Cesta je vždy plná trní | GIVEAWAY

dubna 11, 2015


Bude to už tak, že po dlouhé době se mi konečně naskytly prostředky a čas na to, abych uspořádal jednu krátkou a velmi rychlou soutěž. Nebude se jednat o nic složitého a rozhodně Vás to nebude stát mnoho času, který byste mohli trávit někde venku s knížkou po ruce. Věc se má ale tak, že budete muset zase něco tvořit a zapojit do toho kousek své fantazie. Určitě se už bojíte chvíle, kdy se níže objeví odkaz na nějaký formulář, který bude obsahovat zbytečně mnoho požadavků, které stejně pravděpodobně každý vyplňuje automaticky bez toho, aniž by je četl. Nějaké "like" na stránky a sledování na všemožných sociálních sítích se tady nedočkáte. Proč? Protože je to zbytečné. Nechme ale formality stranou a pojďme vlastně zjistit, o co soutěžíme! 

Jak jsem psal již na FB stránce blogu, bude se jednat o soutěž, ve které budete moci vyhrát dva výtisky knihy Trnový princ od Marka Lawrence, autora této dark fantasy trilogie. Nějaký výtisk knihy zdarma se vždy hodí, že ano? Pokud ale už chcete vyplňovat formulář, tak počkejte, neboť budou oba výtisky speciální. Tedy, svým vlastním způsobem. Protože byl autor hodný a oba výtisky věnoval, rozhodl se taky do každé z nich napsat věnování dvěma lidem, kteří vyhrají. Knihy odešle on sám, takže můžete očekávat originální věnování s Vaším jménem. To už zní jako lákavá nabídka, nemyslíte? Bude se soutěžit do zítřejšího, tudíž nedělního, dopoledne. V jedenáct hodin bude soutěž ukončena a já vylosuji dva šťastlivce, ke kterým výtisky dorazí. Vaším úkolem bude opět jeden speciální úkol. Kromě toho, že vyplníte formulář obsahující taky základní informace v podobě jména/přezdívky a kontaktního emaile, budete muset odpovědět na jedinou otázkou, která zní následovně:

"Představte si situaci, že jste královský dědic/dědička, která má získat trůn. Právě jste dospěli a dosáhli osmnácti let, věku, kdy byste podle královského zákona měli právoplatně usednout na trůn. Váš otec je ale tak trochu padouch a kvůli tomu, že si našel milenku, Vám právo na trůn odepírá a Vy jste nuceni odejít z království. Jste plní vzteku a rozhodně se nehodláte vzdát. Chcete získat trůn pro sebe, neboť Vám právem náleží. Jak tohoto cíle dosáhnete? Co by jste byli schopni udělat, abyste získali právoplatné místo v trůnním sále? Musíte připravit plán, jak získat zpět to, co Vám náleží. Tak co, jak zní Vaše plány?" 

FORMULÁŘ

Nemusí se jednat o sáhodlouhý text, ale mé podmínky jsou takové, že text musí mít minimálně pět vět - jste přeci čtenáři a rozhodně těch pět krátkých vět dáte dohromady. Fantazii se meze nekladou a je pouze na Vás, s jakým originálním nápadem, případně krátkým příběhem, přijdete. Už nyní se těším na Vaše názory, pohnutky, teorie a cesty plné chamtivosti a temnoty. Jsem opravdu zvědavý, jestli si potvrdím fakt, že v nás přeci jen dřímají ti správní padouši!

UPDATE 12. 4. 2015: Soutěž byla v jedenáct hodin ukončena a já mám možnost tedy celou soutěž vyhodnotit. Na začátek bych chtěl říci, že jste mě opravdu se svými odpovědmi překvapili. Tolik intrik, tolik bojů a okolo dvou desítek plánů na to, jak získat trůn... Jste vážně skvělí a jsem rád, že Vás moje otázka a formuláře baví. Na Facebooku stejně tak probíhala konverzace o tom, že by bylo fajn, kdyby se nejlepší odpovědi zveřejnily. Vybrat ty nejlepší bylo opravdu komplikované a každá z nich byla velice svědomitá a geniální, ale nakonec jsme vybral pár, které mě jednoduše chytili za srdíčko a překvapily snad nejvíce!


"Well, něco takového by chtělo pečlivé plánování. 
Aka dědic předpokládám, že jsem byla na dvoře přítomná a mám nějaké styky. Taky předpokládám, že když jsem byla celá žhavá k tomu vládnout, taky jsem se do chodu království zapojila, měla přehled o politické situaci, finanční situaci, znala zákony a vše, co je k vládnutí potřeba. Jelikož jsem korunní princezna, určitě mám nějaký titul, mimo dědický, to znamená nějaké pozemky, z kterých mi plynou prostředky. Správně?

Začala bych tím, že bych se kála. Jsem přeci jen potomek Krále a on, i když svou milenku miluje, nemůže zcela přehlížet náladu v království. Takže bych si udělala na dálku dobré oko u lidu, pak se veřejně kála a sehrála to tak, že by mě království chtělo zpátky a Král by to musel respektovat. A její Výsost Královna čubka taky..." 

"Zapeklitá situace. Dobré je, že jsem jistě celý život připravována na roli vládce/manželku vládce jistě mám mezi dvořany nějaké stoupence, i kdyby se jednalo o vlezdoprdelky, co touží po povýšení nebo politické extrémisty s heslem 'nové koště dobře mete'. Mocní přátele u dvora budou mít i prostředky, jak se se mnou spojit i v zahraničí. Sama taky nejsem bezbranná, moje hypotetické alter ego možná dokonce vypadá lépe, než já teď. Takže mám královskou krev, kontakty na nejvyšších místech, řekněme průměrný až nadprůměrně dobrý vzhled a nějaký majetek. I kdyby mě ocko vykopl narychlo a ve vzteku, se mi může podařit ukrást alespoň nějaký malý poklad. S tím se už dá něco podniknout. Vždycky to můžu zkusit na sousedního vládce nebo nějakého vysoko postaveného šlechtice, aby si mě vzal za manželku. To je stará, známá písnička. 

Vraťme se ale k taťuldovi. Je to vrtošiví mizera, ale paradoxně i můj největší nepřítel, protože se známe navzájem, viděl mě vyrůstat a dospívat. Ovšem já jsem zase jeho nejnebezpečnější soupeř. Za pokus stojí hrát na to, že se král pomátl a já jsem nevinná oběť, která hledá podporu, aby to mohla dát všechno do pořádku." 

"Vydám se na výpravu k ženě, o níž kolují zvěsti, že dokáže namíchat lektvar, který umí navždy uspat. Zaplatím jí dvacet zlatých za dvě dávky a až bude služebná, jež večer připravuje pro milence víno, v nepozornosti, přiliji do pohárků lektvar. Všem okolo se bude zdát, že milenci spolu usnuli, já však budu znát pravdu."

"Do kráľovstva by som prišiel v utajení za nájomného žoldáka, ktorý má už dosť takej roboty a chcel by sa pripojiť k niečomu šľachetnejšiemu, k niečomu ako ochrana kráľovskej rodiny. Prihlásil by som sa teda do armády svojho kráľovstva, povedal by som im o svojich zámerov, mal by som pripravený svoj príbeh ako som bol "nájomnou zbraňou", ako som cestoval po svete a zbieral skúsenosti a ako som utrpel pri jednej výprava skoro-smrteľné zranenie a ostal som neskutočne zohavený, preto nosím masku, ktorú si ani nemôžem dať dole, lebo by som na mieste umrel. S týmto príbehom by som sa stal základným vojakom v armáde, ale len na krátko. S mojim umom v oblasti boja, s netradičnou zbraňou a s vlastným bojovým štýlom zameraným hlavne proti štýlu armády môjho kráľovstva by som bol neporaziteľný. Postupom času by som sa dostal medzi strážcov paláca a ochrancov kráľovskej rodiny. Druhý bod môjho plánu by bol zakončený, ale ďalší by začínal..."

"Na začátku hodný král,
po smrti své ženy se dobré vůle vzdal,
jeho milenka mu hlavu zastínila,
svou dceru zlá mysl odehnala.

Z království odešla,
bloumala po krajích,
dobrý lid poznávala,
nenechal ji v koncích.

Toužila po svém právoplatném trůnu,
svůj plán připravovala v duchu,
vyčkávala na tu pravou chvíli,své vojsko z lidu ukrývala před zlými..."

Celou verzi každé z ukázek si můžete přečíst ZDE.

Pojďme ale už raději vyhlásit, kdo vyhrál! Prvním šťastlivcem, ke kterému poputuje knížka s věnováním samotného autora, se stává...! 


A druhý šťastlivec? 


A protože se soutěže zúčastnil i jeden naprosto úžasný šestiletý klučina (taky Filip, jen tak btw), autista, ale přesto lepší autor, než my všichni dohromady, rozhodl jsem se z něj udělat taky vítěze - byť nevyhrál knížku, což je ale skoro nic v porovnání s tím, že se vůbec zapojil a vytvořil svůj vlastní plán, jak získat zpět trůn! 

Všem vítězům ještě jednou gratuluji! Pokud jste nevyhráli, rozhodně nezoufejte, neboť nikdo nikdy neví, zda se příště neusměje štěstěna právě na Vás! Osobně doufám, že se v brzké době na blogu zase nějaká soutěž objeví a Vy prokážete stejný (ne-li větší) zájem, jak tomu bylo doposud! :))

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Michal Ž: Poslané, dúfam, že sa ti bude aspoň trochu páčiť tá moja cesta za slávou a kráľovstvom. :D :D Díky za súťaž!

    OdpovědětVymazat
  2. Ooo, gratuluju:).
    Jinak jsem moc ráda, že se ti moje verze tak líbila že je mezi pár vyvolenými:). Sice je trochu pohádková a nejkratší ale snad se bude i tak líbit:)
    Těším se na recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Oh my, moji reakci uz znas, vis, ze jsem celou domacnost vydesila tim, jak jsem vyvadela. :D
    k planum - oh my god, ty chyby jsem tam vazne napsala? Vim, ze jsem to psala pred obedem a spechala, ale... vazne? Nejradeji bych se propadla. :D
    A ta versovana verze je lovely!! Netusim; jestli by me neco takoveho napadlo. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Fildův plán je krásně přímočarý, s ničím (a nikým) se nepáře. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Filípek to vyřešil bravurně :)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist