Review: Hladová přání

října 21, 2012


Název: Hladová přání
Autor: Tereza Matoušková
Vydavatel: Krigl
Počet stran: 98

Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny.

Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?




Podmoří. Svět, kde je magie každodenní záležitostí a nic není nemožné. Právě v Podmoří se bude odehrávat strhující příběh. Přesněji řečeno, bude se odehrávat v podmořském klášteře Tark Itlen. Ale nebojte se… Není to tak, jak to vypadá.
Nemusíte se bát toho, že když se bude příběh odehrávat v klášteře, bude to nudné a zdlouhavé. Právě naopak! I když se příběh odehrává v klášteře, uvědomíte si, že nikde jinde by příběh tak skvěle nesedl.
Čarodějové, kteří se v klášteře pohybují, vůbec nevědí, že pod jejich nohama je tajemné sklepení, kde žijí nepodařené pokusy jejich předků. To neví ani Jukata, dokud jednoho z těchto výtvorů neuvidí. Dříve než ale stihne zjistit, kdo vůbec tato věc je, musí se opět vrátit. Lidská zvědavost je ale ovšem více silnější a Jukata se opět vydá do podzemí. A co tam najde? Krásného svíticího skřítka, který ji za kapku její krve splní jakékoli přání. Můžete si hned vyvodit, jak bude malá holčička na tuto nabídku reagovat.
Kniha je také popsána dvěma styly: pohledem dospělých a pohledem Jukaty. Z pohledu mladé dívenky je svět kolem ní jako z pohádky. Právě z tohoto pohledu je kniha jako pohádka jeví. Ale z pohledu starších mágů se pohádka rozplyne a octnete se v kruté realitě. V realitě, kde není vše jako pohádka. Tudíž by se kniha dala zařadit jako pohádka pro dospělé díky výskytu sexu a velice pestrých slov.  
Jde taky poznat, že si autorka vyhrála pěkně s jednotlivými charaktery postav. Ať už Femoriana, Zoreny nebo mladé Jukaty. Každá postava je jiná a takměř nezapomenutelná. Některé si oblíbíte, některé ne. Je to opravdu na Vás.
Jelikož má kniha opravdu jenom sto stran, bude to stačit. Hlavně od doby, kdy se na scéně objeví Cukrátko, které bude plnit Jukatě přání. Ona si ale začne časem uvědomovat, že Cukrátko není takové, jak si myslelo a bude se ji snažit izolovat od všech přátel. I když se to zdát nemusí, objeví se zde akce a doufám, že se budete i o hlavní hrdiny bát.
Musím také připomenout, že jsou Hladové přáni obohaceny o ilustrace od Ajinak které pěkně dorýsují Váši představu, jak vlastně hlavní hrdinou vypadají. Musím také podotknout malé číselka, která se u některých slov objeví. Vzadu v knize je ke každému číselku vysvětlivka slova, které se jeví jako nám neznámé; pro podmořský lid velice časté. Toto vám pomůže se do světa ponořit (doslova) ještě více.
Příběh nijak nedrhne. Nejsou zde žádné dlouhé debaty osob, které se baví o počasí a jiných hloupostech. Děj pokračoval rychle a šlo vidět, že si autorka dala záležet na tom, aby děj občas zpomaloval a někdy se rozjel tak rychle, aby vyhovoval nám čtenářům a neztratili se v knize. Svět byl skvěle propracovaný a musím přiznat, že styl, jakým Terka píše se mi opravdu zalíbil. Nebyla to žádná patlanina Pána Prstenů a Narnie. Svět vynikal něčím novým a nedokážu přesně určit čím. Jediné co mi trochu vadilo nebylo nic v příběhu ale anotace. Právě zde se vyzradila vlastně hlavní zápletka Hladových přání. Nemohu jinak, než hodnotit aktuálním hodnocením. Vše mi příjemně sedlo a rád se ke knize vrátím. Autorčin styl psaní se mi líbil a už nyní vím, že si rád přečtu její další knihu!


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Tak to zní velmi dobře. Doufám, že jí v naší městské knihovničce najdu... přinejhorším v té pražské.
    Krom popisu příběhu mě zaujal i fakt, že je kniha dělená na části z pohledu dospělých a holčičky. S tím, že "vypravěči" děl byly různé postavy, jsem se již setkala, avšak nikdy se nejednalo o dva zcela rozdílné pohledy, jak to tak chápu. Myslím, vlastně vím, že knížku řadím na seznam těch, které si musím v co nejbližší době půjčit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že jsem Ti pomohl najít další knihu, kterou si přečteš :) Uvidíš, že si ten pohled dvou různých postav oblíbíš! ;)

      Vymazat
  2. Kniha vyzerá zaujímavo 8)
    ešte som však nemala možnosť čítať ju

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist