Review: Město padlých andělů

června 06, 2015

Název: Město padlých andělů
Počet stran: 384 stran
Autor: Cassandra Clare
Vydavatel: Knižní klub
Série: Nástroje smrti #4
Orig. název: City of Fallen Angels
Válka skončila, Clary chodí s Jacem a snaží se stát dobrou lovkyní stínů. Nic ale není bez kazu. Simon má stále větší potíže, nemluvě o tom, že chodí se dvěma krásnými a nebezpečnými dívkami, které jedna o druhé nevědí. A na Clary s Jacem číhá jejich nejhorší noční můra...



Mezi dobrem a zlem existuje určitá rovnováha. Vždy, když se stane něco dobrého, se musí odehrát jakási špatná věc, aby se rovnováha vyrovnala. Vše, co známe, existuje v rovině, která se nesmí porušit. To samé platí i pro smrt. Pokud je někdo oživen, musí někdo zemřít. Něco takového nelze porušit, ale co kdyby někdo něco takového přeci jen udělal? Zlo by mělo právo na oživení. Oživení někoho, kdo měl zůstat raději mrtvý…

Poté, co se Clary se svou novou rodinou stínolovců vrátila z Idrisu, Skleněného města, zpět domů, začala s tréninkem na plnohodnotného lovce stínů. Společně s Jacem, Alexem a Isabelou podniká výcvik na to, aby se mohla stát právoplatnou členkou Institutu. Díky bitvě, která se v Idrisu odehrála, se Spolek mění a vytváří nová pravidla, která by mohla konečně nastolit novou éru, v níž by podsvěťané a stínolovci žili v jakési formě míru. Přesto se ale vždy objeví někdo, kdo s novými změnami nesouhlasí a smrt několika stínolovců je připomínkou a předzvěstí toho, že mír může být nebezpečný. Tyto záležitosti se Clary netýkají, ale sama rozhodně žádným problémům neuteče. Nejen, že se pomalu vzdaluje Simonovi, svému nejlepšímu příteli, ale taky si začíná všímat podivného Jaceova chování. Je odtažitý, zamlklejší a naschvál se jí vyhýbá. Má to snad nějakou spojitost se systematickým zabíjením členů Kruhu, Valentýnových přívrženců? A jakou roli v tom hraje nalezené mrtvé dítě, které se až nebezpečně podobá démonovi? Temnota začíná nabírat na síle a postavy, které se po celá staletí ukrývali, se opět dostávají na scénu. Tím, co Clary v Idrisu provedla, dala do pohybu věci, o kterých nedokázala ani snít. Rovnováha, kterou tak dlouho udržovali, se narušila. Za své činy musí pykat, ale nikdo by si nikdy nepomyslel, že cena bude až tak velká. Nové nebezpečí ožívá a je pouze na nezkušené stínolovkyni, aby jej zadržela.

„Některé věci jsou prostě moc nepravděpodobné na to, aby se jimi člověk zabýval.“

Dobrodružství Clary, Jace a ostatních stínolovců započalo Městem z kostí, kde jsme se pořádně s celým světem seznámili a poznali nové postavy. Město ze skla nám ukázalo epický konec celé trilogie, ovšem v tu chvíli se tady objevily další tři díly. Pro mnohé dobrá zpráva; pro některé špatná. Ve chvíli, když otevřete Město padlých andělů, vás do očí udeří několik věcí. Čtvrtý díl série je totiž zcela jiný. Od dějové linky, která v minulých dílech byla tak důležitá, až po samotné postavy. Cassandra Clare pravděpodobně upustila od dějové linie, na které si knihy zakládají, a začala řešit vztahy postav. Po celou dobu tedy budete trpět pod návalem vztahů, proč ten nemiluje jí a proč ona nemluví s ním. Tyto problémy jsou středem celé knihy a to, co bylo zajímavé pro minulé tři díly, se zcela vytratilo. Víte ale, jak se to říká: Někde se musí ubrat, aby se někde přidalo. Autorka tedy pomalu odsouvá hlavní postavy a začíná se soustředit na ty vedlejší. Dalo by se říci, že Simonovi, nejlepšímu kamarádovi Clary, který se do celého nového světa tak nějak zapletl, je dáno více prostoru, než by bylo nutné. Dle mého je otravný a zbytečný. Jeho příběh se proplétá i s dalšími postavy a díky tomu autorka stránku po stránce odhaluje jejich historii a tím si připravuje půdu pro další díly – která je ale díky své jemnosti tak nepatrná, že ji ani nepostřehnete. Říkáte si, že je to v této sérii nemožné? Rozhodně jste nebyli jediní, koho to tak moc udivilo.  

