Knižní zúčtování za květen 2014

června 01, 2014

Určitě víte, že v průběhu celého měsíce jsem se moc nevyskytoval na internetu, natož na blogu. Musím přiznat, že celý květen byl pro mě docela šílený. Nejen, že jsem se zúčastnil naprosto dokonalé akce jménem Svět knihy, na které jsem potkal mnohé z blogerské rodinky, ale taktéž jsem byl svědkem křtu posledního dílu fantasy trilogie Erilian - Střípky hvězd, tudíž jsem takřka všechny víkendy strávil ve vlaku a přes týden jsem nebyl schopen cokoli přidávat - jak jsem již vzpomínal, konec roku a závěrečné testy jsou zde. K tomuto dni by se ale dalo říci, že už polovinu testů mám za sebou a hned, co opadne tohle "koncoroční šílenství", budu se moct opět věnovat knihám a blogu. Slibuji!

Knihy, které jsem si koupil: 


Spravedlivý hněv by Markus Heitz
Ve stínů černých ptáků by Cat Winters
Kostičas by Samantha Shannon
Královna elfů II by Bernhard Hennen
Město padlých andělů by Cassandra Clare
Napůl zlý by Sally Green 

Říkal někdo na začátku, že bych měl šetřit svou peněženku a snažit se nějak přečíst knihy, které už mám doma? Pokud jsem si něco takového řekl, tak jsem tohle pravidlo s velkou lehkostí porušil. Co jiného se taky dalo čekat v okamžik, kdy jsem vstoupil do areálu výstaviště v Praze a všude viděl nespočet skvělých knih! Jako první koupenou knihou je samozřejmě nějaká ta fantasy, že ano? Jakmile jsem ve stánku Fantom Printu zpozoroval Spravedlivý hněv za naprosto dokonalou cenu 20,- Kč, tak jsem prostě nemohl odolat a hned jsem si knihu musel koupit. I když jsem přečetl pouze první díl Trpaslíků, vím, že se mi bude kniha líbit, protože ji napsal Markus Heitz a u toho je to sázka na jistotu. Snad. 

Když jsem se společně se Syki, Erný, Moirou a dalšími potloukal kolem stánků, zastavit se u Joty byla naprostá nutnost. Nejen, že ve svém stánku měli širokou nabídku, ale taktéž jsem měl problém si vůbec cokoli vybrat. Zrak mi nakonec padl na Ve stínů černých ptáků, který mi tak nějak doporučila Syki a nebyl bych to já, kdybych na její radu nedal. K této příležitosti jsem měl už 50% slevu jakožto bloger a něco takového je třeba taktéž využít! A má poslední zastávka byla u nakladatelství Host, kde jsem si pořídil novou dystopii Kostičas. Stejně jako u Ve stínů černých ptáků, i zde jsem si vůbec nečetl anotaci, takže nevím, co mám od knihy očekávat. Doufám, že se mi budou obě líbit! 

Jak už někteří ví, hned za týden jsem se dostal do Prahy podruhé a není nic lepšího, než návštěvu hlavního města oslavit zastávkou v Neoluxoru na Václavském náměstí! A nebyl bych to samozřejmě já, kdybych si taktéž neodnesl nějakou tu knihu, protože jít do knihkupectví a nic si neodnést je naprostý hřích. Takže to skončilo tak, že v široké nabídce jsem si koupil knihu Napůl zlý od Sally Green. Tuhle knihu jsem si chtěl koupit už na veletrhu, ale díky tomu, že stánek, ve kterém sídlilo Euromedia Group bylo doslova přeplněné k prasknutí, musel jsem se spokojit s touhle variantou. O dva dny později se mi ještě podařilo udělat zastávku v Neoluxoru na Hlavním nádraží zatímco jsme čekali na vlak, odkud jsem si odnesl rovnou dvě knihy: Město padlých andělů a druhou knihu příběhu rozděleného na dvě části: Královna elfů II. Už se vážně těším, až se aspoň do jedné ze zmiňovaných knih pustím. :) 

Knihy, které jsem dostal darem

Střípky hvězd by Tereza Janišová 
První stříbrná kniha snů by Kerstin Gier (recenze)

Po dlouhé době se mi taktéž podařilo něco dostat - což je pro mě poměrně velký nezvyk. Ani o jedné ze zmíněných knih jsem dopředu nevěděl a tudíž mě obě překvapily stejným dílem, protože přeci jen, řekněme si na rovinu, každý dárek - byť sebemenší - udělá radost. První darovanou knihou je První stříbrná kniha snů, kterou jsem dostal během srazu CooBoo blogerů na Světě knih - za což ještě jednou moc děkuji!  Měl jsem možnost vybrat si buď tuto knihu, nebo Potrhaná křídla a i když jsou obálky obou knih nádherné, tahle jednoznačně zvítězila. :) Stejně tak na tom jsou i Střípky hvězd, které jsem dostal od samotné autorka Terky Janišové na křtu poslední knihy, která uzavírá celou trilogii Erilianu.

Knihy, které jsem dostal k recenzi:

Bílá jako sníh, rudá jako krev by Allesandro d'Avenia 

Ještě pořád žasnu, že se mi podařilo dostat tuto knihu k recenzi. Díky tomu, že podmínkou pro 50% slevu na veletrhu bylo udání mailu, mi přišla zpráva s jedinečnou možností zrecenzovat Bílou jako sníh, rudou jako krev ještě před samotným vydáním. Víte, s Jotou jsem měl už jednou spolupráci a po odeslání jedné recenze se už neozvali, takže obnovení této staré spolupráce mě naprosto překvapilo - příjemně, samozřejmě. Do této knihy jsem se začetl cestou z Prahy a nebýt mamky, tak bych určitě zapomněl vystoupit, protože celý příběh je poměrně zajímavý a velice čtivý, takže odtrhnout oči bylo takřka nemožné. Knihu jsem už dočetl a musím říci, že to dopadlo tak, jak jsem mohl očekávat... avšak než si hlavní hrdina knihy uvědomil pravý smysl života a lásky, musel přetrpět mnoho bolesti. A dokonce i teď ještě nevím, jak knihu pořádně hodnotit... Snad se při psaní recenze rozhodnu.  

Pohled na všechny knihy: 

Co má kniha? 

Bezejmenný román taktéž na GoodReads!

Abych vše uvedl na pravou míru, celý květen jsem soubor takřka vůbec neotevřel díky neustálému učení, nebo výjezdům do Prahy. Velice mě to štve a ještě více mě mrzí, že s tím nedokážu nic dělat. Holt, psaní během školního roku je poměrně těžké. Každopádně příští víkend dokončím přepis první kapitoly, rozešlu betačtenářům a uvidím, co se z toho nakonec vyklube. Je pravda, že příběh z českého prostředí není moc častý a proto by to mohlo mít určité plusové body. Pokud se mi betačtenáři ozvou v nějaké přijatelné době a novou kapitolu mi moc nestrhají, mohl bych to hodit sem a vy byste měli jedinečnou příležitost přečíst si nejen druhou kapitolu celé knihy, ale taktéž mi sdělit, co byste upravili, změnili a podobně... samozřejmě, pokud byste chtěli. Do ničeho vás přeci nutit nemohu, že? :)) Pokud by byl malý zájem, tak bych v tom případě vše posílal pouze mnou osloveným čtenářům/blogerům, kteří by mohli můj pokus o knihu přijmout a strhat, jak nejlépe umí! :D :)

Kolik knih jsem za květen přečetl? 
Nevím proč, ale tohle je další z měsíců, během kterého jsem přečetl pouze čtyři knížky. Už se z toho stává jakýsi děsivý zvyk, který bych se měl rychle odnaučit, protože takhle malé číslo mě naprosto děsí! Pojďme ale zpět k věci, ehm... První přečtenou knihou je Spojenectví (304 stran) od Marka Frosta. Tuto knihu jsem dostal k recenzi od Fantasye a i když mi dělalo ze začátku problém se zorientovat v postavách, na konci mi bylo poměrně líto, že budu muset opět čekat na další díl. Dále je zde jedna, a taktéž poslední, kniha z povinné četby pro tento školní rok: Hamlet (150 stran). Na začátku jsem čekal, že mě tohle drama nebude bavit, ale po první scéně mi bylo jasné, že jsem se mýlil. Tuhle knihu naprosto zbožňuji a pokud jsou další Shakespearovy hry podobné této, musím si je přečíst! ;) Předposlední knihou je jeden duchařský příběh sepsaný Amandou Stevens: Okřídlené duše (368 stran). Kniha čekala na přečtení už dlouhou dobu a doteď nechápu, proč jsem ji tak dlouho odkládal, protože tenhle příběh se mi vážně líbil! A na závěr je zde již zmiňovaná kniha Bílá jako sníh, rudá jako krev (270 stran), kterou jsem přečetl takřka za dvě a půl hodiny cesty - týdenní přestávku nepočítaje. 

A co blog? 
Sliboval jsem vám rozhovor a své slovo dodržím. Otázky jsem už poslal minulý měsíc a onen tajemný autor stále ne a ne odpovědět... Je pravděpodobné, že na otázky zapomněl, stejně jako já pro jednu blogerku, ale ještě dnes napíšu jakýsi připomínající email a snad bych mohl příští týden vše sepsat a připravit. Stejně tak jsem na tom i s reportem. Na začátku jsem myslel, že žádný report ze Světa knihy psát nebudu, protože jsem takřka vůbec nic nezažil, ale jakmile jsem jel domů vlakem, tak jsem se rozhodl napsat report z obou akcí v jednom článku - k tomu bude větší část věnována křtu Erilianu, protože přeci jen... u toho jsem byl od začátku až do zdárného konce. :D A na závěr tady mám ještě jednu věc, se kterou bych se rád pochválil... Poslední dobou takovéto věci vznikají u mnohých čtenářů a protože mám doma desítky nepřečtených knih, rozhodl jsem si něco takového taktéž pořídit. Takže, dámy a pánové, rád bych vám představil svou TBR Jar! Jakmile dočtu Střípky hvězd, proběhne první losování... už se strašně moc těším! :)

A co Váš květen? Pochlubte se!

You Might Also Like

12 komentářů

  1. Po Kostičasovi slintám už dlouho ale nějak pořád nevím jestli si ho mám koupit nebo ne, a Half BAD se mi moc nelíbil :D A jestli sháníš beta čtenáře hlásím se dobrovolně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já o Kostičasovi taky už hodně slyšel, ale zatím jsem se k němu nedostal.. a myslím, že to bude ještě nějakou dobu trvat :( Vážně? To je docela škoda, ne? Ale musíme se zamyslet nad tím... přeci jen, je to prvotina. Možná, že druhý díl bude lepší :D :)
      Vážně? Tak skvělé! Můžeš se ozvat do zpráv na FB blogu? Nebo mě nějak zkontaktovat? ;)

      Vymazat
  2. Úžasné knížky! Na Kostičas jsem hodně zvědavá, ale zas nejsem velký fanda YA, takže si jí nejdřív asi půjčím v knihovně nebo tak něco. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) No já Kostičas zkusím... a uvidím :D Já proti YA nic nemám, ale není nad klasickou fantasy...! :3

      Vymazat
  3. Losování? O.o to je super! To mě nenapadlo. :D
    Krásné knížky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenapadlo? No, abych se přiznal, mě by to taky samo od sebe nenapadlo... ještě štěstí, že jsme si toho všiml u jiných blogerů! A doufám, že se přidáš! :D :)
      Děkuji!!! :) ;)

      Vymazat

Statistika

TOPlist