Review: Krvavá církev

června 01, 2013


Název: Krvavá církev
Počet stran: 464
Autor: Terry Goodkind
Vydavatel: Banshies
Série: Meč pravdy #3
Orig. název: Blood of the Fold

Tomuto románu vévodí v názvu zcela příznačně krev. Je to zatím nejnapínavější román Terryho Goodkinda. Jeho děj je mimořádně briskní a Terry Goodkind nadále sleduje své hrdiny Kahlan, Rycharda Cyphera a čaroděje Zedda. Krvavá církev potěší každého čtenáře. Richard se spojil s milovanou bojovnicí Kahlan a svým dědečkem, čarodějem Zeddem. Jejich svět je opět ohrožen starověkým, nevyslovitelným zlem. Démonické síly, které útočí na Nový svět jsou natolik hrozivé, že jim bylo nutné čelit uzavřením Starého světa z kterého hrdinové pocházeli. Nyní byla opona protržena a nový svět je v nesmírném nebezpečí. Richard, Kahlan i Zedd riskují všechno v boji, který hrozí zničit jejich svět a urychlit konečnou apokalypsu. Za každou cenu jsou připraveni chránit Nový svět před strašným armagedonem válek, monster a zrady...



Středozemí už není tím bezpečným místem, jak tomu bývalo ještě v dobách, kdy si svět mohl o nějaké Darken Rahlovi nechat pouze zdát. Hranice oddělující jednotlivé země již dávno padly a tři země, oddělené po stovky let, se staly opět jednotným územím, ale přesto jsou jednotlivé země na sobě nezávislé. Tyto tři země si ani neuvědomují, co všem jim hrozí ze Starého světa, který chránil před okolním světem magický štít a tím ho od toho Nového oddělil. Císařský řád se pokouší obsazovat jednotlivá území a dokonce ani Richard neví, zda se mu podaří svět zachránit před dalším tyranem; ještě nebezpečnějším, než si dokázal představit.

Hledač pravdy Richard Cypher je zpět a s ním i nová dobrodružství! Poté, co se mu podařilo se dostat do Aydindrilu, hlavního města matky zpovědnice a čarodějů, aby tam převzal moc, se vše zvrtlo rychleji, než sám chtěl. Jeho milovaná, Kahlan Amnell, matka zpovědnice, je mrtvá a Zedd je kdo ví kde a na vše je Richard sám. Teda, jak se to vezme. Své ochránce považuje za nynější přátelé, stejně tak jako gára Gráče. Záhadný Císařský řád, který obsadil Tanimuru, se rozhodl vstoupit do Nového světa se svou armádou, která má celou Středozemi obsadit. K tomu se přidává Příbuzenstvo spravedlivých, které kosí domnělé nepřátele samotného Stvořitele a je to společenství na způsob inkvizice. A aby toho nebylo málo, záhadný snový cestovatel, který může vstoupit do mysli každého. Celý svět ještě nikdy nebyl v takovém nebezpečí, jako teď…

Třetí čarodějovo pravidlo: Rozum je ovládán vášněmi.

Aydindril, město zpovědnic. Místo, kde druhý díl: Kámen slz skončil a Krvavá církev navazuje. Mezi těmito díly není žádná prodleva a všechny tři knihy navazují na sebe, jako kdyby to bylo jednolité dílo. Právě velká polovina se bude v tomto městě – z pohledu Richarda – odehrávat. Ale nebojte se. I když se může Aydindril jako město zdát nudné, skrývá hodně tajemství. Kromě Paláce zpovědnic se zde přeci jen nachází Pevnost čarodějů, do které se bál vstoupit kdokoli od doby, kdy čarodějové tuto pevnost opustili. A ještě stále jsou tady další postavy. Sestra Verna, která vypráví příběh ze Starého světa a mnoho, mnoho dalších. Osobně jsem se bál, že se v tom všem budu ztrácet, ale právě ztracení je to nejmenší, co se vám může při čtení stát.

Víte, co je na této sérii to nejlepší? Že Terry Goodkind dokáže překvapit čímkoli. Rozuzlením zápletky, smrti hrdinů, nebo prostě jenom svým myšlením. Sám si vytvořil nový svět, do které příběh zasadil a i přes to, že tento svět tvořil určitě dlouho, mu nedělá problém si ho během pár kapitol zničit. A nedokáže více než to naštvat fakt, že autor tuto informaci podá čtenáři s takovou lehkostí, jako kdyby se jednalo o každodenní rutinu. Při čtení si nejste jistí ničím, protože jakákoli maličkost dokáže proměnit celý příběh na jednu velkou katastrofu. Prostě… Při čtení se musí čtenář chytat za hlavu.

Jak už napovídá anotace, Krvavá církev je vážně plná krve, akce a zvratů. Ale to, co se v anotaci nepíše je fakt, že by se dala kniha rozdělit do dvou části. Ta první se zaobírá spíše politikou Středozemí a problémy, které přichází s Císařským řádem a zároveň i s Příbuzenstvím spravedlivých. Rozhodně nehrozí, že by se ani v této části nic nedělo. Sice zde neprobíhají žádné války, ale přesto párkrát budete kroutit hlavou nad rozhodnutími postav a odhaleními jiných pravd. Za to druhá část se bude odehrávat v akčních scénkách, válce a pomalému rozuzlování příběhu. Létající končetiny bude střídat krev a naopak. Dávní nepřátelé a porušování pravidel bude na denním pořádku. A epický konec je dohra celé knihy. Nemyslete si ale, že tím vše končí.

Vzduch zasténal žárem. V místnosti vyšlehly plameny dvou magií – protivníků, kteří se na smrt nenáviděli. Ulicie strnule zírala na to, co rozpoutala. Vypadal to, jako by bořila podstatu reality. Její poslední myšlenkou bylo, že nejspíš zničila celý svět.

I když má Goodkind takovou zálibu v tom, že podává důležité zvraty jako prostou věc, už jsem jenom čekal, kdy se po epické bitvě mezi dobrem a zlem – jak to už tak bývá zvykem – stane to, že autor buď pozabíjí všechny postavy, nebo nechá otevřený konec dostatečně na to, abych si mohl vyrvat všechny vlasy. Kupodivu, se ani jedno nestalo. Pár postav přežilo a konec byl dostatečně uzavřen tak, abych nemusel v akutních případech shánět další díl, ale přesto autor nechal děj otevřený tak, aby zůstaly nevyřčeny otázky, které během čtení poletují kolem hlavy čtenáře.

Třetí díl o dobrodružství Richarda Cyphera, Krvavá církev, je díl plný akce, dobrodružství a nových nepřátel, kteří kují plány dennodenně, aby získali celý svět pro sebe. Každá postava nemá zaručeno, že přežije další den. Sestry světla jsou ohrožovány sestrami temnot. Zedd cestuje Středozemí a Richard je na vše sám. Kdo ví, zda se mu podaří nastolit ten vysněný mír, po kterém tak moc touží. Kdo ví, jestli neustálý boj mezi dobrem a zlem, Stvořitelem a Strážcem, někdy vůbec skončí…


You Might Also Like

0 komentářů

Statistika

TOPlist