že pozitivní. ;)

      Vymazat
    7. Právě proto si chci přečíst takové ty knihy s "dětskou tématikou" teď, dokud se na to aspoň mohu koukat :D
      To tedy :D Ani nevím, jak bys to zvládla bez přečtení ;) Vy mi všichni tak věříte... Začínám se bát že vás zklamu :D

      Vymazat
    8. Já jsem právě teď v tom období, co mám ráda už dospělejší knížky, nad kterými musí člověk přemýšlet, autor v nich bloumá nad smyslem života - třeba taková Kafka na pobřeží od Murakamiho je nádherná - ale ještě můžu i ty určené i pro třináctileté děti. A doufám, že z tohoto období nevyrostu, protože je úžasné číst od všeho něco. ;)
      No, bez přečtení bych to zvládla asi těžko. :D Určitě nás nezklameš, vím to! ^^

      Vymazat
    9. Asi tak :) Zase takové knihy já moc nemusím, ale něco ve stylu high-fantasy, to miluji! Kde je milion postav a děj se stále více zamotává :D
      Ale co víš... :D Tak to děkuji za důvěru! :)

      Vymazat
    10. Tak příběhy, kde máme tak dvě až tři postavy jsou sice dobré, ale nikdy bych je neoznačila za ty nejlepší. V případě, že se nám v knize objevuje více postav, knížku musím víc vnímat a obecně působí daleko promakaněji. ^^ Navíc vždycky strašně obdivuji autory, kteří dokážou vytvořit tolik odlišných postav - to mě se nikdy nedaří. ;)

      Vymazat
    11. To mě taky ne... Ale takový Meč je úžasná fantasy série, kde je sice hodně postav, ale svět je opravdu promakaný a jde vidět, že si autor pohrál do největších detailů ;)

      Vymazat
  4. Dostala jsem typ od kamarádky, že ty máš prý nejlepší blog, tak jsem se přišla podívat:) a opravdu nelhala:). Film jsem viděla už asi 4x. Pokaždé mě natolik zaujal, že jsem si půjčila od kamaráda knihu. Přečetla jsem ji na jeden dech! Se zbytkem knih to bylo naprosto stejné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně!? No skvělé! Děkuji, že si začínám budovat pěknou reputaci... :)

      Ano, taky jsem viděl film 4x a stále se mi hodně líbí :) A o knihách ani nemluvě... ;)

      Vymazat

Statistika

TOPlist