Interview | Francisco X. Stork

února 05, 2014

| A man, who wrote realistic stories and novels of cruel life |

Dobrý den, pane Storku. Byl jsem opravdu šťastný, když jste souhlasil s tímto rozhovorem. Můžete se na začátek prosím představit?

Ahoj! Jmenuji se Francisco X. Stork. Jsem autorem pěti románů (jedna se ještě chystá na rok 2015). Většina mých románů je to, co lidé nazývají "realitou" a hlavními postavami jsou většinou mladí lidé. Narodil jsem se v Mexiku (před dávnou dobou), ale od devíti let bydlím ve Spojených státech. Jsem ženatý, mám dvě dospělé děti - Nicholase, Annu a jednu nádhernou vnučku Charlotte.

Kdo Vás přivedl k psaní?
Myšlenka, že chci být spisovatelem, ke mně přišla v době, kdy jsem byl vážně malý. Pak, když jsem byl na střední škole, jsem si začal vést deník a psaní se brzy stalo zvykem, který jsem provozoval každým dnem. Nebylo tomu tak dokud jsem neměl pětačtyřicet let, kdy jsem napsal a vydal svůj první román. Předtím jsem psát nemohl, protože jsem měl práci, abych dokázal uživit rodinu. Je to velice těžké si jako spisovatel vydělat na živobytí, pokud nejste J.K. Rowling, nebo Stephanie Meyer!


Někteří z nás ví, že jste napsal pár knih. V České republice nám již vyšla jedna kniha, ale co ty ostatní? Můžete nám prosím představit některé další knihy?
Po Marcelovi jsem napsal ještě další dvě knihy, které bohužel nebyly přeloženy do češtiny. Kniha The Last Summer of the Death Warriors následuje Marcela - je o přátelství dvou velice odlišných kluků. Pancho je bojovník závislý na nalezení člověka, který podle něj zabil jeho sestru a D.Q. je velice inteligentní kluk, který trpí smrtelnou chorobou a píše rady ohledně toho, jak se má naplno žít. Irises, má poslední kniha, je o dvou sestrách, jenž se snaží najít samy sebe ztracením všeho, co mají a nalézt nové sny, nebo nové cesty k dosažení jejich cílů. Irises je první kniha, ve které jsou hlavními postavami dívky. I když to byla velká výzva, docela jsem si ji užil. 

Máte pocit, že jste napsání Marcela ve skutečném světě, nebo napsáním jiných knížek, nějak pomohl lidem?
Mám pár velmi nádherných dopisů od mladých lidí, kteří mají aspergerův syndrom (to samé, čím trpí i Marcelo) a říkají, že jim přečtení Marcela pomohlo cítil se lépe - co se jejich nemoci týče. Rád píši knihy, které nejsou pouze pro zábavné čtení, ale také nás donutí myslet, porozumět, přimět žít v našem světě a žít své životy lépe.

Máte nějakou oblíbenou postavu z knih, které jste přečetl?
Mám rád Harryho Pottera, stejně jako Froda Pytlíka z Pána prstenů. Dále Holden Caulfield z Catcher in the Rye. Ale Don Quichote je moje asi nejvíce oblíbená postava. Je pro mě živý stejně jako opravdový člověk. 

Píšete nějakou novou knihu? 
Tři roky zpět jsem pracoval na knize o mladé dívce, která se uzdravuje z depresí a neúspěšného pokusu o sebevraždu. Myslím, že jsem napsal tři různé způsoby, jak to vše spravit. Myslím, že jsem skoro hotov a doufám, že kniha vyjde v roce 2015. 

Přišel byste rád do České republiky a představil nám své knihy? 
Samozřejmě! Nejlepší dopisy a e-maily, které jsem za celou dobu dostal, byly od mladých českých lidí. A Česká republika má hodně krásných měst a míst. 

Jakému žánru knih dáváte největší přednost? 
Mám rád opravdové příběhy. Vím, že hodně mladých lidí má rádo fantasy, sci-fi, dystopie, nebo romance a přeji si mít tyto žánry taky rád, protože si jsem jist, že je zde hodně dobrý knih, ale pracuji jako právník a trochu jako spisovatel, takže mám čas číst pouze to, co mám nejvíce rád. A příběhy, vyprávějící o skutečných životních událostech jsou pro mně nejvýznamnější. 

Co děláte o volném čase? Píšete, provádíte nějaký sport, nebo něco naprosto jiného? 
Rád hraji tenis, nebo se dívám na televizi, případně filmy. Miluji filmy a knihy, které vyprávějí o Divokém západě - však víte, kovbojové, ostří hoši a přestřelky. 

A co Vás oblíbený autor? 
Dostojevský, Kafka (samozřejmě!) a Cervantes. Je jich tolik...

Máte nějaké rady pro začínající autory? 
Pokuste se psát každý den - i kdyby to bylo pouze deset, až patnáct minut. Piště o ničem a nebojte se toho, jak píšete. Psaní každý den je podobné jako hraní stupnice na piánu. Na piánu se po chvíli se pohyb vašich prstů stane instinktem a po chvíli budete moci psát, aniž byste u toho moc přemýšleli.  

A poslední otázka: Chtěl byste něco vzkázat čtenářům blogu?
Jsem vážně vážně rád, že tě, Filipe, mé psaní zaujalo stejně jako další mladé lidi, kteří četli mé knihy a ohledně tohoto se mě zeptali na otázky. Je tady tolik knih, které číst, takže jsem velice poctěn, že vám na něčem takovém záleží. Jsem ohromen tím, jak vysokou kvalitu mají knižní blogy a jak moc je široký rozhled, čtení, jako tomu je právě v České republice. Jen tak dále.

Ještě jednou Vám velice děkuji za skvělý rozhovor a budu držet pěsti při psaní dalších skvělých knih! :) Knihu Marcelo ve skutečném světě si můžete koupit ZDE.

English version
Good day, Mr. Stork. Iwas really happy when you agreed with this interview. Can you please introduce yourself? 
Hi! I’m Francisco X. Stork. I’m an uthor of five novels (with one coming up in 2015). Most of my novels are what people call realistic and  the main characters are young people. I was born in Mexico (a long time ago) but have lived in the United States since I was nine. I’m married, have two grown children, Nicholas and Anna and one beautiful granddaughter named Charlotte.


What brought you to writing? 
The idea that I wanted to be a writer came to me when I was very little. Then when I was in high school I started keeping a journal and pretty soon writing became a habit that I did every day. But it wassn’t until I was forty-five that I wrote and published my first novel. I couldn’t do writing before then because I had work at jobs to support my family. It is very difficult to make a living as a writer, unless you’re J.K. Rowling or Stephanie Meyer!

Some of us know you write many books. In Czech we have the translation of one book, but what about others? Can you introduce us to some of your others books? 
 I’ve written two other books after Marcelo but unfortunately they have not been translated into Czech. The Last Summer of the Death Warriors, the book that followed Marcelo, is about the friendship of two very different boys. Pancho is a fighter obsessed with finding the person who he thinks killed his sister and D.Q. is a very intelligent boy who only has a terminal illness and who is writing a manifesto about how to live life fully.  Irises, my last book, is about two sisters who find themselves losing everything they have and find new dreams or new ways of achieving their dreams. Irise sis the first book that I’ve written where the main characters are girls. It was very challenging but I liked it.


Do you feel like you helped people with writing Marcelo in the Real World or some of your other books? 
I got some very beautiful letters from young people who had Aspergers Syndrome (the condition that Marcelo had, telling me that reading Marcelo helped them feel better about their condition. I like writing books that are not only fun to read but that also make us think and understand and live in our world and our lives better.

Do you have a favorite character from all the books you read? 
I like Harry Potter and also Frodo Baggins from Lord of the Rings. I like Holden Caulfield from Catcher in the Rye. But Don Quixote is probably my all time favorite character. He’s as real to me as a real person


Are you writing another new book? 
For the past three years I’ve been working on a book about a young girl’s recovery from depression and a failed suicide attempt. I think I’ve written three different drafts trying to get it right. But I think I’m almost done and hopefully it will come out in 2015.

Do you want come here, to Czech republic and present your books? ;) 
Of course! The nicest letters and e-mails I’ve ever received have been from Czech young people. And the Czech Republic has so many beautiful cities and places.


What book genres you prefer? 
I like realistic fiction. I know lots of young people like fantasy and science-fiction and dystopian and romance and I wish I liked these genres too because I’m sure there’s lots of good books there too, but I have to work as a lawyer and also write so the little time I have to read I need to read what I love the most. And for me stories about real life events are the most meaningful to me.


What you do in your free time? Write, or doing sport, etc.…? 
 I like to play tennis and I also watch TV and movies. I love books and movies about the American West – you know, cowboys and  tough guys and gunfights.


Do you have favorite author?
I like Dostoievski and Kafka (of course!) and Cervantes. So many.


Do you have some advice to starting writers? 
Try to write every day even if it’s only for ten or fifteen minutes. Write about anything and don’t worry about how you are writing. Writing every day is the equivalent of practicing the scales on a piano. In piano, after a while the movement of your fingers becomes instinctive and in writing after a while you will be able to write without too much thought.


And last question: Do you want to say something to the readers of this blog? 
I’m so grateful to you for being interested in my writing and to Filip Faja and other young persons who read my book and aske me questions about it. There are so many books out there to read so I am very honored that you care. I am incredibly impressed by the high quality blogging about books and the wide type of reading that takes place in the Czech Republic.  Keep up the goo work.

Really thanks, Mr. Stork for a great interview! I wish you luck in writing more (great) books! :)

You Might Also Like

4 komentářů

  1. moc pěkný rozhovor :-) pokládal jsi zajímavé otázky. třeba mě by vůbec nenapadlo, že by F. X. Stork měl ráda Harryho Pottera :D tohle jsem nečekala, ale je to rozhodně PŘÍJEMNÉ překvapení :-) a doufám, že u nás vyjdou i další jeho knihy, Marcelo je nezapomenutelná kniha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) No jo, já a mé zajímavé otázky... :DD
      Jo, popravdě mě to taky mile překvapilo. Konečně někdo, kdo se to nebojí přiznat a je na to hrdý :) Jop, taky doufám. Některé knihy zní opravdu zajímavě! :)

      Vymazat
  2. Skvělý rozhovor! :)) Taky mě hodně překvapil ten Harry Potter no :D Ale Francisco je skvělý autor, tak jako je Marcelo ve skutečném světě skvělá kniha :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A myslím si, že nejsi jediný, koho tahle informace překvapila :D Nemohu dělat nic jiného, než souhlasit! :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist