ARC Review: Panika

března 03, 2014


Název: Panika
Počet stran: 312
Autor: Lauren Oliver
Vydavatel: CooBoo
Orig. název: Panic

Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho – protože bylo léto a nebylo co dělat. O co v téhle hře jde? Je to prosté. Nemít strach. Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra stojí za to, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu. Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát. Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku – a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme. 


Když nastane léto a škola skončí, studenti se začínají nudit. Někteří odjedou na prázdniny, někteří se toulají městem s kamarády a někteří sedí doma a snaží se dva měsíce volného nějak přetrpět. Právě léto je největší studnice nápadů; období, během kterých vznikají ty nejvíce šílené nápady. A proto, abyste se nenudili, začala Panika. Protože není nic lepšího, než si léto zpestřit nějakým nebezpečím.

Heather právě odmaturovala a stejně jako ostatním studentům, i jí začaly letní prázdniny. A jak tomu bývá v malém městečku Carp, se vždy na konci školního roku může každý maturant zúčastnit Paniky – akce vytvořené přesně pro lidi, kteří si chtějí poslední prázdniny užít naplno. Tuto akci sledovala už když byla malá a původně ani neměla v plánu se Paniky zúčastnit. Ze začátku chtěla pouze podpořit svoji kamarádku Nat – která se bojí takřka všeho, ale přesto v sobě našla sílu se zúčastnit a vyhrát tučnou částku peněz –, ale po rozchodu s Mattem, klukem, o kterém si myslela, že ji miluje, se rozhodla. Zatímco se ale Heather snaží lidem ukázat, že jeden rozchod s ní nic neudělá, se Dodge Paniky nebojí – spíše naopak. Bere to jako skvělou příležitost se pomstít za to, co se stalo jeho sestře. Luke, vítěz minulé hry, si nebyl jistý, zda poslední kolo soutěže vyhraje a proto zařídil, aby Dodgova sestra nabourala a on mohl vyhrát slíbených padesát tisíc dolarů. I když má Heather i Dodge naprosto jiné plány a důvody, proč se této hry zúčastnili, po prvních úkolech si začnou uvědomovat, že Panika není to, co si představovali. Hlavním účelem celé hry je panikařit. A bát se. Panika se může dostat do fáze, kdy bude ohrožovat nejen účastníky, ale i lidi kolem. Pokud může být realita krutá, Panika může být ještě něco horšího.

Heather rozpačitě sklopila oči ke svým chvějícím se rukám. Už zase nedokázala dojetím ani promluvit. Měla pocit, že na kratičký okamžik zahlédla něco skutečně důležitého, že to pochopila. Lásku. Čistou a prostou. Lásku, která nevyžaduje nic na oplátku.

Podle anotace se může zdát, že se jedná o další z mnoha dystopií založené na stejném principu, jako Hunger Games. Hned na začátku se ale musí zmínit, že o nic takového nejde. Lauren Oliver totiž napsala něco zcela nového – jednoduchého a přesto dokonalého. Panika je příběh z dnešního světa, ve kterém vystupují naprosto lidské postavy – neoplývají žádnými schopnostmi, nejsou zavření v aréně, žijí normální studentský život – a v knize nenajdete nikoho, kdo by byl ztělesněním dokonalosti. O to ale jde, ne? Aby postavy byly tím, čím jsme my – naprosto normální a přesto zajímaví.

Všechny ale přesto nejvíce překvapí samotná myšlenka Paniky, jakožto akce na zpestření parných letních dnů. Nejen, že je celá hra velice nebezpečná a ohrožuje všechny – nejen samotné hráče –, ale taktéž skrývá určité tajemství, které číhá skoro na každé stránce. Celá kniha má takovou tajemnou atmosféru a během čtení lze poměrně těžko odhadnout, co se bude dít dál. Když už si čtenář myslí, že ví, kam se bude příběh odebírat, Lauren udělá něco naprosto nečekaného a opět můžete s hádáním začít znova – nemluvě o nečekaných rozuzlení, která jsou místy opravdu šokující. Holt, autorka se nemůže podceňovat. Protože pokud si na chvíli u knihy odpočinete, okamžitě se stane něco důležitého, co čtenáře opět k příběhu přitáhne. A pustí někdy na konci. Možná.

Realistické postavy ale nejsou tím jediným, čím Panika vyniká. Kromě osobitého stylu, který  si Lauren Oliver drží takřka během celé knihy, se sama nebojí se svými postavami experimentovat a doslova hazardovat o jejich životy. V průběhu příběhu si čtenář vlastně uvědomí, že autorka ráda dostává hrdiny do mezních situací, ve kterých už vážně jde o životy jednotlivých postav. Dokáže si pohrát s příběhem, vytvarovat ho k obrazu svému a vložit do něj postavy, u které by se mohlo vyjmenovat několik rozdílů, kterými se od sebe liší. Neexistuje nikdo, kdo by byl dobrý, nebo zlý. To by potom přeci byla nuda, ne?

Statečnost spočívá v tom, že jdete dál stůj co stůj.


Hromada napětí, akce a strachu o hlavní hrdiny není nic, co v Panice rozhodně nechybí. V knize se nenachází jakési vedlejší linky, které by odváděly pozornost od hlavního děje a tudíž si lze lehce vychutnat nebezpečí Paniky. Jedná se o strhující příběh, odehrávající se v dnešním světě plném špíny, bolesti a vzteku. V mnohých situacích vás kniha přiměje zamyslet se nad vlastními rozhodnutími, stejně jako nad myšlenkou, že někdy vážně stojí za to vystoupit z davu a bojovat. Přeci jen, možná, že zúčastnit se Paniky není jen tak bezvýznamné…     

Abych se přiznal, Panika byla pro mě docela novou zkušeností, neboť jsem od autorky samotné zatím nic nečetl a tento příběh mě překvapil více, než jsem očekával. Prvních pár bylo poměrně slabých, ale postupem času se kvalita zvyšovala, až dosáhla naprostého vrcholu. První stránky byly poměrně kritické, neboť by některým mohlo trvat, než si na styl, kterým je kniha psaná, zvyknou a zcela se ponoří do příběhu. Pokud ale nebudete ztrácet naději, určitě uvidíte, že si pro vás autorka připravila příběh, během kterého budete možná taky tak trochu panikařit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo
Knihu si můžete taktéž objednat na stránkách nakladatelství!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Přesně tak. Když jsem četla anotaci, první, co mi blesklo hlavou bylo: "Hunger Games". Je tedy super zjistit, že to není jen další dystopie tohoto druhu :) těším se na ni:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem rád, že jsem knihu aspoň nějak očistil od tohoto titulu :D :) Je pravda, že to tak připadá, ale jak jsem říkal, je to vážně něco jiného :)
      A myslím si, že se máš vážně na co těšit! :)

      Vymazat
  2. Tu knizku proste musim mit! :D

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist