Knižní zúčtování za březen 2014

dubna 01, 2014

Taky vás tak začíná děsit ta myšlenka, že už to jsou pouhé tři měsíce a končí škola? Určitě si říkáte, co je na tom špatného, že začnou prázdniny, venku bude nádherně a každý z nás se bude flákat kdesi u bazénu, na zahradě, nebo doma s knížkou v ruce a bude se snažit číst vše, co během roku nestihl. Abych se přiznal, tohle mi vůbec nevadí (no ještě aby!). Spíše mě začíná děsit myšlenka toho, co před prázdninami bude předcházet. Já nevím jak vy, ale my na konci roku budeme psát opakovací písemky z celého ročníku, takže doufám, že tenhle fakt nebude bránit tomu, abych aspoň o těch víkendech přidával nějaké recenze, články apod... -.- 
Zatím ale aplikuji přesvědčení, že je to daleko! :)

Knihy, které jsem si koupil: 


Dcera čisté krve by Anne Bishop
Černý arcimág by Brent Weeks 

Jak někteří ví, v březnu se konal Ostravský knižní veletrh. A bylo více než samozřejmé, že jsem se tam samozřejmě musel dostavit s domněnkou, že si něco koupím. Opak byl bohužel pravdou. Docela mě zklamalo, že kromě učebnic a jakýchsi cestopisných knih tam byl pouhý zlomek knih, které rád čtu - o tom, co bych si rád pořídil ani nemluvě. Sám jsem to ani neměl v plánu, ale skončilo to přesně tak, jak jsem čekal. Místo toho, abych si něco koupil na veletrhu jsem utekl do Knihcentra, kde měli o víkendu slevu 15% na celý nákup a dopadlo to samozřejmě tak, že jsem si odnesl rovnou dvě knihy. Tou první je Dcera čisté krve, o které jsem něco slyšel, ale jinak vůbec nevím, co mám od knihy očekávat a poté Černý arcimág, kterého jsem měl vyhlédnutého už dávno, ale díky jiným knihám jsem se k němu nikdy nedostal. Naštěstí to už teď neplatí! :)

Knihy, které jsem dostal na recenzi:

Sila vzdoru by Suzanne Collins

Ano, je to pravda a sám tomu tak zcela nevěřím! Filip se konečně rozhodl dočíst Hunger Games! Je sice pravda, že kdyby ve škole nebylo tolik lidí, kteří už Sílu vzdoru četli, asi by mi to trvalo o nějakou dobu déle, ale tohle je naprosto nedůležité. Na poslední díl jsem se docela i těšil, protože ten druhý skončil přesně tak, jak asi nikdo z nás nečekal a třetí díl byl tím pádem naprostá nutnost! Nicméně jsem ale rád, že jsem odhodlal si o poslední díl požádat a že touto knihou mohu celou sérii prohlásit za uzavřenou a slavnostně se zařadit mezi ty, kteří trilogii přečetli. 

Pohled na všechny knihy: 

Co má kniha? 

To, že jsme přidal knihu i na GoodReads určitě není žádnou novinkou. Něco nového ale je, že po hodnocení jednoho z betačtenářů jsem se rozhodl tak nějak pozměnit celou polovinu toho, co mám momentálně napsané. O příběhu jako takovém jsem zatím nic nepsal, ale mohu říci to, že původně to mělo být něco jako YA - i když, abych se přiznal, ani jsem to neplánoval. Hlavnímu hrdinovi mělo být šestnáct/sedmnáct a měl chodit na střední školu. Jenže... teď si nejsem jistý, jestli tohle byla právě ta nejlepší sázka, co jsem mohl udělat. Pokud jste se prokousali horním textem a skončili jste tady, tak vám gratuluji a stejně tak vás žádám o radu. Myslíte si, že by bylo lepší zanechat příběh takový, jaký je, nebo se na vše dívat z pohledu devatenáctiletého, dvacetiletého hrdiny? Nemluvě o tom, že by to byl příběh z naší krásné Prahy... Nuže? Co je pro vás lepší varianta? :)

Kolik knih jsem za únor přečetl? 
Během psaní tohoto článku jsem si říkal, že jsem toho ani moc nepřečetl. Když jsem si ale zapnul GR, abych si mohl aktuální stav zkontrolovat, docela jsem sám sebe překvapil. Sám jsem nečekal, že za celý měsíc se mi podaří přečíst až pět knih! Ono přeci jen, o víkendech se toho moc stihnout nedá a přes týden číst sice můžu, ale k čemu mi to je, když si přečtu pár kapitol a potom budu muset knihu zase odložit? 
Jako první přečtenou knihou je Jaro rebelů (412 stran), které mě... no, docela i překvapilo, ale nic valného a slavného to opět není. Dále je tady Panika (312 stran), což byla má naprosto první kniha od Lauren Oliver. Recenze je již na blogu a musím teda říci, že mě autorka dost překvapila! :) Tímto ale překvapení neskončila! Stejné, sice o něco menší překvapení, pro mě byl ale taktéž Sabriel (330 stran). Příběh byl sice trochu slabší, ale vypadá to, že se to ještě všechno zvrtne něco velkého, takže se opravdu těším na další díly! A nakonec tady je Štvanice na ďábla (304 stran) a Obraz Doriana Graye (187 stran), kterého jsem musel přečíst do školy. 

A co blog? 
Když se to vezme kolem a kolem, nic nového se na blogu vlastně nestalo. Přidal jsem se do projektu Mé knižní série, u kterého chystám druhý příspěvek; chystám oživit Autorské šílenství a Nakladatelský maraton; na FB je již 290 fanoušků a říkal jsem si, že pokud se mi podaří nasbírat krásnou 300, mohla by být nějaká soutěž. :)
Stejně tak se nedávno na blogu objevil první ze slíbených rozhovorů. A když jsem tak přemýšlel a v autobuse, napadlo mně, že by bylo vhodné připravit ještě jeden rozhovor, co vy na to? A tentokrát by to nebyl pouze ledajaký rozhovor... pokud by se mi podařilo, mohla by se uspořádat i soutěž. O co, to si ještě nechám v tajnosti, stejně jako autora, kterého bych požádal o rozhovor, ale držte palečky, ať to všechno vyjde! :)

Co vy a váš březen? Pochlubte se! :)

You Might Also Like

20 komentářů

  1. Konečně jsi se odhodlal k HUNGER GAMES! :) :) Please, accept my congratulation for your new great book ;-) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, já vím! :D Trvalo mi to dlouho, ale já to zvládl! :D A teď vlastně ani, proč jsem to tak oddaloval...? OO
      Thank you so much! :3 But this book I am writing since summer holiday :))

      Vymazat
  2. Na Dceru čisté krve se chytám, mám ji doma z knihovny :).... jinak - nevím nic o tvém díle, tak nemohu soudit. Ale osobně mám raději aspoň limit osmnácti let, ale záleží samozřejmě na tobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Dobrá náhoda! :D Potom dej vědět, jaké to bylo!! :))
      Já to spíše myslel tak, co Vám vyhovuje více - tak nějak celkově. :) No mě právě taky, ale... víš jak, mně někdy něco napadne a hned to musím projednávat, konzultovat, měnit, rozebírat... :DD -.-

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Jojo... Konečně se mohu těšit na to, co mě čeká v první části filmu! :3

      Vymazat
  4. Hunger Games jsem četla a musím říct, že na větvi jsem z toho vážně nebyla, ale sto lidí, sto chutí. Ostatní knihy vypadají fakt skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Třeba teď, když jsem četl všechny díly, si říkám, že ten první a druhý ani nebyl tak dobrý jako ten třetí. :) Ale jo, jsem rád, že je tady po dlouhé době někdo, kdo se mnou nesouhlasí a nebojí se svůj názor napsat :)

      Vymazat
  5. Hezké kousky. Dceru čisté krve jsem četla a hodně se mi líbila. Vlastně celá série Černé drahokamy patří mezi mé oblíbené. Na na Černého arcimága se taky chystám:)
    Co se týče věku hrdiny, tak si myslím, že je jednodušší psát o postavách, které jsou přibližně v ve věku autora nebo mladší. Napsat staršího hrdinu/hrdinku taky jde, ale je to trochu risk, protože člověku obvykle chytí nějaké zkušenosti a taky ten náhled na svět se s věkem dost mění...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé! :) Já o této sérii pouze slyšel a včera jsem zjistil,že v LK je každý díl za 29,-, takže si to budu muset co nejrychleji pořídit! :D :) Super! Jakmile ho začneš číst, dej vědět! ;))

      Pravda. Ale abych to tak shrnul, já všechny povídky píšu z pohledu dospělého a... nějak mi to tak i sedí :D Ale každopádně se pokusím napsat pár kapitol z dospělejšího pohledu, uložím to do .pdf a je docela možné, že to tady hodím a zeptám se vás na názor:)

      Vymazat
  6. Hunger Games! ♥ Na Paniku se chystám, tak jsem zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop! :3
      Doufám, že se bude líbit! :) Nebylo to nic převratného, ale i tak jsem si čtení poměrně dost užil ;)

      Vymazat
  7. Co bych dala za to, abych měla zase prázdniny :D Hned bych se vrátila do školy.
    Tolik času, kolik bych měla na knížky...no jéje :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím :D :) Ono je pravda, že když teprve o něco přijdeš, uvědomíš si, jaké to bylo dobré :D Ale stejně si myslím, že čas na knížku se najde vždy! :)

      Vymazat
    2. To rozhodně :)
      Ten čas je pak vzácnější a jsem ráda za každou chvilku, kterou na knížky (a knižní blogy :D) mám :)

      Vymazat
    3. Souhlasím! :)) Akorát to někdy zamrzí, no... -.- :/

      Vymazat
  8. Jsem zvědavá, jak se ti bude líbit Arcimág, i když tenhle žánr není zrovna můj nejoblíbenějši, strašně se mi ta kniha líbila! :)
    Btw Fragment už mě s tím YA štve... dávájí to všude a když to na prvním díle není a na druhím ano, nevypadá to nejlépe :x :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že se mi bude líbit stejně jako tobě :D :) Chystám se na něj hned po RC a Zlodějce knih, tak uvidím. Snad to stihnu ještě tento měsíc :)
      Tebe taky? Mě se to poměrně dost nelíbí... kdyby to dali jenom na přední obálku a na hřbet ne, bylo by to nejlepší :D -.-

      Vymazat
    2. Určitě bude, je to skvělá knížka! :) Ah, Zlodějka knih :3 Film je úžasný, ale knihu jsem bohužel ještě nečetla.
      Tak to s tebou souhlasím :D Kdyby to dali kamkoliv krom hřbetu, tak je mi to šumák...

      Vymazat
    3. Tak fajn, tedy! :D :)) Já zase neviděl ani ten film, takže se na knihu dost těším. Ve škole to četlo pár lidí a když už něco takového doporučí i učitel... už to něco znamená :D :3
      Jop! Ale ne, oni to hodí na druhé díly, jejichž první díly tímhle označeny nejsou... -_-

      Vymazat

Statistika

TOPlist