Knižní zúčtování za únor 2014

března 02, 2014

Kdo by řekl, že už je únor za námi? Jasně, tenhle měsíc měl pouze osmadvacet dní, ale přesto se mi zdá, jako kdyby to všechno uteklo nějak rychle. Nestihl jsem ani udělat tolik věcí a už je tady třetí měsíc a popravdě se začínám těšit, až bude ten šestý... Protože se ve škole zvolní a potom nastanou očekávané prázdniny... Akorát škoda, že je tahle budoucnost ještě tři měsíce vzdálená. -.- Každopádně si můžeme neděli zpříjemnit měsíčním zúčtováním, co vy na to?

Knihy, které jsem si koupil:


Bílá kněžka by Trudi Canavan
Poslední z divokých by Trudi Canavan
Hlas boží by Trudi Canavan
Jáma a kyvadlo a jiné povídky by Allan Edgar Poe
Zlodějka knih by Markus Zusak
Obraz Doriana Graye by Oscar Wilde
Hamlet by William Shakespeare 

Taková trochu větší nadílka, nemyslíte? Na začátku měsíce jsem ani neměl v plánu si tolik knih pořídit, ale víte jak to chodí... když se jedná o knihy, i ty největší překážky mizí. Jako první stojí za zmínku celá série Věk Pěti - Bílá Kněžka, Poslední z Divokých a Hlas Boží - od australské spisovatelky Trudi Canavan, kterou jsem si pořídil na Zoner Pressu za naprosto pohádkovou cenu 50,- za kus. O téhle sérii jsem už slyšel a abych se přiznal, ani jsem neměl nějakou velkou chuť si sérii přečíst. Nějak jsem na ni zapomněl a jakmile jsem si všiml akce, tak jsem si řekl, že bych to přeci jen mohl zkusit. Za padesát korun nic nedám a když už to napsala moje oblíbená spisovatelka... zkusit to můžu. Snad teda nezklame, protože by to byla docela škoda! 

Opět tady je pár knih z kolonky povinná četba. Díky tomu, že v celém prváku musíme číst knihy z 18. a 19. století, rozhodl jsem si pořídit závěrečné kusy do tohoto období. Úryvek z povídky Jáma a kyvadlo jsme kdysi na základní škole četli a popravdě se mi tato povídka i líbila. Díky Edici Omega, která v poslední době vydává knihy, které jsou z větší části v povinné četbě, sehnal jsem si tuto knihu - společně s ostatními povídka. Stejně na tom je i Obraz Doriana Graye a Hamlet, který je pro změnu z mé oblíbené Academie. 

Díky tomu, že se nedávno do kin dostal film, který byl natočen podle stejnojmenné knihy, řekl jsem si, že bych si už měl Zlodějku knih konečně koupit a přečíst. Už se opravdu těším, až si knihu přečtu, protože těch pár lidí, co knihu už ve škole četlo, si ji nemůže vynachválit, takže jakmile dočtu recenzní výtisky, je jasné, co bude následovat. :)

Knihy, které jsem vyhrál: 

Archiv by Victoria Schwab

Abych se přiznal, sám nevím, kde tuto knihu přiřadit. Abych vše uvedl na pravou míru, tuhle knihu jsem vlastně ani nevyhrál - jediné, co jsem udělal, bylo, že jsem odpověděl na víkendovku na stránkách CooBoo a díky štěstí, náhodě (či osudu?) se mi podařilo se stát vylosovaným. Vybrat si jednu knihu z celé nabídky nakladatelství je vážně těžké, ale místo toho, abych si vybral nějaký další díl do série jsem nemohl odolat a vybral si Archiv. Podle anotace to vypadá na vážně povedený příběh přesně v takovém stylu, kterým nikdy neopovrhnu. Tudíž něco realistického s příměsí fantasy. Prostě krása! 

Knihy, které jsem dostal k recenzi: 



Jaro rebelů by Morgan Rhodes
Apokalypsa II (recenze) by Mario Giordano 
Panika by Lauren Oliver

Co k tomu říci. 
Jsem prostě nepoučitelný. 
Místo toho, abych se snažil číst svoje vlastní knihy si vždycky minimálně o jeden recenzní výtisk požádám. A tento měsíc se mi podařilo sehnat si rovnou tři. Apokalypsu II jsem si rezervoval týden, dva, před vydáním a řekl jsem si, že když už jsem četl ten první díl, tak by bylo na místě si přečíst i druhý. Stejně jako tomu bylo u Apokalypsy, ani druhý díl nezklamal a v mnohých ohledech mi přišel o něco lepší, než díl první. Každopádně doufám, že se u nás podaří vydat třetí díl, protože za ten konec bych mohl zabíjet! 

Za několik dní po přečtení Apokalypsy II se mi naskytla příležitost pro Knihcentrum.cz zrecenzovat Jaro rebelů a já si opět řekl: Proč ne? I když první díl nebyl nic světoborného, příběh to byl zajímavý a i když je druhý díl v mnohých ohledech podobný tomu prvnímu - co se stylu psaní píše -, se konečně začalo něco dít a příběh se zabývá tím, čím má. Tento víkend bych měl knihu dočíst, takže pokud ještě váháte, zda si první díl přečíst a pustit se tak do této série, počkejte si! :)

Nesmím taktéž zapomenout na to, že před několika dny se mi ozvali z CooBoo, že by měli zájem o mně, jakožto jejich recenzenta. Myslím si, že má odpověď vám byla jasná a na stvrzení této spolupráce jsem si už teď vysloužil ARC připravované knihy Panika od Lauren Oliver. Když jsem začal knihu číst, nějak se mi nelíbil fakt, že o knize jsem nic nevěděl. Nečetl jsem si anotaci a ani jsem neměl nějaké pádné důvody si knihu pořídit. Teď, když e-book čtu, jsem si uvědomil, že by to byla škoda, kdybych si knihu nepořídil, protože je to něco... nového a popravdě i zajímavého. Nechci nic ale prozrazovat a proto vám pouze řeknu, že se máte vážně na co těšit! 