Město padlých andělů je skluzavkou do nejnižší části pekla. Za zmínku stojí třeba jenom samotné postavy, které se od původní trilogie nějakým způsobem liší. Je těžké popsat jak, ale všechny jsou najednou jiné, jako kdyby Clary, Jace, Simon a Alek byli v minulých dílech naprosto jiné osobnosti. Všichni působí ploše, nereálně a jejich hrdinskost, která z nich dělala bojovníky proti zlu, se vytratila. Jako kdyby to nyní byly jenom nějaké loutky, které skáčou tak, jak se hodí. Je ale možné, že by na to měla vliv i dějová linie, na které vůbec nezáleží? Cassandra Clare si svět stínolovců oblíbila a já na tom byl stejně. Jenže co je jednou uzavřené, to by tak mělo zůstat a kvůli tomu Město padlých andělů je zbytečně natáhnuté a zdlouhavé. Nejen, že se hrdinové nezaobírají nějakým velkým příběhem, ale taky je přibližná tři čtvrtina knihy o ničem. Po celou dobu se snažila autorka vyvolat tajemnou atmosféru okořeněnou vraždami stínolovců a postavy nejstarší upírky Camille, ale něco takového v té velké vlně emocí a osobních problémů zcela zaniklo. Což je v případě této série více než na škodu.  

Už před tím, než jsem se do knihy pustil, jsem se obával, že se mi kniha nebude líbit. Trilogie mi přišla uzavřená a po otevření čtvrtého dílu se mé obavy staly skutečností. Město padlých andělů mě bohužel zklamalo ve všech ohledech, což se taky odrazilo na kvalitě knihy. Počátek knihy sliboval nějaký děj, kterého se bohužel moc nedočkáme, stejně jako skutečnosti, že od začátku by mohl mít leckdo problém se začíst. Tomu napomáhá i fakt, že v knize je pár nesrovnalostí, které ruší i ten malý požitek z knihy. Když se to tak vezme, tak nikdy mi nepřišlo na mysl, jak moc se rodiče hlavních postav vlastně o své děti zajímají. Clary a ostatní se prochází městem dnem i nocí, bojují s démony a ani jeden z rodičů se o tyhle aktivity nezajímá. Je asi jasné, že nikdo nechce číst o tom, jak se děti vykrádají z domovů, ale naprostý nezájem je taky dost zavádějící. Clary je unesena, skoro zabita a snědena několika démony a její matka si absenci své dcery vůbec nevšimla. Je něco takového normální? Cassandra Clare v této knize nedotáhla spoustu věcí a místy mi připadalo, jako kdyby autorka s psaním spěchala a vše, co ostatní pokládají za důležité, odsunula někde do ztracena.

Člověk nemůže soupeřit s tím, co je božské.


Město padlých andělů dokáže zklamat každého, kdo se do série pustili s touhou poznat nový svět, jeho tajemství a dobrodružství mladých stínolovců. Autorka odsunula vše důležité, dala prostor více vedlejším postavám a zaměřila se především na jejich citové problémy a milostné trojúhelníky. Jemný náznak děje lze kromě posledních kapitol těžko postřehnout, což se odráží i na tom, že je celá kniha bez šťávy a napětí. Chybí tomu elán, který si původní trilogie s takovou vervou vážila a držela. Postavy, na které jsme si tak zvykli, se jakoby změnily a začaly jednat až moc předvídatelně. Z celého dílu se tedy stala klasická klišé young adult kniha, která se v tom náporu dalších knih rychle ztratí. Výsledek je tedy takový, že pokud si chcete udělat jasno ve vztahu některých z postav, bude Město padlých andělů tou pravou volbou. Pokud ale hledáte akci, neustálé zvraty a souboje, dvakrát si dobře rozmyslete, jestli budete chtít trávit čas nad tímto počinem.

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Osobně jsem z tohoto dílu byla také zklamaná. Avšak po přečtení celé série mi došlo, že zaměření na postavy a jejich emoce místo na děj bylo důležité pro rozvinutí příběhu v dalších knihách. Sice je to jen můj subjektivní názor, avšak nezoufej a rozhodně čti dál :-)
    (Rozhodně si pak přečti i Pekelné stroje, skvělé čtení! :-) )

    OdpovědětVymazat
  2. Mě trochu odrazuje počet dílů této série... Ale určitě bych se do ní jednou rád pustila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuto sérii se chystám už dlouhou dobu a pořád ne a ne se do ní pustit.
    PS: Rozhodně však díky za krásnou recenzi :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale docela škoda! Původní trilogie si rozhodně pozornost veřejnosti zaslouží. O těch dalších dílech si ale už bude muset každý udělat obrázek sám. :)
      Děkuji! :3

      Vymazat
  4. jsem zvědavá, co potom řekneš na poslední dil, jestli ho teda budeš číst...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já taky! Další díly budu rozhodně číst, ale nejdřív se budu muset prokousat Městem ztracených duší, které je taky prý pěkně nudné. Tak uvidíme, jak rychle se mi to podaří. :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist