RC Review: Škola dobra a zla

září 01, 2014


Název: Škola dobra a zla
Počet stran: 416
Autor: Soman Chainani
Vydavatel: CooBoo
Série: Škola dobra a zla #1
Orig. název: The School for Good and Evil

Věříte pohádkám? Sofie čekala celý život na to, až ji unesou… Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Sofie a její kamarádka Agáta totiž pochází z Gavaldonu, městečka, kde se každé čtyři roky ztratí dvě děti. Má se za to, že je unáší Školník právě do Školy dobra a zla. Zde se z nich pak podle předurčení stanou kladné nebo záporné pohádkové postavy. Všechny děti se únosu bojí, jen Sofie tiše doufá, že právě z ní se stane krásná princezna. Ale co když se Školník splete a umístí ji do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Se Sofií a Agátou poznáte, jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.
Knižní trailer: 

Pokud realita selže, často se obrátíme k pohádkám. K příběhům, ve kterých si hlavní postava projde nejedním trápením, najde nové přátelé a nakonec i lásku svého srdce. Během čtení zapomeneme a svou bolesti a opět se utvrdíme v tom, že dobro vítězí nad zlem. Jak by ale pohádky vypadaly, kdyby se to jednou obrátilo a zlo zvítězilo nad dobrem? Princezna by nenašla lásku svého srdce a nikdo by nežil šťastně až do smrti. Co potom?

Agáta a Sofie žijí v malém městečku jménem Gavaldon. Zatímco se Agáta lidí straní a se svou matkou a kocourem žijí v domě na hřbitově, je Sofie přátelská, vyzná se ve fintění a čeká, až ji Školník odnese do magické školy Dobra, kde se naučí, jak se stát správnou princeznou a najít lásku svého srdce. Když přijde ona osudná chvíle a Školník si vybírá dvě děti, Sofie mu doslova padne do náruče, aby si ji odnesl od jejich průměrných kamarádek. Agáta si ale myslí, že Školník odvádí její kamarádku násilím a proto se ji rozhodně zachránit. Místo záchrany se ale obě dostanou na zcela nevídané a magické místo. Ovšem, tak trochu naopak. Agáta, která má jasné předpokladu pro to, aby se stala padouchem, že zničehonic objeví v růžovoučké a provoněné škole Dobra. Sofie, princezna od pohledu, se ale probudí v prohnilé škole Zla. Ze začátku si obě dívky myslí, že budou moci ze školy utéct a vrátit se ke svému životu, ale pro Sofii je to dokonalá příležitost, jak se se svou kamarádkou vyměnit a tak se dostat do druhé školy. Po několik nepodařených pokusech se ovšem dívky shodnou, že jedinou možností, jak se odsud dostat, je navštívit samotného Školníka a nějak ho přemluvit. Nic ale nepomáhá a proto jim nezůstává nic jiného, než pobyt ve školách Dobra a Zla vydržet. Sofie si ale najde svého vytouženého prince a na odchod ani nemyslí. Karty osudu se zamíchají a k tomu všemu se začne psát jejich vlastní pohádka, která znamení jediné. Osud Dobra a Zla nikdy nebyl propletenější a nebezpečnější.  

„Opravdoví přátelé vždycky všechno překonají, ať jsou, jací jsou.“

Sněhurka a sedm trpaslíků, Popelka, Zlatovláska a mnoho dalších pohádek, které nám dělaly společnost nejen v mládí. Každý z nás tyto pohádky zná, ale v každé knížce je pouze vypravován příběh, kdy jsou tyto dívky již ženami a snaží se spokojit se svým životem. Jenže co se stalo předtím, než se v takovýchto pohádkách octly? A co zákeřné staré čarodějnice? Odkud se vlastně vzaly? Soman Chainani a jeho prvotina Škola dobra a zla nám přináší jasnou a takřka dokonalou odpověď. Každá z těchto postav před svým nástupem do pohádky prošla učením v magickém institutu, škole Dobra, či Zla. Autor si s touto myšlenkou naprosto dokonale pohrál a příběh zasadil do těchto, naprosto odlišných, škol. Zatímco se zloduši učí, jak správně uvařit děti, dobráci se zabývají tím, aby vypadali krásně za jakýchkoli podmínek. Může se to zdát trochu neobvyklé, ale právě proto si kniha určitě získá srdce mnohých. Nejen, že nám připomene doby, kdy jsme hltali pohádky jedním dechem, ale stejně tak nám ukáže, jak velký rozdíl mezi dobrem a zlem je. A věřte, že ten rozdíl není jenom ve školách. Je ukrytý kdesi hluboko v srdci a ani hodiny zkrášlování jej nemohou odstranit.

Je asi jasné, že už od samotné anotace příběh působí jako pohádka. Víly, chrliči, krásní princi a zlé čarodějnice, jejichž jediným úkolem je zničit jakékoli šťastné konce. Na počátku je vše popsáno s takovou lehkostí, jako kdyby se v příběhu nemělo udát nic důležitého. Nenechte se ale touto, na první pohled zcela nevinnou, atmosférou zmást. Už v polovině knihy se začne pohádková atmosféra měnit na něco zcela nového a cosi, co je v pohádkách hodně neobvyklé. Třpytky a růžovoučká barva zmizí a z pohádky se stane něco, co pohádkou určitě není. V příběhu se najednou začne objevovat zrada, zklamání a nakonec i změna samotných postav z hodných na dobré, opět na zlé a zase na dobré. Intriky a msta se stane hlavním námětem a určité postavy se nebudou bát ani vzít život zcela nevinným lidem. Po přečtení této knihy si uvědomíte, jak moc jsou pohádky podceňované. Každá totiž ukrývá něco hlubšího, co je ukryto kdesi mezi řádky a jediné, co můžeme dělat, je si tuto hlubokou myšlenku uvědomit, dokud můžeme. Někdy je na už totiž pozdě.

