Review: Legenda

září 29, 2013

Název: Legenda
Počet stran: 280
Autor: Marie Lu 
Vydavatel: CooBoo
Série: Legenda #1
Orig. název: Legend 

Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu. Plná nepřetržité akce, napětí, romantiky, nečekaných zvratů a překvapivých odhalení. Legenda vás nenechá ani na chvíli vydechnout!


Bojujte proti Patriotům ve jménu Republiky a dopřejte svým blízkým lepší zítřky. Konejte věci ve jménu Republiky a dostane se vám uznání a čestného místa ve společnosti. Složte Zkoušku s nejvyšším počtem bodů a nemusíte se bát, že se někdy dostanete k chudobě. Republika je místem, díky kterému svět vzkvétá. Ovšem… Co když Republika není takovým dokonalým místem, jak vypadá? Ve skutečnosti je totiž prohnilá skrz naskrz…

Přesto, že je mladému chlapci jménem Day teprve patnáct let, už teď je známý po celé Republice jako jeden z nejhorších zločinců. Sabotuje zásoby Republiky, okrádá ji, aby mohl uživit rodinu, která si myslí, že je mrtvý. Nikdo neví, jak vypadá, ale přesto je jméno Day známo všude. Žije si svůj život, dokud nebude svědkem toho, jak na domovní dveře nasprejují vojáci přeškrtnuté červené X – znamení toho, že se v rodině objevil příznak epidemie. Proto se vydává do nemocnice, kde se snaží ukrást léky. A v tu chvíli se jeho život převrátí vzhůru nohama – a nebude jediný. Nevědomky totiž změní život i June – dívce, která jako jediná v historii dosáhla plného počtu bodů při Zkoušce. Ztratila rodiče a nyní i bratra. Všechny stopy směřují k jedné osobě: Dayovi. Je rozhodnuta se pomstít a vydává se do chudých částí města, kde se jej snaží najít. Vše se ale během chvíle změní a ona si uvědomí, že Day není zas tak hrozný a není takový, jak si představovala. Ani jeden si ale neuvědomují, co všechno je čeká – přetvářky, nebezpečí a lži. June a Day prozří a uvědomí si, že jejich život je jedna velká lež.

„Každý den znamená, že je zas všechno možné.“

V dnešní době je poměrně těžké zasadit příběh do prostředí, které zapůsobí už jenom svou atmosférou. Republika je totiž místem, kde vládnout bohatí a chudí jsou pouhými otroky o které se nikdo nestará. Dva životy a mezi nimi nic neexistuje. Tenhle svět je pokažený, ale přesto dokáže pohltit a netrvá dlouho a na zákony, které v tomto světě platí, si zvyknete. Ono je celkově známo, že světy v dystopiích jsou pokřivené a proto to nebylo ani takové překvapení, když se tenhle prvek objevil i v Legendě. Je pravda, že už od začátku jsem tak nějak tušil, že tady bude něco, co se prostě v tomto světě pokazit musí. Ať už v průběhu, nebo ke konci.

Republika je rozdělena na dvě části: bohaté, kde žije smetánka Republiky a poté slumy, kde bydlí ti, kteří si nezaslouží obdiv vysoce postavených. Znám mnoho knih, ve kterých pochází hrdina z chudší části města, ale přiznejme si, většinou chceme zjistit, jak to vypadá i na druhé straně, no ne? Legenda nám právě pohled na obě části umožňuje. Vyprávění z pohledu June čtenáře seznamuje se životem bohatých, zatímco pohled Daye ukazuje krutý život prostých lidí. A přesto se tyto dva světy střetly...

Během čtení si nebudete jistí, kdo je s kým a kdo proti. I když se zdá Legenda jako jednoduchá kniha, tak jste na omylu. Někdy tento žánr hraničí s detektivním příběhem, neboť je v knize schováno hodně stop, které si musíte společně s hrdiny spojovat, abyste si vychutnali opravdu povedené rozuzlení na konci. S June a Dayem nebudete pouze žasnou nad nečekanými odhaleními, ale taktéž se s nimi budete strachovat o to, co je čeká. A věřte, že jich toho čeká vážně hodně a kdo ví, zda se vůbec dokážou z toho všeho dostat živí. Protože Republika ví vše o všech…

„Dej mi ruku a já ti dám svou."


Když už si Marie Lu připravila složitý děj, tak musí samozřejmě někde ubrat, aby zbytečně neprotahovala děj a nenudila. Místo toho, že se jednotlivé kapitoly střídají z pohledu Daye a June, si taky uvědomíte, že se autorka nezabývá zdlouhavými popisy okolí a spíše popisy podává pomalu a nebo je skrývá mezi řádky. Stojí taky za podotknutí, že Legenda je takový ten typ knihy, který si vás získá pomalu a s každou stránkou se to bude stupňovat – což může být někdy na škodu. Ne každý je totiž na něco takového zvyklý.

I když se může zdát, že má Legenda klišovitý děj, na který jsme v dnešní době tak zvyklí, tak se mýlíte. Marie Lu si připravila opravdu pěkný svět, do kterého zasadila June a Daye, připravila pro ně mnohé nebezpečí a samozřejmě nesmí chybět ani prvek romantiky. Velká lež, které všichni věří musí někdy prasknout, ale chce vůbec znát někdo pravdu? Proč si raději nežít v klidu a věřit, že válku Republika vyhraje a vše bude zase v pořádku. A nebo taky ne… 


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Díky za recenzi. Teď mě ta kniha začala pořádně zajímat:)

    OdpovědětVymazat
  2. Must have! :)
    Jdu číst Malaz, abych ho měla za sebou (Ne, že se těším, až bude konec, ale čtu ho už tak dlouho...) a mohla se vrhnout na tuhle knížku! Odsunu Temnou hrdinku, protože tohle, tohle vypadá fakt super! :) Doufám, že jí v knihovně budou mít. Jinak, recenze se ti fakt povedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych se přiznal, Malaz bych taky chtěl, ale na druhou stranu se bojím toho, že má ta série tolik dílů a mě bude zase trvat roky, než se dostanu k poslednímu dílu... A držím palce, ať knihu rychle přečteš. Těším se na recenzi! :)
      A jo, určitě tam Legendu mít budou!! :) Děkuji! :)

      Vymazat
  3. knihu jsem četla, je skvělá! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavá kniha, už jsem na ni dívala dříve, ale teď se můj zájem opravdu zvětšil. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád! :) Doufám, že se bude kniha líbit a nezklame:)

      Vymazat
  5. hm. Mně kniha přišla jako dost jednoduchá. Popravdě, čekala jsem, že to tak skončí už od první stránky. Navíc jsem těsně předtím četla Reset (nebo to bylo naopak?), takže mi to dost splývalo. Ale je pravda, že se to četlo skvěle a bavila jsem se, i když jsem knihu nijak vysoko nehodnotila. Pokračování si ale nejspíše přečtu. x))

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist