Review: Marťan

srpna 08, 2015

Název: Marťan
Počet stran: 344
Autor: Andy Weir
Vydavatel: Knižní klub
Orig. název: The Martian
Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…
Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…

Filmový trailer: 


Mars je druhá nejmenší planeta sluneční soustavy. Všude jsou jenom krátery a červený písek vytvářející tak jedinou, nikdy nekončící poušť. Lidé Mars zkoumají a snaží se přijít na způsob, jak ho v případě nutnosti osídlit a obnovit na něm život. Dnes je tato planeta neobyvatelná, avšak jednomu člověku se ji podařilo kolonizovat. Těsně po tom, co ho posádka opustila a on zůstal na celé planetě sám. 

Mark Watney je součástí Aresu 3, americké mise vyslané na Mars za účelem získat nové vzorky půdy a rozšířit tak lidstvu historii této planety. Celá akce probíhá dobře, družina úspěšně přistane a přežívá na Marsu 6 solů. Šestý sól je ale zastihne písečná bouře. Ta je donutí stáhnout se a odletět zpět na Zemi. Jenže jejich posádka není úplná. Všichni si myslí, že během bouře ztratili svého kolegu, botanika Marka Watneyho. Sklíčeně tuto zprávu oznamují Zemi a v tu chvíli se z Marka stává nejslavnější muž planety Země, který svůj život položil na Marsu, něco jako oběť lidstvu. Mark ale žije. A společně s věcmi, které posádka během útěku z planety zanechala, se snaží přijít na způsob, jak na Marsu přežít. A nezbláznit se. Bouře poškodila vysílačku a on nemůže s nikým komunikovat. Voda mu s každým dnem dochází. Jediné, co má, jsou připravené balíčky jídla posádky, dva rovery, šest náhradních skafandrů. A samozřejmě brambory. Mark je odhodlán se nevzdat a proto začíná plánovat svou vlastní etapu života na Marsu. Na vlně disko hudby a seriálů ze 70. let se snaží přicházet na různé způsoby, jak vyrobit vodu, vyprodukovat více jídla a kontaktovat NASA. Nehrozí mu žádné nebezpečí ze stran Marsu, ale sám si postupně uvědomí, že on sám je svým protivníkem. Podaří se mu najít způsob, jak kontaktovat Zemi a ujistit celé lidstvo, že žije? Nebo zůstane na Marsu úplně sám, jenom se svým vlastním vtipem a vzpomínkami na život, který se může díky vakuu kolem něho kdykoli zhroutit?

Jak jsem jel k místu, kde byl zahrabaný RTG, dolehlo to na mě: Mars je holá pustina a já jsem tady úplně sám. To jsem pochopitelně věděl. Jenže je rozdíl něco vědět – a naplno to zažít. Všude kolem mě nebylo nic než prach, kameny a nekonečně prázdná poušť. Slavná červená barva planety je způsobena oxidy železa, které všechno pokrývají. Není to jen tak nějaká poušť. Je to poušť tak stará, že doslova rezaví.

Při zmínce sci-fi žánru si mnozí především vybaví příběhy odehrávající se na vesmírných lodích navazující kontakt s mimozemskou rasou, vedou válku a přitom se snaží zastavit invazi na planetu Zemi. Jenže potom je tady Marťan, který do sci-fi přináší něco nového. Od počátku až do konce. Děj celé knihy se odehrává na Marsu, ale Andy Weir k vytvoření jedinečného a nezapomenutelného příběh nepotřeboval víc než několik čtverečních metrů Marsu a jeden hab, ve kterém Mark po celou dobu přežívá. Myslíte si, že příběh na jednom místě bude stagnovat, nedej bože nudit? V tom případě bude Marťan tou největší fackou, kterou vám může jakákoli kniha uštědřit. Nelze se proto divit, že na začátku budou mnozí nezasvěcení čtenáři příběhem zcela překvapeni. Může za to atmosféra Marsu, která je nám vzdálená, avšak přesto tolik blízká, stejně jako specifický styl, který autor pro tuto knihu zvolil.

Příběh se až v pozdějších dobách začne prolínat s klasickým vyprávěním, ale co je hlavním jádrem knihy, jsou právě Markovy zápisky, skrze které se čtenářem hrdina komunikuje a tím pádem tak vytváří příběh mnohem důležitější, v jistém smyslu i intimnější. V zápiscích se nenachází žádné popisy, natož nějaké vnitřní myšlenky a smutek nad uvíznutím na Marsu. Mark je optimistický a ve všem se snaží hledat dobrou stránku věci. Zaměřuje se spíše na popisování různých principů chemických reakcí, vesmíru, poučky a kroky, díky kterým se snaží zvládnout pobyt na nehostinné planetě zvládnout. Místy se jedná spíše o odborné stránky, ale věřte, že když si budete dávat pozor, rozhodně se v nich neztratíte. Přesto stačí někdy trocha nepozornosti a jednotlivé informace pro vás budou jenom abstraktní pojmy. Výsledek je ale přesto jasný. Pokud tedy někdy uvíznete na Marsu, mějte tuhle knihu vždy po ruce. Marťan bude totiž vaší příručkou poslední záchrany, se kterou se vám možná podaří tohle dobrodružství přežít.  

Když si už čtenář najde cestu k této neobvyklé knize, je jasné, že bude všechno, ale rozhodně nejvíce překvapen. Příběh je vyprávěn Markovými zápisky, to už víme, ale další věc, která stojí za zmínku, je především samotná atmosféra, kterou Andy Weir vytvořil. Svou vlastní nápaditosti stvořil akční knihu o jednom muži, který uvízl na Marsu. Věřte, že to opravdu jde. Protože se v celé knize neobjevuje jakýkoli velký popis okolí, příběh se neustále posouvá dále a tudíž si autor nehází klacky pod nohy, které by ho mohly nějak zdržovat, či vytvořit stagnaci příběhu. Pro mnohé to může být na začátku velice matoucí a nedostačující, ale postupně se ukáže, že tenhle krok byl nebezpečný, ale Andy Weir ho zvládl s precizností mistra. Právě tímhle si uchytil vše, co z příběhu tvoří neobyčejný pobyt na Marsu, který může být nebezpečnější, než si kdokoli myslí. Všechno je podáváno s takovou dávkou reality, kterou podporuje i střídání pohledů lidí na Zemi vehementně se snažících Marka zachránit. Vypadá to, jako kdyby se něco podobného vážně stalo a autor celou událost převedl do knižní podoby. Marťan vás svou originalitou a realističností vtáhne už od prvních stránek. Sami na sobě po několika kapitolách zpozorujete, že při čtení tajíte dech. Mark za celou dobu prožije několik kritických chvil, během kterých se o něj budete bát, stejně jako se s ním radovat. Příběh je dynamický, emotivní a čtivý. A i když je výsledek celého dobrodružství nejistý, uvidíte, že se budete vnitřně modlit, ať to všechno dopadne dobře.

Výstavba celé knihy a její struktura je tak precizní, že by se příběh bez sympatického hlavního hrdiny sesypal jako domeček z karet. Je to právě biolog Mark Watney (a samozřejmě i autor), kteří tomu všemu společně vdechli určitou jiskru života. Hlavní hrdina je přesně takový ten typ, kterého si zamilujete a ani nebudete myslet na možnost, že by se stal opak. Něco takového v případě Marťana prostě nejde. Je hrdinou, ale ne v tom slova smyslu, jak si všichni klasické klišé knižní hrdiny představujeme. Když někdo někoho nechá na Marsu, v drtivé většině případu by se očekávalo, že daná postava začne šílet ve snaze co nejrychleji a nejefektivněji najít způsob, jak se dostat zpět domů. Jenže Mark Watney je jiný –už jenom v tom, že ví, že cesta domů neexistuje a rozhodně se ji nepokouší vytvořit, protože ví, že něco takového prostě nelze. A proto se snaží najít hned na samotném počátku způsob, jak aspoň svůj život prodloužit. Zachraňuje si svůj vlastní zadek, zatímco vysvětluje čtenářům různé chemické reakce, což okořeňuje i svou ironií, díky které se celý příběh oživuje a tím tak ztrácí na své depresivní atmosféře, kterou by se od takových příběhů očekávalo. Je asi jasné, že má Andy Weir jasné a ušlechtilé představy o lidstvu, neboť skrze Marťana akorát poukazuje na lidskou kreativitu a snahu nevzdát se – i když vše nasvědčuje tomu, že jsme v naprostých koncích.

Kdybych si mohl přát cokoli, byla by to vysílačka, kterou bych se NASA zeptal na bezpečnou cestu po rampě. No, kdybych si mohl přát opravdu cokoli, byla by to zelená, a přece krásná královna Marsu, která by mě zachránila a projevila přání dozvědět se víc o té pozemské činnosti zvané „milování“.
Je to už dlouho, co jsem naposledy viděl ženu. Jen tak mimochodem.


Marťan je neobvyklá kniha s ještě více neobvyklejším hlavním hrdinou. Marka Watneyho si nejde jinak než zamilovat a po dobu celého příběhu vám bude k srdci přirůstat čím dál víc. Pobyt na Marsu se sice může jevit jako nezáživný, ale v podání Andyho Weira je to jedno nezapomenutelné dobrodružství plné nebezpečí, jak ze strany člověka, tak planety samotné. Autor na vás někdy vychrlí tolik podrobností, že si budete připadat jako na školení NASA, ale právě něco takového byl záměr. Díky tomu si připadáte jako účastník nejen posádky Aresu 3, ale taky i společník Marka po celou dobu jeho pobytu na Marsu. Po přečtení téhle knihy už nemusíte navštěvovat Mars. Andy Weir vám ho totiž Marťanem přináší na zlatém podnose přímo do pohodlí vašeho domova. 

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Mark je super, vůbec jsem nečekala, že se u té knížky tak pobavím! Každopádně nesouhlasím s tím, že Mark nehledal cestu domů, protože život se snažil sobě prodloužit právě proto, aby se dostal domů :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu opěvuje snad každý, už se na ni budu muset opravdu mrknout :) Super recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Páni! Tohle je jedna z nejpropracovanějších recenzí, co jsem poslední dobou četla, klobouk dolů :)

    2. Marťan je kniha, která mě zároveň láká i odrazuje. Humor i zvláštní styl vyprávění by mi mohly sednout, nejsem si ale jistá, jestli je tohle téma pro mě. Na druhou stranu, jednou za čas není od věci trochu vystoupit z "komfortní zóny" a přečíst si něco, po čem by člověk normálně nesáhl - a myslím, že tahle kniha mě nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Vážně moc děkuji! :))

      2. Já myslím, že nejlepší by bylo to prostě zkusit. Já třeba taky takovýmhle věcem moc neholduji, ale řekl jsem si, že je potřeba "vystoupit z komfortní zóny" - jak jsi to nazvala - a prostě to zkusit. A světě div se, já byl rád, že jsem změnil žánr a k tomu všemu se mi to fakt hodně líbilo. :)

      Vymazat
  4. Tak som sa konečne dočkala!! Bola som nesmierne zvedavá, čo na knihu povieš, a už tvoje prvotné reakcie, ktoré som mohla sledovať na goodreads ma utvrdili v tom, že si aj ty objavil jej čaro a som z toho nadšená! :) Skvelo si vymenoval všetko, prečo je kniha taká výnimočná :) V podstate autor dokázal, že aj "nudné" chemické výpočty a vzorce môžu byť zaujímavé, či dokonca vtipné, ak ich do života uvádza ten správny človek ;) Inak, ja som vedela, že sa mi kniha bude páčiť už od prvej vety :D ako to bolo u teba? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, no, objevily se nějaké komplikace /čti: moje lenost a nedostatek času mezi práci do školy, pokoušením se hraní na kytaru, čtením a psaním/, které ten čas zveřejnění docela dost posunuly, ale i tak jsem rád, že jsem se k tomu konečně dokopal! :D :)
      První věta byla... nezapomenutelná. A je dokonalá jak v češtině, tak v angličtině. :D Mě to teda trvalo trochu déle, abych se přiznal - možná odstavec, nebo tak nějak. :)

      Vymazat
    2. To mi nemusíš vysvetľovať, to poznám! :D :)
      Vidíš, v angličtine musela byť tiež super, to ma nenapadlo! :D
      Aj odstavec je celkom krátka doba, takže sa zhodneme, že kniha bola super už od začiatku ;) :D

      Vymazat
  5. Tvé doporučení mě nahlodalo, tohle dohlodalo. Jo, musím si ji v knihovně zarezervovat. Znít to fantasticky. :3 Jenon budu každou chvíli čekat, že se infikuje voda a to ho zahubí, i když je to úplně jiný příběh :D Fakt Kacko, nemotej Doctora do všeho. Ale jo, tohle si jednou přečtu :3
    (To je skvelej pocit zase něco komentovat :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A k té délce mě jedině napadá, že bys tam nemusel dávat anotaci i Tvé shrnutí. Je to vlastně jedna a táž informace dvakrát :))

      Vymazat
    2. Rozhodně si knihu půjč a doufám, že nezklame! A přečíst si to musíš, protože... je to Mark. Lepící páska. A brambory!
      Taky jsem nad tím už přemýšlel... asi tu anotaci vynechám a dám tam jenom tu "svoji" :D :))

      Vymazat

Statistika

TOPlist