RC Review: Fenomén

září 22, 2014


Název: Fenomén
Počet stran: 344
Autor: Marie Lu
Vydavatel: CooBoo
Série: Legenda #2
Orig. název: Prodigy
June a Day přijíždějí do Las Vegas a nemyslitelné se stává skutečností – Elektor Primo umírá a vlády se ujímá jeho syn Anden. Republika se tak ocitá ještě o krok blíže absolutnímu chaosu. Day však ze všeho nejvíc touží zachránit svého malého bratra, a tak mu nezbyde nic jiného, než se spojit s Patrioty. Ti oběma slíbí pomoc, mají jen jednu malou podmínku – Day a June musí zabít nového vládce. 
Zdá se, že je to mimořádná šance, jak změnit vývoj celé republiky, jak vyjádřit vůli tak dlouho utiskovaného národa. 
Ale June si postupně uvědomí, že Anden není jako jeho despotický otec. Co když je jedinou šancí na nový začátek? Co když revoluce musí mít vyšší smysl než osobní pomstu? Co když se Patrioti mýlí?

Knižní trailer:


Lidé jsou slepí a místo toho, aby ostatním naslouchali, je odsuzují základě jejich vzhledu, či řeči a hned se k ním otočí zády. Mnozí v dnešní době vidí pouze černou a bílou a myslí si, že tím vše končí. Dobrák od kosti, nebo zloduch na první pohled. Pokud ale chceme vidět lidi takové, jací opravdu jsou, měli bychom se dívat pořádně. Protože i velitelé, prezidenti, či diktátoři se nemusí hned jevit jako špatní – byť jejich rodiče takoví byli.

Situace v Republice se každým dnem vyhrocuje a chybí malý krůček k tomu, aby vypukla revoluce. A proto je Day, hlavní znak vzpoury, společně s June, zázračným dítětem Republiky, pronásledován vojáky Republiky, kteří jej chtějí mrtvého. Oba se ale snaží najít bezpečí u Patriotů – skupiny lidí, kteří se snaží aktuální systém rozkládat zevnitř. Day je ale zraněný a nebýt June, tak by již určitě zemřel. Z posledních sil se společně dostanou do Vegas, kde narazí na skupinku Patriotů, kteří je vezmou pod svá ochranná křídla – pod podmínkou, že jim budou přísahat věrnost. Day je ale zraněný a proto je June ochotná se obrátit zády k Republice jenom kvůli tomu, aby hlavní symbol vzpoury zachránila. Díky tomu, že oba jsou těmi, kteří mohou nastolit nový věk, je jim zadán úkol, který by mohl změnit celou Republiku. June a Day musí zabít Andena, nového Elektora, a nastolit tak v jejich rodné zemi mír. Na začátku se to jeví jako jasný a jednoduchý plán, neboť Anden je mladý, nezkušený a ve svých rukou svírá vládu nad celou zemí, která v něj nevěří. Zatímco je Day vyslán s ostatními Patrioty, kteří mají připravit detaily atentátu, je June vyslána do hlavního města, kde má Elektora nalákat do pasti a tím tak ukončit jeho krátký život. Jenže v okamžiku, kdy se June s Andenem setká, si uvědomí, že není jako jeho otec. Anden má nové plány, splnitelné vize a charakter vůdce. Může ale věřit někomu, jehož otec vytvořil tak nebezpečný systém? Je to nepřítel a těm se nevěří. Stál by ale za záchranu? Je možné, že by mohl Republiku změnit? June se musí rozhodnout rychle a Day je několik set mil daleko. O všem musí rozhodnout sama a bude pouze na ní, zda revoluce vypukne…

Anden je možná nejmocnějším mužem Republiky, ale Day, ten kluk z ulice, který nemá nic než šaty, co nosí, a upřímné srdce, je pro mě mnohem více.
Je krásný, uvnitř i zvenku.
Je paprsek naděje ve světe plném temnoty.
Je moje světlo.

Legenda nás uvedla do problematiky dystopického světa tím nám tak poskytla příležitost si v celé Severní Americe, která je rozdělená na dvě části, Republika a Kolonie, udělat jakýsi přehled. Zatímco se děj první knihy odehrával především v Los Angeles, autorka ve Fenoménu vsadila na zcela novou kartu. Nejen, že se celý příběh posunul o kousek dále, ale stejně tak podala čtenáři náhled hned do několika jiných míst. Vegas, Denver a nakonec i ony slibované Kolonie, o kterých se v Legendě tak povídalo. Tato změna je hodně vítaná a jde vidět, že se Marie Lu neomezuje na jedno místo a s každou přečtenou kapitolu odkrývá jednotlivé části svého světa. Je si dobře vědoma, jak popsat každé prostředí tak, abychom v jednotlivých místech viděli rozdíl – nehledě na to, jestli jsou to Kolonie, nebo Republika. Autorka nám totiž ukazuje, že ať člověk zajde kamkoli, vždy to bude stejné. Něco je dobré, něco špatné. Ať už v knihách, nebo ve skutečnost. A tak tomu bylo v minulosti, je v přítomnosti a bude tomu i v budoucnosti.  

I když jsme se o autorce a jejím stylu dozvěděli už v první knize, Fenomén je pouze dalším důkazem, že Marie Lu se rozhodně nemůže řadit mezi nějaké nováčky. Fakt, že je příběh vyprávěn z dvou rozdílných pohledů – Daye a June –, dodává příběhu zcela nový rozměr – zvlášť v okamžiku, kdy se tyto postavy rozdělí a začnou prožívat vlastní dobrodružství. A věřte, že toho zažijí vážně hodně. Přes malé nesnáze, po smrtelné zranění, problémy s city a stejně tak lži, které se vznáší v okolí a ani jedna z postav neví, zda si mohou navzájem věřit. Příběh je hodně kvalitní, autorka ví, kde vše bude směřovat a i když jsou určité části příběhu zřejmé, Marie Lu si nechává největší esa v rukávu a vytáhne je ve chvílích, kdy to nikdo neočekává. V jednu chvíli dokáže zcela změnit průběhu děje, přinést do děje nové světlo, nebo nový problém a donutí čtenáře s otevřenými ústy zírat na jednu větu, aby si potvrdil, že se jedná o skutečnost. U mnohých částí vám bude srdce vynechávat a vy se budete divit, jestli to autorka myslí vážně, nebo si jenom dělá srandu. Bohužel, to druhé takřka nikdy neplatilo.

Zatímco se na popředí čtenář potýká s problémy hlavních postav a prožívá s nimi vše podstatné, se v pozadí odehrává blížící se válka a napětí. Legenda byla knihou, která nám přiblížila pobyt v nejvyšší a nejnižší vrstvě tamější společnosti. Fenomén se ale spíše zaměřuje na problémy jak ve vztahu Daye a June, tak na revoluci, která se každým dnem blíží. V tomto zcela neobvyklém příběhu se najde vše, co by dychtivý čtenář měl od knihy očekávat – akci, lži, tajemství, šokující odhalení a stejně tak nějaký ten románek. Osudy a historie postav se nám sice už v minulé knize odhalily, ale teprve Fenomén přináší odpovědi na mnohé otázky, které se při čtení Legendy objevily. Vše je podáváno v malých dávkách, abychom si mohli tyto informace do příběhu začlenit a vytvořit si o všem větší přehled – a přesto se v průběhu čtení neprohlubuje pouze charakter postav, ale rovněž celého světa a prostředí. Marie Lu ví, jak má vše dopadnout a nic ji nestojí v cestě, aby během okamžiku nenávratně roztříštila srdce čtenářů na několik tisíc kousků.

Láska není logická, láska má nepříjemné následky – tohle všechno jsem si způsobila sama a měla bych to unést.


Stejně jako u prvního dílu, i zde je opět kniha psána z pohledu dvou hlavních postav, June a Daye, což se opět ukázalo jako sázka na jistotu. Díky skutečnosti, že příběh vidíme ze dvou pohledů, má každý z hrdinů své vlastní názory, problémy a je pouze na nás, která z postav se nám svými rozhodnutími stane sympatičtější. V průběhu celého děje se dočkáme odhalení minulosti některých z postav a díky tomu si čtenář příběh užije naplno, jako kdyby byl samotným účastníkem jejich nesnází, dobrodružství a hádek. Day a June jsou v mnoha ohledech rozdílní, neboť zatímco June je zvyklá na luxus, byl Day takřka vychován na ulici a je zvyklý rychleji konat než přemýšlet. Jako u jiných knih, i zde se objeví nějaký ta chvíle, během které to ze stránek jenom jiskří láskou, ale rozhodně není důvod se hned bát. Marie Lu dokázala vztah těchto dvou postav popsat zcela jinak a místo toho, aby řešili zbytečnosti, se autorka zaměřuje na opravdové problémy, které mohou oba stmelit, nebo taktéž rozdělit. A uvidíte, že tyto dvě postavy to mají v životě opravdu těžké, než se mohlo na první pohled zdát.

Fenomén se může zařadit mezi knihy, které obsahují vše, co mnozí čtenáři požadují. Akce se střídá s akcí, nějaké to dobrodružství a nádherně podaný svět, který oplývá mnohými tajemstvími. Legenda příběh pouze otevírala, Fenomén napětí stupňuje a dle závěru druhého dílu lze soudit, že Šampión vše uzavře doslova grandiózním koncem. Marie Lu má schovaných mnoho zvratů a nečekaných překvapení, které dokážou vnést do příběhu zcela nové světlo. A něco takového by nemělo chybět v žádné pořádné knížce.  

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo
Knihu si taktéž můžete objednat na stránkách nakladatelství

You Might Also Like

1 komentářů

Statistika

TOPlist