Pohled na všechny knihy:


Co má kniha? 



Oba příběhy postupují... poměrně dobře, ale pořád ne tak, jak si to představuji. U Firiana jsem se posunul o nějakou tu stránku, co se týče korektura a uvědomil jsem si, že mi to trvá nějak zatraceně dlouho. Vážně už potřebuji v sobě najít tu sílu si k tomu sednout a celý den se patlat ve slovech, opravovat je, přepisovat řádky a říci si: "Jo, dneska jsem pro svůj příběh něco udělal." -.- 

Díky týdenním jarním prázdninám se mi taktéž podařilo napsat něco okolo patnácti stran Bezejmenného románu. Momentálně jsem v kapitole desáté a celý dokument má 82 stránek, což je na jednu stránku pěkné, ale na tu druhou je to poměrně strašidelné. Zvlášť, když pomyslím, že nejsem ani ve čtvrtině příběhu. Myslím si, že tohle bude vážně běh na dlouhou trať, která samotným dopsáním ani zdaleka nekončí. K tomu jsem taky začal trochu přemýšlet nad anotací a dějovou linkou druhého dílu.
Jsem zvědavý, jak to dopadne. 

Kolik knih jsem za únor přečetl? 
Díky prázdninám jsem měl aspoň týden času a přečetl více knih, než je u mě během školy celkem přečíst. Na začátek se můžu konečně pochválit tím, že jsem se po dlouhé době konečně odhodlal si pořídit druhý díl Hunger Games: Vražedná pomsta (336 stran), úspěšně ho přečíst, zrecenzovat a při tom se už podívat i na film. Musím vám teda říct, že mě začíná Suzanne Collins dobře ničit... Tolik infarktů během čtení jedné knihy...! To prostě není možné! Už se těším, až si přečtu další díl! :)
Jako další je zde potom krátká balada od K. H. Máchy: Máj (61 stran), kterou jsem musel díky čtenářskému deníku přečíst - což mi připomíná, že bych si měl konečně rozbor díla sepsat a poslat to třídnímu, že ano? Abych si zkrátil čekání na další recenzní výtisk, stihl jsem ještě přečíst Temnotu (360 stran) od Marianne Curley. Přiznám se, že mě tenhle díl trochu zklamal, protože mi to celé připomínalo spíše pohádku, než příběh o cestování v čase a napravování chyb v historii. A nakonec je tady již zmiňovaná Apokalypsa II (528 stran), která mě zase naprosto překvapila a autor mě utvrdil v tom, že umí opravdu napsat příběh, který je originální a je z něj cítit, že to není pouze levná kopie některých světových románů. Doufám, že příští měsíc to bude ještě lepší!

A co blog? 
Jak jsem sliboval - a jak jste mě sami žádali ve zprávách během narozeninové soutěže -, se mi konečně podařilo sepsat otázky, poslat je a už v polovině února jste si mohli přečíst rozhovor s Franciscem Storkem - autorem Marcela ve skutečném světě, či dalších knih, které u nás bohužel nevyšly. Musím teda říci, že Francisco je vážně milý člověk a jsem rád, že s rozhovorem souhlasil! Není nad to vyzpovídat nějakého autora a uvědomit si, že i když jsou slavní, tak to není nic, co by je lišilo od nás, normální lidí. :)
A co se týče blogu samotného... asi nic nového. Kromě nově navázané spolupráce s CooBoo (!!), se vlastně nic nového nestalo. Snažím se vyrovnávat s tím, že zveřejňuji pouze recenze, ale mám v plánu se zapojit do projektu Mé knižní série (nebo tak nějak), takže se můžete těšit na fotky sérií a nějaké ty popisky k nim. Těšíte se? :)  

A co vás únor? Pochlubte se!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já se na ten šestý měsíc těším spíš kvůli svým narozeninám :DD Pěkný úlovky, to fakt, tak trochu závidím, mně se toho za únor moc nepovedlo -_- Jinak hodně štěstí se psaním :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti teda věřím! :DDD Už aby to bylo! -.-
      Děkuji a... myslím si, že hlavní je, když je minimálně jedna kniha. Je jasné, že čím víc jich je, je to lepší, ale aspoň jeden kousek je prostě základ! :) Děkuji :) Jakože, vážně by to chtělo ty prázdniny, abych s tím vším konečně hnul - případně to i dokončil. :)

      Vymazat
  2. U mně únor teda nic moc, hlavně proto, že jsem moc nečetla a co se výdajů týče, bohužel mi většinu kapesného sežere jiný (přednější) koníček a to Japonsko, takže japonská literatura, vstupy na různé akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Japonsko, jo? Abych se přiznal, tohle je podle mě dost zajímavý koníček... :) A nemysli si, já mám sem tam období, kdy se ty knížky fakt sejdou, ale potom to zase bude dvě, max. tři knihy :D :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist