Review: Dívka z nočních můr

října 14, 2013


Název: Dívka z nočních můr
Počet stran: 288
Autor: Kendare Blake
Vydavatel: Baronet
Série: Anna #2
Orig. název: Girl of Nightmares

Před několika měsíci Anna Korlovová ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela, ale lovec duchů Cas Lowood se přes to nedokáže přenést. Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít - a ne aby chodil po světě napůl mrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval. Vidí teď Annu všude - někdy v nočních můrách, a někdy dokonce za bílého dne. Něco s ní ale není v pořádku a nejsou to jenom sny. Někdo Annu mučí a pokaždé, když se mu zjeví, je trýzněna novým a ještě krutějším způsobem. Cas netuší, co se s Annou stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že si nezaslouží, co se jí tam děje. Anna mu nejednou zachránila život a je načase jí oplatit laskavost.

Trailer ke knize: 


Co následuje po smrti? Nebe představované jako ráj, nebo peklo plné ohnivých kotlíků a mužíků s vidlemi? Tyto dvě strany jsou známé. Ovšem, existuje i nějaké místo mezi? Místo, kde mohou duše uvíznout a nemohou tam, ani zpět. Takové místo je horší než samotné peklo a nikdy by se na něj neměl nikdo dostat. A přesto se tam pár duší někdy uvízne…

Není tomu ani pár měsíců, co se Anna Korlová, zabita roku 1958, obětovala, aby ochránila Case a dovolila mu žít svůj život. Cas se ale přesto přes tuhle skutečnost nemůže přenést. Doufal, že bez ní dokáže žít a dále posílat bloudící duše na druhou stranu, ale opak byl pravdou. Co chvíli slyší její nářky, vidí, jak ji někdo mučí těmi nejhoršími prostředky. Jestli na ni chtěl zapomenout, tak nyní se mu to již nepovede. Je rozhodnut ji zachránit – i když neví jak. Spoléhá na své přátelé, Thomase a Carmel, kteří mu pomohou. Jenže i oni jsou na pochybách a váhají, zda je vůbec možné přivést Annu zpět. Ví, že tam, kam se Anna odebrala, již není návratu. Tak proč ji ale Cas stále vidí a slyší její křik? Vše, co pro Case bylo důležité, odkládá na druhou stranu a má jasný cíl: dozvědět se, jak se dostat do pekla a zachránit Annu. Je smířen s tím, že může ztratit život, ale co by pro tuto mrtvou dívku, která ušetřila jeho život, neudělal? Při svém pátraní se ovšem doví věci, které by měly zůstat skryty. Protože vědět je někdy horší než žít v nevědomosti…

Nikdy jsem Thomase a Carmel neslyšel, že by měli blíž k hádce. A protože je dost zvláštní poslouchat své přátelé, jak se hádají o to, jestli trpíte duševní chorobou, začínám cítit nutkání vrátit se do třídy.

Okolo vydání prvního dílu bylo hodně pozdvižení. První díl totiž nabízel dokonalý příběh plný strašidelných scének a duchů, kteří dokáži vyvolat husí kůži jenom při čtení a při představě, že by vás měli děsit doopravdy, tak raději knihu zavřete. Všichni se tudíž nemohli dočkat, až vyjde druhý díl s názvem Dívka z nočních můr. Většina se ale po velikém nadšení spíše zklamala a to i přesto, že Kendare Blake zasadila obě knihy do nebezpečného světa plného duchů a voodoo kouzel, které okouzlí všechny, kteří aspoň trochu milují temné příběhy ještě s temnějším rozuzlením. Druhá kniha je totiž něco zcela jiného, než to, co nám podala v prvním příběhu.

Osobně prosazuji názor, že Dívka z nočních můr je takový velký epilog, který uzavře vše, co se v průběhu celé série otevřelo. Porovnat díl první s tím druhým, je podle mě dosti těžké. Na jedné straně si autorka polepšila tím, že v hlavním ději nebylo moc odboček, vše plynulo pozvolna a Kendare Blake dokázala oživit příběh opravdu strašidelnými místy. Za to ale drhla první polovina knihy tak nějak drhla, utíkala strašně pomalu a místo pravidelné dávky duchů jsme se dočkali vnitřních soubojů Case a jeho vůle zachránit Annu. Jako kdyby s druhým dílem autorka ztratila nějakou šťávu. Sem tam nechá Case zabít nějakého ducha aby se neřeklo a poté si může hlavní hrdina opět vlézt do koutku a litovat sebe i ducha vražedkyně.

Po prvním díle, který nám osvětlil příběh Anny se v díle druhém setkáte s jakou změnou. Anna již není vražedkyně a přesto, že má na kontě několik vražd, ji všichni označuji za nevinnou a prohlašují, že vražedkyni není. Autorka se snažila hrát na city, poukazovat na to, jak je Anna bezmocná, ale mě to jednoduše vadilo. Místy se mi to zdálo přehnané a místo toho, abych se nad Annou slitoval, se žádný takový pocit nedostavil. Možná, že kdyby se příběh někdy odvíjel jiným směrem a zapomnělo se aspoň na chvíli na ducha trpícího v pekle, všechno by bylo jinak.

„Tohle nikam nevede,“ hlesnu. „Nikde tady není. Není tady ani kde být. Tohle je nekonečno.“
„Jestli ji hledáš, pak zahneš za roh a ona tam bude,“ odpoví Justine.
„Tady nejsou žádné rohy, za které by šlo zahnout.“
„Rohy jsou všude.“
„Nenávidím tě.“


Jak jsem psal již výše, Dívka z nočních můr přináší mnohé vysvětlení záhad, které čtenáři vrtaly v hlavě již od prvního dílu. Ovšem abychom se k tomuto odhalení dostali, musíme se seznámit s novými postavami, bez kterých by byl příběh chudší a určitě by se nedosáhlo míněného efektu. Budu muset ovšem zklamat ty, kteří si myslí, že všechny postavy jsou hodné, nebo zlé. Všechny skrývají nějaká temná tajemství a právě proto celý příběh nepůsobí jako pohádka. Protože Dívka z nočních můr pohádkou být prostě nemůže.

Závěrečná kniha dvoudílné série o Anně, Dívka z nočních můr je ze začátku opravdu slabá, ale potupným prokousáváním děje se kvalita zlepšuje, až se dostanete ke konci, který je epický a přesně takový, jaký si čtenář představoval. I když vše může směřovat k přeslazenému konci, tak autorka překvapila a nic takového si pro nás překvapila. Podle mě je konec dostatečný, uzavřel vše, co být uzavřeno mělo a kdo ví. Možná si i duch vražedkyně zaslouží klid.


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Nemyslim si ze bol 1 diel dokonaly 8D mne az tak nesadol,nebol dost desivy pre mna 8D som ale velmi zvedava na 2ku kvoli koncu 1ky.

    OdpovědětVymazat
  2. Si na tom rovnako ako ja :D Jednotka bola úžasná a toto bol len slabý odvar toho :D

    OdpovědětVymazat
  3. Osobně jsem na tom dost podobně. Z prvního dílu jsem byla naprosto odvařená. Knížka si mne získala po pár stránkách a ten konec, však už jsem to tu psala, nemohla jsem se dočkat druhého dílu, protože na mne byl otevřený. A když jsem se k němu opravdu dostala, bylo to, inu, zvláštní. Jak píšeš o tom litováním Anny, já osobně jsem jí spíše litovala a soucítila s ní v prvním díle, kde bylo ukázáno, jak vraždí, ale nechce. Tady už jsem podobné pocity nezaznamenávala.
    Druhý díl se mi líbil, ale s jedničkou se absolutně nedá srovnávat... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se to líbilo :D, nebylo to sice tak akční, ale mě to prostě nevadilo... A ten konec byl správný, to se prostě jinak nedá říct, protože jinak to prostě dopadnout nemohlo... leda by Cas umřel... Takhle to prostě asi muselo skončit, i když se mi to ze začátku moc nelíbilo...

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist