ARC Review: První stříbrná kniha snů

dubna 20, 2014

Název: První stříbrná kniha snů
Počet stran: 352
Autor: Kirsten Gier
Vydavatel: CooBoo
Série: Silber #1
Orig. název: Silber: Das erste Buch der Träume

Tajuplné dveře s klikou ve tvaru ještěrky, mluvící sochy a zdivočelá chůva se sekerou… sny Liv Silberové jsou poslední dobou docela strašidelné. Obzvlášť jeden ji neustále pronásleduje. V tomhle snu je v noci na hřbitově a pozoruje čtyři kluky během jakéhosi podivného magického rituálu. Ti kluci jsou jí ale povědomí a není to náhoda, skutečně existují, chodí totiž s Liv do školy a vlastně jsou docela fajn. A někteří teda obzvlášť ;) 
Opravdu strašidelné – ještě strašidelnější než jakýkoli hřbitov v noci – je to, že tihle kluci o ní vědí věci, které by ve dne nikdy nahlas neřekla, leda ve snu. Jak je tohle možné? Je to pořádně zamotaná hádanka, ale hádankám nemohla Liv nikdy odolat… 
Knižní trailer: 


Když nás omrzí realita, můžeme se spolehnout na sny. Během spánku máme jedinečnou možnost se stát čímkoli, kýmkoli, nebo pouze dělat něco, co je ve skutečnosti nemožné. Můžeme létat, zachraňovat svět, nebo prožívat nejtajnější přání. Ale i snění má určité nevýhody. Právě ve snech můžeme o druhých zjistit co nejvíce. Horší ale je, že nikdy nemůžete vědět, jestli se někdo ve vašich snech neprochází a vše tiše pozoruje…

Olivie se právě se svou sestrou Miou vrací z návštěvy svého otce, u kterého trávily letní prázdniny do Londýna, který je jejich novým domovem. Celá rodina je zvyklá se neustále stěhovat, ale nikdo nemohl tušit, že návštěva Londýna bude jiná, než návštěvy jakýchkoli ostatních zemí. Liv se vydává domů s domněnkou, že bude ona, Mia, máma, chůva a jejich pes žít v nádherném domečku kdesi na okraji města. Místo toho ji ale překvapí skutečnost, že se zahradní domek nekoná a jejich matka si našla přítele. Proto se stěhují do bytu přímo uprostřed města a musí se seznámit s rodinou matčina přítele Ernesta. Jak se ale dalo čekat, večer neproběhl přesně podle očekávání. Během této katastrofální večeře ale potká svého budoucího bratra: Graysona. Během odchodu domů si díky politému oblečení od něj půjčí mikinu a hned, jakmile přijde domů, v ní nevědomky usíná. Ze začátku si snila své vlastní sny, dokud je nespatřila. Zelené dveře s klikou ve tvaru ještěrky. Když jimi vstoupí, octne se na chodbě plné dveří, které vedou do různých snů. Ze zvědavosti se dostane do toho Graysonova, kde ho společně s jeho kamarády přistihne provádět na hřbitově nějaký magický rituál. Když se probudí, považuje vše za sen, ale v okamžiku, kdy si uvědomí, že všichni kluci z jejího snu chodí na stejnou školu jako ona a na její účast ve snu si pamatují, uvědomí si, že to nemohl být pouze sen. A jelikož má Liv ráda záhady, chce tomu všemu přijít na kloub. Sama ale neví, do jak velkého nebezpečí se vlastně svou přítomností namočila…

„Když vyloučíte nemožné, musí to, co zbude, být pravda, ať už zní sebevíc nepravděpodobně.“

Kerstin Gier je známá především díky své sérii Drahokamy, které si hned po vydání u nás získaly srdce mnohých čtenářů. Nejde se taktéž ani divit, že když už bylo jasné, že u nás vyjde další kniha této německé autorky, bude se na co těšit. Autorka si pro své fanoušky připravila jedno z oblíbených témat, které v knihách získává velkou chválu. Cestování časem vystřídala za a snovou tématiku, ve které se můžou hlavní postavy příběhu procházet sny jiných lidí. Někteří sice tuto knihu přirovnávají k Drahokamům, ale jelikož jsem nečetl ani jeden díl, nemohu soudit. Jistě ale vím, že Kerstin Gier toto téma promyslela a zpracovala jak nejlépe mohla – a dá se říci, že se ji to opravdu podařilo.  

Obrázek přejat ze zahraničního blogu
Nebudeme si nic nalhávat. Kniha mnohé zaujme už jenom kvůli jménu, které se proslavilo sérii Drahokamy. Všichni dobře známe, jak to dopadá, když autor prodává své knihy jenom kvůli svému jménu. S radosti lze ale prohlásit, že toto pravidlo pro První stříbrnou knihu snů neplatí. Ano, na slávě knihy se může trochu podílet jméno autorky, ale to není jediné, co stojí za pozornost. Jedná se totiž o zpracování snové tématiky, ve které se celá první kniha vznáší. Cestování do cizích snů a nebezpečí, které je s touto možností spojeno, je velice zajímavé a nelze říci, že by se autorce toto – na první pohled těžké téma – nepodařilo zpracovat. Nejen, že použila prvky, které se zčásti nacházely i v Drahokamech, ale taktéž použila prvek nebezpečí, které se skrývá ve stínech a ohrožuje všechny hrdiny. Dokonce i po skončení první knihy.

Styl autorka byl pro mě něčím novým a neznámým. Do první chvíle, než jsem se začetl, jsem vlastně nevěděl, co od knihy očekávat. Používá Kerstin Gier náročný styl? Nasazuje do příběhu desítky postav, aby pozvedla úroveň příběhu? Teprve až po přečtení první kapitoly jsme se ujistil, že všechny obavy byly naprosto zbytečné. První stříbrná kniha snů je napsána s lehkostí a vtipem, který se nachází takřka na každé stránce. Už dlouho se mi nestalo, že by příběh utíkal tak rychle, jako tomu bylo právě u této knihy. Kerstin Gier má dokonalý styl psaní a myslím, že po přečtení této knihy bych ho poznal okamžitě. Někdy je totiž lepší vsadit na rychlost a odsunout zbytečné popisování určitých situacích a míst, kde se příběh odehrává. Jednu nevýhodu kniha ale má. Po otevření a začtení je popravdě dost těžké přestat číst.

Během naší první noci v Londýně se mi zdálo o Jeníčkovi a Mařence. Přesněji řečeno: Mia a já jsme byly Jeníček a Mařenka a máma nás vysadila v lese. „Je to pro vaše vlastní dobro!“ řekla a zmizela mezi stromy. Chudák malý Jeníček a já jsme bezradně bloudili kolem, dokud jsme se nedostali k strašidelnému perníkovému domku. Naštěstí jsem se vzbudila, než ven vyšla zlá čarodějnice, ale ulevilo se mi jen na vteřinu, protože mi došlo, že ten sen nebyl zas tak daleko od skutečnosti.


Co si zaslouží největší chválu není pouze vtip a nápaditost děje. Jedná se totiž o samotnou hrdinku Liv, která je… jak to říci? Mohlo by se jednoduše prohlásit, že dříve mluví, než myslí, ale to by se ji zase křivdilo. Liv mohu s radostí zařadit mezi velice příjemné postavy, které místo toho, aby čtenářům lezly na nervy svou předčasnou dospělostí, je spíše rozesměje svými vtipnými hláškami, myšlenkami, nebo názory. Kromě jiného ale taktéž vyniká zvědavostí a touze po skládání hádanek, na které se společně se svou sestrou vždy snaží najít odpovědi. A právě takové hrdinky by se měly v příbězích vyskytovat. Plné energie, zvědavosti a tak trochu touhy po nebezpečí. Přeci jen, kdo by v pubertě nesnil o nějakém opravdovém nebezpečí spojené s paktem, kterým si vsadíte svůj vlastní život do rukou temných sil?

Pokud hledáte svižný příběh plný nebezpečí, prvních lásek a vtipné hlavní hrdinky, tak vám musí oko padnout na První stříbrnou knihu snů. Mnohé možná zarazí to, jak vše přijala Liv s chladnou hlavou, ale přeci jen, v knize je mnoho kladných prvků, ve kterých tento malý nedostatek takřka zanikne. S radosti ale mohu říci, že jsem knihu zhltnul s chutí a čtení jsem si od první až do poslední stránky užil - nemluvě o konci, u jehož dočtení byste po druhém díle s velkou radostí sáhli. Avšak na konci hrozí nejen to. Po dočtení je totiž možné, že i vy si budete chtít vytvořit své vlastní dveře do své krajiny snů a za nimi skrývat své největší tajemství a prožívat to nejlepší, co může fantazie nabídnout.




Za poskytnutí recenzní výtisku děkuji nakladatelství CooBoo!
Knihu si můžete taktéž objednat na stránkách nakladatelství!

You Might Also Like

8 komentářů

  1. A všichni to recenzujte... Vůbec nás (nezasvěcené) to neštve,,, :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti o tom už říkal, takže víš... :D Náhodou! Aspoň víš, za co utratit peníze! ;) :D

      Vymazat
  2. Ach jo, proč vychází až v Květnu :/ To se nedočkám :/ Od Kirstin Gier jsem zatím nic nečetla (ani sérii Drahokamy), a tahle knížka mě zaujala na první pohled :) Už se nemůžu dočkat, až si ji budu most přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti a uvidíš, že květen bude hned! :) No, takže jsi na tom asi stejně, jako jsem na tom byl já... tím pádem budeš s knihou velice spokojená! ;)

      Vymazat
  3. vsichni o te knize pisou a hodnoti ji pekne, asi si ji budu muset precist, uz putuje na seznam to-read :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha si tolik "slávy" opravdu zaslouží!:) Doufám, že se bude líbit a jakmile dočteš, můžeš mi napsat svou reakci :) ;)

      Vymazat

Statistika

TOPlist