Agáta a Sofie jsou hlavní hrdinky knihy, což není žádným překvapením. Jak je už ale vyobrazeno na obálce, mezi těmito dvěma dívkami existuje ta největší propast, která osobnosti obou naprosto odděluje. Opravdu se mi zalíbila myšlenka toho, že zatímco má Agáta oblibu v špinavých věcech a černé, Sofie je princezna od pohledu a její největším problém je, aby se na její tváři nenašel jakýkoli nedostatek. Každá z nich je naprosto jiná a určitě si dokážete představit jejich reakci, když se octnou ve škole, která je jejich pravým opakem. Ovšem, tady žádné pohádkové pravidla neplatí a proto se nelze divit, že během příběhu se jim nedostane tak vytouženého přání, aby si školy prohodily. Každá z dívek je totiž naprosto jiná, odlišná, má jiné vlastnosti a proto mezi nimi existuje tak velký kontrast. Sofie může mnohým lézt na nervy, zatímco Agátu si díky jejím poznámkám a chování oblíbíte. Jenže přesně tak to má být. Autorovým plánem bylo, abychom si uvědomili, že rozdíly by nás neměly rozdělovat, ale spíše spojovat. Nezáleží na tom, jak vypadáme, ale co máme v srdcích. Škola dobra a zla je sice ukázkou toho, jak malá hranice mezi dobrem a zlem existuje, ale kdo říká, že se tyto strany nikdy nemohou skamarádit?

„Školník měl pravdu,“ pokračovala Sofie a ani se na Agátu nepodívala. „Princezna a čarodějnice se nemůžou kamarádit.“
„Ale my jsme kamarádky!“ prskala Agáta. „Jsi jediná přítelkyně, kterou jsem kdy měla!“
„Víš, proč se princezna nemůže kamarádit s čarodějnicí, Agáto?“ otočila se na ni pomalu Sofie. „Protože čarodějnice nemá nikdy vlastní pohádku. Aby byla šťastná, musí zničit tu cizí.“


Rozdělit příběh do dvou linií, které se odehrávají jak ve škole Dobra, tak ve škole Zla, byl nebezpečný, ale přesto chytrý, tah. Obával jsem se totiž skutečnosti, že to dopadne tak, že autor opomene jednu ze stran, což by byla škoda. Na začátku to ovšem přesně tak vypadá, ale v průběhu čtení se to změní a příběh se velmi povedeně prolíná s osudy obou dívek. Autorův styl je velice čtivý a díky pohádkovému námětu se kniha čte velice lehce. Kniha je určitě sice pro mladší čtenáře, ale myslím, že svou nápaditostí a myšlenkou nebude nudit ani dospělého. A varuji vás, že kniha je velice chytlavá. Vypravěč se totiž zaměřuje nejen na osudy dívek, ale taktéž čtenáři dává jedinečnou příležitost nahlédnout do některých přednášek z obou škol, které dokážou vykouzlit nejeden úsměv na tváři a stejně tak zaujmou nápaditostí. Příběh má spád, po většinu času rychle odsýpá a Soman Chainani nám opět a neustále ukazuje, jak má tento pohádkový svět promyšlený. Autor čtenářům totiž vždy podá nějakou akci, dobrodružství, či hádky a nápady, které dokážou změnit průběh děje. Nedá se říci, že by nebyl příběh někdy předvídatelný, ale již od poloviny knihy, kdy Škola dobra a zla ztratí svou pohádkovou atmosféru, se vše změní a koncem knihy autor pouze ukáže, že pohádka vždy nemusí skončit šťastným koncem. 

Škola dobra a zla je prvotinou mladého autora Somana Chainaniho, který vytvořil nápaditý a zajímavý svět, ve kterém se padouši a dobráci učí, jak si osvojit vlastnosti dobra a zla. Na první pohled se může kniha zdát, že je určena mladším čtenářům, ale časem si uvědomíte, že se o žádnou pohádku nejedná a proto by si mohla najít i zálibu u starších čtenářů. Škola Dobra a Zla je opravdu zajímavá myšlenka a kromě mnoho vtipných hlášek, čtenář taktéž zažije několik dobrodružství a nakonec se přeci jen bude o hlavní hrdinky i bát. Jedná se sice o pohádku, ale přesto je v ní obsaženo mnohé, co se v pohádkách nenajde. A to dělá tuto knihu výjimečnou. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo
Knihu si taktéž můžete objednat na stránkách nakladatelství

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Na knihu sa už teším, vyzerá to naozaj dobre a nápad je dosť netradičný. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tedy doufám, že se ti bude kniha líbit stejně jako mě, nebo dokonce ještě více! :D :) A potom, jak to dočteš, dej vědět! ;)

      Vymazat
  2. Díky za tip, knížku už jsem si zarezervovala v knihovně. :)
    Mimochodem, máš skvělý blog. Spousta zajímavých recenzí. Vidím to tak, že se sem budu vracet. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co děkovat a doufám, že se bude kniha líbit! :)
      Jéé, moc děkuji! A doufám, že Tě nebudu svými články nudit a najdeš v nich vždy nějakou tu inspiraci nebo tip na další dobré čtivo. :)

      Vymazat

Statistika

TOPlist