Top 5 hrdinů, kteří "mají koule"

ledna 18, 2015

Určitě všichni znáte nějakou postavu, kterou si oblíbíte už hned od první stránky - je vám sympatická, dokážete se s ní sžít, rozumíte ji a prožíváte s ní takřka cokoli. Vytvořit takového hrdinu je někdy opravdu sakra těžká práce a když se už něco takového spojí s příběhem plným nebezpečí, je to jen a jen dobře. A z toho důvodu, že jsem už několik knížek s takovými hrdiny četl, jsem si řekl, proč si nevytvořit takový malý žebříček pěti hrdinů, kteří se nebojí obětovat, litují svých rozhodnutí a jednoduše vystupují z řad obyčejných, nudných a klišovitých postav. Říkáte si, že vybrat pět postav je lehké? Pokud se přidáte, uvidíte, že zmínit pět postav je všechno, jenom ne lehké!

1. Kvothe - Jméno větru

Umístit nějakou postavu na první místo bylo pro mě velice těžké. Musíte totiž vzít v povahu všechny vlastnosti, rozhodnutí a charakter, kterými postavy disponují. Jenže Kvothe je jedním z těch, kteří jsou schopni všeho a přitom dokážou odlišit dobré od zlého. Za vzhledem prostého hospodského se schovává někdo naprosto nevypočitatelný. Na počátku to byl prostý kluk, jenže jenom díky myšlence splnit své sny se naprosto změnil. Dokázal dosáhnout toho, po čem toužil a přesto se nebál jít proti proudu. Nebál se dělat věci, kterých se ostatní báli a dokonce i ve chvíli, kdy byl známy po celém světě, se stáhl do stínu - a to lecjaký hrdina prostě nedokáže. První místo si vysloužil už jenom kvůli tomu, že ho Patrick Rothfuss vůbec stvořil a udělal z něj tak dokonalou postavu splňující všechny mé požadavky. V mnohém by pro mě mohl být právě Kvothe vzorem. Tedy, až na to zabíjení a kouzlení.

2. Princ Honorous Jorg Ankrath - Trnový princ

Tahle postava byla pro změnu úplně jinou. Jorg byl po celou dobu první knihy krutý, drsný a dokonce se i odebral cestou temnoty jenom kvůli tomu, aby ukázal, že má na to se stát novým králem. Je sice antihrdinou, ale to nemění nic na tom, že je jednou z mých oblíbených postav. Zabil během mrknutí oka a necítil žádné výčitky. Prožil drsný život a cesta s jeho bratry ho jednou pro vždy změnila. Často jsem si ale říkal, že se z této postavy možná stane dobrák, jenže potom Jorg udělal něco, co mě párkrát docela i vyděsilo a utvrdilo v myšlence, že se nikdy nezmění. Na svůj věk je už moc dobrým vojákem, který je schopen všeho. A tím všeho myslím i to, na co nedokážete ani pomyslet. 

3. Gavin Guile - Černý arcimág

Je toho tolik, proč bych Vám rád sdělil můj důvod k vybrání této postavy, ale protože někteří z vás knihu nečetli, budu se muset snažit, abych Vám nic nevyzradil. Na počátku Gavin Guile vypadá jako nemotora v postu nejvýše postaveného mága světa. Jenže potom přichází jeho důvtip, luxinová magie, kterou disponuje, tajemství schované pod základy města a válka, která je na spadnutí. Do první poloviny jsem Gavinovi nevěřil, že by se mohl stát opravdu tím arcimágem, za kterého ho pokládají. Jenže ve chvíli, kdy se ujal velení, se všechno obrátilo vzhůru nohama a z něho se stal někdo jiný. Takřka se obětoval, aby mohl ochránit ty, na kterých mu záleželo. Jeho rozhodnutí mohla být špatná, ale rozhodně mě přesvědčil, že má koule na to být opravdu arcimágem a mužem, který i přes svá tajemství se změnil v někoho naprosto jiného.  

4. Lucas Hildebrant - Jantarové oči

Ach ano, Lucas Hildebrant a jeho ostrý důvtip. Postava vytvořena Čechem pohybujícím se v sci-fi prostředí je něco kouzelného už samo o sobě, ale kouzelnější ještě je, když to všechno funguje a úhlavním hrdinou je někdo, jako je Lucas. Tady byl rozdíl už hned od první chvíle, kdy jsem knihu otevřel. Lucas byl jiný, konal ve svém vlastním dobrém zájmu a i když umírá, zvysoka kašle na nařízení jeho nadřízených a rady svých přátel se ani nesnaží zapamatovat. Žije si svým vlastním nebezpečným životem a málokdy zná hranice, za které by se neměl vydat. Jednoduše další z postav, které by mohly svým charakterem a činy hnout světem. 

5. Atticus O'Sullivan - Proklatý

Zvolit si Attica jako poslední z této TOP 5 je nejlepší volbou. Stejně jako Lucas Hildebrant, i on oplývá jedinečnými vlastnostmi. Je vtipný a díky tomu si proti sobě dokázal poštvat několik starodávných bohů. Společně se svým psem tvoří jedinečnou dvojku, která se navenek sice může jevit jako zcela obyčejná, jenže ve chvíli, kdy se s Atticem aspoň trochu seznámíte, si najednou uvědomíte, jak mocný tento druid vlastně je. Žije několik století, má sváry se svým sousedem a ještě přitom stíhá chránit své území před nepřátelskými a nebezpečnými tvory. A už jsem zmínil, že je "kamarád" i se spolkem čarodějnic? Tahle postava je jednou z těch nejlepších, nejvtipnějších a nejgeniálnějších, které byly kdy vytvořeny. Kvůli takovým, jako je Atticus, je hned lepší si uvědomit, proč vlastně čteme knihy.

Máte taky svůj seznam TOP 5 hrdinů? Povídejte, přehánějte!  

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Poznám len Attika, ale s ním maximálne súhlasím. On aj Oberon sú perfektné postavy, rozhodne jedny z najlepších vôbec :3

    OdpovědětVymazat
  2. luxusní výběr a popravdě, netuším, koho bych tam hodila já být na Tvém místě. :D Ale souhlasím, že tito patří k top TOPce. :D
    Taková pětka, asi by mi dělalo problém vybrat ze všech, které znám. Kdyby to bylo na klasickou fantasy a urbanky, bylo by to jednodušší. :D Well, omezím se na klasickou. V mé topce by byl ještě Paul Atreid z Duny a Ender (ti dva jsou jak dvojčata s tím, jak manipulují okolí. :D), Morfeus ze Sandmana (muhaha), Locke Lamora, Thompson (Nejlepší den pro umírání) (párek parchantů, ti dva. :D). Možná i Finnie (Dračí mor). Ten je sice nice guy, ale i tak má moje srdce. :D Cokoliv od Žambocha. .)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvelý príspevok! Ja týchto hrdinov ešte nepoznám, pretože som ešte ani nečítal knihy z ktorých sú, ale podľa tvojich popisov, pekná voľba :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak musím říct, že jsem četla jen Mycelium a s výběrem Lucasa naprosto souhlasím. Jinak vše ostatní mám v plánu, tak aspoň vím, že se mám na co těšit ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Cítím se trapně, ale... ani jednoho z nich neznám :DD Asi bych s tím měla něco dělat, že? :D
    Ale jo, dal jsi mi inspiraci. Asi sesmolím něco podobného :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen klidně něco podobného sesmol. Inspirace byl záměr! :3
      A víš, že se ani nedivím? Jedná se především o fantasy klasiky a je mi jasné, že ne všichni je četli, ba o nich ani neslyšeli. :) ;)

      Vymazat
  6. Proklatý si plánujem už dlho prečítať, páči sa mi námet 8)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist