Mé knižní série #4

srpna 30, 2014


Čtvrtý článek do tohoto projektu na světě! Dlouho jsem přemýšlel, jakou sérii bych vybral, protože i když mám doma hodně knížek, těch uzavřených se tam najde poměrně málo - což je opravdu smutné. Když se mi už ale podaří nějakou z rozečtených sérií, tak je mi to i někdy líto. Ano, je pravda, že když série překonává trilogii a zbytečně příběh natahuje, ani tak moc mi to nevadí, ale u některých knih mi je opravdu líto, že už příběh skončil. Jedním takovým příkladem je i třeba série, kterou jsem si pro tento dnešní článek vybral. Podle mě se tato série může řadit mezi základní pilíře fantasy literatury a ať si říká kdo chce, co chce, své rozhodnutí nikdy nezměním. Už máte malé tušení, o kterou sérii se jedná? ;)

Jak ses o téhle sérii dozvěděl?
O Pánu prstenu jsem se dozvěděl především díky filmové trilogii, která mě vlastně k samotným knihám dovedla. Tyto tři filmy se řadí mezi jedny, které jsem kromě Harryho Pottera viděl několikrát a pořád mě neomrzí se na ně dívat. Po přečtení posledního dílu mám nutkání si opět celou trilogii přečíst, abych si připomněl dobrodružství jednoho malého hobita, který dokázal zachránit svět.  

Kolik dílů jsi zatím stihl přečíst?
Po dvou rocích se mi podařilo přečíst si Návrat krále, takže všechny.

Co na tuhle sérii říkáš?
Tady je myslím zbytečné se nějak rozepisovat. Tolkienova trilogie se řadí mezi mé nejoblíbenější a i když jsem viděl filmy a věděl, co bude následovat, i tak jsem se o hlavní hrdiny bál, když skoro umírali a prožíval s nimi cestu napříč Středozemím. Obdivuji autora za to, že vytvořil tak dokonalé dílo, které přežilo léta a pořád se v něm najde něco, co při minulém čtení uniklo.

Který díl z celé série máš nejraději?
To se poměrně těžko řekne. Každá z knih byla jiná a stejně tak na mě jinak působila. Ale pokud bych se měl rozhodnout mezi první a třetí knihu, rozhodně zvolím poslední, protože obsahovala několik scén, o kterých jsem nevěděl a tudíž na mě více zapůsobily. :)

Jaká je tvoje oblíbená postava, proč?
Rozhodně Gandalf! Během celého příběhu totiž vystupoval jako postava zahalená do oparu tajemství, o kterých si mohli mnozí jenom zdát. I když v poslední knize neměl až tak moc velký prostor, stejně si pořád drží žebříček mé nejoblíbenější postavy. A proč? Protože jeho hláška: "You shall not pass!" je věčná! 

Kterou postavu fakticky nemůžeš vystát?
Červivec. Ta postava mi byla nepříjemná už od druhé knihy a na konci trojky se to jenom potvrdilo - i když mi ho bylo spíše líto, než abych ho nemohl vystát. Jenže v mnoha případech se jenom řídil rozkazy Sarumana a... no, nějak na to doplatil. 

Když porovnáš originální a české obálky, které se ti líbí víc?
Tak tuhle otázku raději vynechám. České vydání má několik obálek a ty originální ještě více! 

Která obálka se ti líbí nejvíc?
Obálka druhého dílu, Dvě věže, je asi vítězem. Svou obálkou vystihuje ponurou atmosféru zla, která se v druhé knize dostává k moci a stejně tak vystihuje nezapomenutelný zážitek z útoku na Helmův žleb, která patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších scén. 

Existuje nějaká scéna na kterou jen tak nezapomeneš?
Těch je! Ze všech dílů si pamatuji minimálně dvě scénky, ale když už jsem si přečetl i Návrat krále, tak si asi vyberu něco z této knihy. Jedná se o jednu scénu z posledních kapitol, kde se Frodo vrátil do Kraje a uviděl, co vše se tam vlastně stalo - což ve filmu nebylo. Bylo mi líto všech hobitů a ke konci i Froda kvůli rozhodnutí, které učinil. Tenhle malý chlapík má větší odvahu, než lecjaký muž! ;)

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Já teda prvni četla knihy a až pak viděla filmy, takže mě to zaskočilo naopak - že ve filmu konecúplně vypustili. :-D Každopádně s Tebou souhlasím, je to jedna z mála sérií, která mě nikdy neomrzí (jak knižně tak filmově). Máš krásné vydání knížek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky jedno ze způsobů. :D A rozhodně souhlasím! Ten rozdíl nešel vidět ani tak v prvních knihách, jako tomu bylo především ve trojce. Kdyby ve filmu přidali ty scénky z Kraje, bylo by to hned lepší! A tak jsem si aspoň ověřil, co se s jistými postavami stalo. :) Děkuji! Mě se poté ještě líbí i to, co máte v knihovničce Vy! :)

      Vymazat
  2. tohle je povinnost kazdeho fanouska fantasy :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pán prstenů je moje dlouholetá láska. Nejdřív jsem teda četla knížky, až pak jsem viděla filmy. =D (Ale to je taky tím, že se mojí láskou stal v době, kdy bylo z filmů teprve Společenstvo a na Dvě věže a Návrat krále jsem si musela poslušně počkat vždycky do premiéry a jít na ně do kina. Jo, měla jsem DOST času přečíst knížky, než jsem viděla filmy.) =D A kolikrát jsem od tý doby viděla Společenstvo, to snad ani nepočítám... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo...Já to měl sice obráceně a svým způsobem mi to vadilo a stejně tak jsem byl rád. .D Bylo mi líto, že jsem věděl, jak to dopadne, ale zase se mi v knize líbily scény, které ve filmech nebyly, takže to bylo pro mě něco nového - a k tomu jsem aspoň pochopil některé vztahy, které jsem ve filmu jaksi přehlédl. :D :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist