RC Review: Vražedná pomsta

února 10, 2014


Název: Vražedná pomsta
Počet stran: 336
Autor: Suzanne Collins
Vydavatel: Fragment
Série: Hunger Games #2
Orig. název: Catching Fire
Filmové zpracování: Zde

Jmenuji se Katniss Everdeenová a zvítězila jsem v posledních Hladových hrách.  Strhující příběh lásky a touhy po přežití ve světě plném útlaku a nesvobody pokračuje! 
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných... Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí nebo se plamínek vzpoury rozhoří naplno?


Filmový trailer:


Byly doby, kdy si lidé žili poklidně a neexistoval nikdo, kdo by je omezoval. Nyní je to ale jiné. Lidé jsou uzavření ve svých krajích a nezbývá jim nic jiného, než se podřídit autoritě. Jejich jediným snem je opět nabýt svobodu. Byli by schopni za něco takového bojovat? Co když jejich činy povedou k tomu, co je teď? Po svobodě nastoupí tyranie. A vše může začít od znova…

Díky tomu, co Katniss provedla, se mění svět. Díky svému jednání poukázala, že má nad Kapitolem navrch a proto se k ní obrací jejich vztek. Život v Dvanáctém kraji se díky ní změnil. Za to, co provedla, trpí všichni. Mírotvorci, hlavní udržovatelé pořádku, trestají lidi za sebemenší prohřešky. Bičují je, ničí je, snaží se zahnat plamínek naděje. Díky svým zážitkům se snaží Katniss, společně s Peetou a Haymitchem, lidem pomáhat, ale jakákoli větší pomoc by na ně ukázala a oni by byli zajati Kapitolem. Její život s rodinou je ale přeťat rychleji, než se celý Panem stihl vzpamatovat z minulých her. Pětasedmdesátý ročník Hladových her právě započal a ku příležitosti této slavnosti jsou pozměněna pravidla. Místo klasického losování budou splátci těchto her vybírání již z řad vítězů – na připomínku toho, že ani vítězové nemají větší moc, než Kapitol. Katniss ví, že se jich bude muset zúčastnit, ale co druhý splátce? Haymitch, nebo Peeta? Jednoho z nich si bude muset vybrat, aby ho mohla ochránit, nebo zabít. Dva vítězové již být nemohou. Jaké to bude, když se v aréně setkají vítězové, kteří se navzájem znají? Bude pro ně těžké se navzájem pozabíjet, nebo jim to bude jedno? Přesto všichni obyvatelé Panemu cítí, že tyto hry dají do pohyby nevídané věcí. Tyto hry budou jiné. Nebezpečnější. Takové, jaké je ještě nikdo nezažil.   

„Schopnost ocenit krásu není slabost,“ namítá Peeta. „Možná s výjimkou tebe.“

Musí se přiznat, že Vražedná pomsta mi v jistých případech připomíná první díl. Na rozdíl od Arény smrti je ale věnováno více prostoru Katniss a jejím životě, než dobrodružství, které prožívá v aréně. Jelikož už autorka popsala to nejdůležitější, může upustit od všech formalit a rovnou se vrhnout do příběhu samotného. I když byl první díl skvělý, Vražedná pomsta mi připadala více profesionálnější a promyšlenější – od samotných postav až po sebemenší detaily v aréně, která byla opravdu mistrovským dílem. Suzanne Collins totiž ukazuje, že není žádný svatoušek a rozhodně se nebojí nechat čtenáře napnuté a v očekávání, co dalšího se stane. 

Už od prvního dílu se dalo čekat, že čtenáře dokáže autorka nějak překvapit – ať už kladně, či záporně. Během čtení prvního dílu se několik zvratů stalo a tudíž se dalo čekat, že na něco podobného se může čtenář těšit i v díle druhém. Tento fakt nijak nepřekvapil, ale přesto si dokázala autorka krásně s příběhem pohrát a udělat to, co se povede málokomu. Šokovat v několik krátkých větách a zbořit tak vše, na čem si tak dlouho každý, kdo knihu čte, zakládá. Děj prokládá takměř šílenou dávkou emocí, akce, napětí a mnohými dalšími pocity, které se během čtení objeví. Prostě tím, co má správná a dobrá kniha obsahovat.

Jak jsem už říkal, druhý díl byl o nějaký kousíček lepší. Autorka se více zaměřuje na samotný příběh a prokreslování postav – starých i nových. Jelikož čtenář už nepatří mezi začátečníky, nebojí se Suzanne Collins příběh všelijak proplétat a samozřejmě dramatizovat jak nejlépe umí. Každá scéna má jakýsi nádech, nebo skrytý význam, který bude v dalších částech příběhu, nebo další knize, hrát velice důležitou roli. Nesmíme taktéž opomenout atmosféru, kterou celou kniha má. Z každé stránky na nás dýchá dobrodružství Katniss, které skončí tak, jak by si to nikdo nikdy představoval. Dostatečně otevřeně na to, abyste si další díl pořídili takřka okamžitě.

Budu muset hledět do tváří rodin, jejichž děti jsem zabila…


Díky svižnému stylu se kniha četla jedním dechem. Vážně. Už dlouho se mi nestalo, že bych se do nějakého příběhu ponořil tak, jako tomu bylo právě u této knihy. I když si autorka libuje v bohatých popisech hostin, maličkostí a různých situací, dokáže to podat dostatečně zajímavě na to, aby čtenáře neunudila k smrti. Kromě Katniss je ale dán prostor dalším vedlejším postavám, které začínají více ožívat a napomáhají k vytváření samotného příběhu. I když je Katniss hlavní postavou, příběh už není pouze o ní, ale i o jejím okolí a tím se pomalu skládá velká mozaika, která bude v třetím díle určitě kompletní. 

Vražedná pomsta mě opravdu překvapila. Čekal jsem, že po slibném začátku bude kvalita série klesat, ale zatím to vypadá na přesný opak. Autorka si posadila hranici o jeden stupínek výše a tím zlepšila vše, s čím byl v první knize problém. Dotáhla určité věci, zlepšila je a vytvořila tím skvělý příběh plný napětí, akcí a slz. Popravdě, začínám se bát, co si pro Suzanne připraví v dalším díle…

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
Knihu si taktéž můžete objednat na stránkách nakladatelství!

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Páni ... krásně jsi to sepsal ! Naprosto souhlasím ! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem hrozně ráda, že se ti knížka líbila, protože mně rovněž přijde přímo famózní! Collinsová je báječná autorka, která mne naprosto překvapila. Tennápad s Arénou je opravdu geniální. A zasazedí do příběhu, všechny možné pikle. Myslím, že byminestačila ani A4, abych si knížku vynachválila. :D Určitě se těš na třetí díl, stojí za to! I přes to, že se mi tento asilíbil víc... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jsem taky rád. Ze začátku jsem se trochu bál, aby to nebylo špatné, ale naštěstí byl opak pravdou, no. :) Souhlasím, Collinsová si tohle vážně perfektně připravila, promyslela a nádherně zasadila do příběhu!:)
      Až tak, jo? :D
      No, já doufám, že si to udrží jakousi úroveň. Vím, že tenhle díl asi netrumfne, ale může to být stejné, jako první díl :))

      Vymazat
  3. hodne dobra serie, pro me byl nejlepsi prvni dil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, první díl byl takovým příjemný úvodem do celého toho (šíleného) světa! :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist