RC Review: Železná dcera

prosince 09, 2012


Název: Železná dcera
Počet stran: 360
Autor: Julie Kagawa
Vydavatel: Knižní klub
Série: Železná víla #2
Orig. název: The Iron Daughter

Meghan Chaseová, napůl smrtelnice a napůl letní elfka, nikdy nikam pořádně nezapadala. Aby zachránila bratra, uzavřela dohodu se Zimním princem. Ten ji však opustil a odvrhl a ona zůstane se zlomeným srdcem uvězněná na chladném, nepřátelském dvoře Zimní královny. A když začne hrozit válka mezi zimními a letními fériji, Meghan si uvědomuje, že pravé nebezpečí představují železní férijové, ty podivné bytosti, které kromě ní a prince Ashe nikdo nespatřil. Jenže jí nikdo nevěří. A co hůř, Meghan přišla o vlastní magické schopnosti a ve zrádném světě, který ji obklopuje, si musí poradit jen pomocí vlastní chytrosti. Neví, komu může důvěřovat, netuší, kam se obrátit o pomoc. A přestože si Meghan vypěstuje železnou sílu vůle a odhodlání, nedokáže odolávat toužebnému šepotu svého až příliš lidského srdce.


Trailer k celé sérii: 

Nebezpečí, které ohrožovalo celé Kdesikdys bylo zničeno mladou dívenkou Meghan Chaseovou. Dívkou, která je dcera Letního dvora Oberona. Byla to ona, kdo se zamiloval do úhlavního nepřítele. Myslí si, že zničením nepřítele vše končí. Teď ale nastává na nepřátelském území chaos a moci se chopí někdo ještě mnohem horší. Jeho úkol je jediný: Poštvat dva dvory proti sobě, aby se navzájem zničily.

Meghan se do Férie vrací podruhé. Ona vlastně ani neodešla. Odešla s Ashem na Zimní dvůr, kde ji královna Mab, chladná jako zima, drží pod zámkem. Nikdo ji ale nevěří, že existují jacísi železní férijové, kteří se chystají na oba dvory zaútočit. Její láska se k ní chove, jako kdyby neexistovala. Jednou se ale podaří železným férijům ukrást Žezlo ročních období, které se musí mezi dvory předávat. Z krádeže a vraždy je obviněn Oberon a Meghan opět nikdo nevěří. Musí utéct, aby žezlo zachránila a tak odvrátila válku, která oba dvory oslabí a železní budou moct zaútočit. Sama to ale nezvadne. Nikdo ji nevěří a všichni ji ignorují. Podaří se ji zjistit pravdu o spiknutí, lsti a uvědomění si, koho vlastně miluje?

Zatímco jsme se krátkou dobu v Železném královi pohybovali na území Letního dvora, v tomto díle se zase podíváme na Dvůr zimní. Nehostinného, přesto úchvatného a fantastického místa. Kde se podíváte samý sníh, přesto je místo svým způsobem krásné a tajemné. Zimní krajina si získala mou oblibu, na rozdíl od Letního dvora, kde mi připadalo vše tak jednotvárné a nedýchalo to na mě tak, jako zima.

„Jak se má v poslední době Oberon? Pořád ho ještě sekýruje ten bazilišek převlečený za jeho ženu?“ „Nemusíš hned urážet bazilišky.“ – str. 171

Stejně jako v prvním díle i zde se objevují srandovní scény, nebo samotné hlášky. Jsou v místech, kde se opravdu hodí a autorka nám je nepodává na stříbrném podnose na každé stránce. Popichování některých postav dokáže rozesmát, stejně jako postavy samotné.

Děj je opravdu pěkně podložen popisy. Ty dokážou věty na papíře převést na skutečnost, která na vás bude doslova dýchat. Není jich moc na místech, kde je nepotřebujeme a jsou zase tam, kde je potřebujeme. Dokážete si scény, kde se příběhy odehrávají představit a vžít se do nich. Stejně tak popisy akce, při kterých budete tajit dech. Mě osobně se druhý díl líbit o mnohem více, než ten první. Připadal mi mnohem lépe propracovaný a chvilky, kdy jsem se nudil byly opravdu jenom časté.
  
Na začátku knihy bych Meghan nejraději přiškrtil! Její neustálé blábolení o tom, proč si ji její láska nevšímá mě přiváděla do stavu, kdy jsem chtěl knihu zavřít. Naštěstí – jako kdyby kniha vycítila mé neklidné pocity – se nějak dala do kupy a své problémy neřešila tak okatě. V dalších kapitolech to už tak nepůsobilo a já změnil názor na knihu. Konečně se začalo něco dít.

 Je samozřejmé, že „brzo“ je ve Férii výraz velmi relativní. – str. 11

Železná dcera vyniká svou nápaditosti a smyslem pro humor. Autorka použila postavy z díla: Sen noci Svatojánské a dokázala ho ještě rozšířit. Líbila se mi myšlenka Žezla ročních období, které si musí dvory předávat co šest měsíců. Ano, chápete správně. Tohle žezlo ovlivňuje naše roční období a dodržuje, aby docházelo k rovnováze. Vytvoření železných férijů, kteří představují zkázu Temného a Světlého dvora. A nejen jejich. Autorka poukazuje také na naši dobu, kdy technika vládne světu. Musím s ní souhlasit, že jednou nás to zničí.

Zhodnotit postavy jako jeden celek nejde. Každá je totiž rozdílná ať už charakterem, nebo celým chováním. Lhostejný Ash, vždy veselý Puk, nerozhodná Meghan, nebo kočka Grimalkin, který dělá věci, aby z nich měl užitek on. Mohl bych samozřejmě pokračovat dále. To, co jsem ale nečekal bylo to, že se autorka odhodlala zabít i nějaké ty kladné postavy. Chvíli jsem byl zaražený a ještě víc jsem se divil, když skoro zabila hlavní postavu! Teda, tohle jsem opravdu nečekal, ale na druhé straně jsem byl zase rád, že autorka nezachází s postavami v rukavičkách.  

Byl jsem překvapen, ale autorka dokázala svět pozvednou a zlepšit. Jak jsem již zmiňoval, druhý díl byl zatím nejlepší, co jsem ze série četl a doufám, že se na tomto stupínku taky další dvě knihy udrží. Železná dcera je opravdu specifické dílo, které bez znalosti dílu pvního prostě nepochopíte tak, jak autorka zamýšlí. Vytvořila totiž skvělý svět víl, který čeká na Vaši přítomnost. Je nějaký důvod čekat? Vydejte se s Meghan prozkoumat svět a zjistěte tajemství, která měla dlouho spát, objevte lásku, která nesmí být naplněna.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Knižní klub
Knihu si můžete objednat na jejich stránkách: Bux.cz 


You Might Also Like

2 komentářů

  1. díky za recenzi, na knihu se těším ještě víc;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že jsem konečně někoho do knihy "ještě více nakopl" :D ;)

      Vymazat

Statistika

TOPlist