Knižní zúčtování za srpen 2014

září 02, 2014

Letní prázdniny jsou fuč a s nimi i druhý, tudíž poslední, den prázdnin. Sám se musím přiznat, že kdyby záleželo na mě, prázdniny bych prodloužil ještě o měsíc, abych toho stihl více, než se mi podařilo stihnout za celý srpen - což je něco mezi "nic" a "absolutně velké nicnedělání". Přesto mi už konec srpna připadal svým způsobem... dlouhý. Jasně, prázdniny jsou prázdniny, ale přesto jsem cítil cosi jako pocit, abych už mohl opět do školy, naučil se kreslit (což je pro mě hodně důležité) a prostě něco dělal. Přesto mě aspoň utěšovala myšlenka, že za srpen jsem si pořídil více knih, než jsem měl v plánu... A jaké že knihy to vlastně jsou? Pojďme se podívat! 

Knihy, které jsem si koupil: 

Návrat krále by John Ronald Reuel Tolkien
Pilíře světa by Terry Goodkind
Vlčí kletba by André Wiesler

V minulém zúčtování jsem se již určitě zmiňoval, že mám objednané knihy za vysvědčení. Z důvodu, že nestihly přijít v době, kdy měly, jsem je tedy zařadil do tohoto článku. Za Návrat krále jsem nesmírně rád, protože jsem mohl opět uzavřít nějakou sérii a stejně tak si připomenout dobrodružství jednoho malého hobita, který toho dokázal více, než lecjaký dospělý muž. Mnozí z nás viděli filmové zpracování, takže asi všichni víme, jak to dopadlo, ale kniha mě překvapili nejen svými dodatky na konci knihy, ale taktéž scénami, které ve filmu nebyly a docela dost mi pomohly pochopit, jak to vlastně po skončení Války o Prsten s hlavními hrdiny bylo. A věřte, že byla opravdová škoda, že se to do filmu nevlezlo! 

Terry Goodkind je mou srdcovkou a nebylo tudíž zdlouhavého přemýšlení, zda si sedmou knihu série Meč pravdy za vysvědčení pořídit. Vím, že mám v kupování knih od tohoto autora trochu skluz - zvlášť, když už vyšly další tři knihy a pár dílů z dalších sérií, které si prostě musím přečíst -, ale získat aspoň jednu Goodkindovu knihu je pro mě opravdu velký úspěch. Jsem opravdu zvědavý, kdy se mi podaří skoupit všechny knihy a prohlásit tuhle obsáhlou sérii za ukončenou. Co jsem slyšel, tak právě v Pilířích světa se Kahlan a Richard moc neobjevují, což je podle mě opravdu velká škoda, ale i tak věřím, že Goodkind nezklame a opět si pro své čtenáře připraví nějaká ta nepředvídatelná rozuzlení. Otázkou ovšem pořád zůstává, kdy se mi vlastně poštěstí a já se ke knize konečně dostanu? 

Co by to byly prázdniny, kdybych se nesetkal s některými bloggery, že ano? Při návštěvě sestřenky, kterou jsem zavedl do Ostravy a ukázal ji některé z krás tohoto města, jsem se sešel s Nicole ze Světa knih a pokecal - protože přes školní rok prostě není čas. A když už jsme byli v Ostravě, tak proč hned nezajít do knihkupectví, že ano? Povinnou zastávkou bylo Knihcentrum a byl by opravdový hřích, kdybychom si nějaký ten knižní kousek neodnesli. Dlouho jsem váhal, než jsem po dlouhém zvažování nakonec přeci jen sáhl po Vlčí kletbě, posledním dílu série Kroniky Hagena Von Stein. Nechci se chvástat, ale aby se mi podařily uzavřít dvě série v jednom měsíci? Ano, předčil jsem sám sebe! 

Knihy, které jsem dostal k recenzi: 

Škola dobra a zla by Soman Chainani (recenze)
Fenomén by Marie Lu
Jsem rozohněná by Tahereh Mafi

Po dlouhé době balík, který obsahuje knížky pouze z jednoho nakladatelství. A není to nikdo jiný, než naše milované CooBoo! Poslední den prázdnin a nebyl bych to já, kdybych si neobjednal nějaký ten recenzňák. Nějak jsem to ale neodhadl a i když jsem měl některé knihy už objednané s půlročním předstihem, mi většina přišla poslední dva týdny před koncem prázdnin, což nebyl tak chytrý tah. Jako první mi přišel velký balíček, kde kromě výherních cen do chystané narozeninové soutěže, se taktéž nacházely dvě naprosto dokonalé knihy: Fenomén, na který jsem se opravdu dlouho chystal, ale nenašel jsem si na něj chvíli, a samozřejmě Škola dobra a zla, která předčila mé očekávání. Zatím se mi podařilo přečíst si pouze jednu ze zmíněných, ale jenom, co se nějak sžiji s myšlenkou, že zase začala škola, si se čtením pohnu a budu pokračovat! ;)

Jsem rozohněná. Poslední díl naprosto dokonalé série od Tahereh Mafi, který dorazil z Fantasye. Na knihu jsem se velice těšil a teprve nedávno jsem ji dočetl a tím uzavřel další sérii. Abych se přiznal, už dlouho se mi nestalo, abych u knihy strávil naprosto celý den a ponořil se tak hluboko, jako tomu bylo zde. Juliette se od první knihy zcela změnila a kdybych neviděl, jak v první knize vypadala, nikdy bych ji netipoval na člověka, který sedí ve stínu a raději vše tiše pozoruje. Je sice pravda, že kniha je odlišná od předešlých dvou a líbila se mi o kousíček méně, ale to vůbec nic nemění na faktu, že kniha byla opravdu fajn. Ten konec byl naprosto dokonalý a myslím, že bylo i dobře, že to autorka uzavřela, protože soudě podle toho, jak to dopadlo, by byl další díl asi zbytečným natahováním celého příběhu a pravděpodobně by to Roztříštěné sérii ublížilo.  

Pohled na všechny knihy: 

Co má kniha? 

Bezejmenný román taktéž na GoodReads

Když jsem už takřka nic během prázdnin neudělal, musím se aspoň pochválit, že jsem pohnul s Bezejmenným. Taky to tak máte, když se podíváte do kalendáře, uvidíte tam datum 31. srpna a myslíte, že v tu chvíli budete schopni udělat vše, co jste za celou dobu nestíhali? Já se tak cítil v neděli, kdy jsem měl velké nutkání pokračovat v psaní, ale nakonec mi to nevyšlo a místo toho jsem se věnoval psaní povídky. Zpět ale k mému dílu. Na začátku prázdnin příběh obsahoval 90 stránek popsaného textu. K prvnímu září Bezejmenný obsahuje 131 stránek. Tudíž, když se to vezme kolem a kolem, tak se mi podařilo sepsat cosi okolo čtyřiceti stránek což je... na mé tempo poměrně dobrý pokrok. Celkově je to ale strašně málo. Kromě psaní jsem se totiž věnoval předešlým kapitolám, které jsem zasílal betačtenářce - což byl dobrý nápad. Opravil jsem nejednu věc, které působila moc naivně a tím to tak trochu změnil. Domyslel jsem některé věci, něco dodal, něco ubral. Nebojte, v nejbližší době se žádné další přepisy nekonají, protože přes rok není moc času, ale budu se snažit s tím pohnout. Dávám si ale přestávku a trochu si následující měsíce pročistím hlavu. Stejně tak mi ale bylo doporučeno, abych sloučil určité části a tím zkrátil celý příběh. Uvidíme, jak to nakonec všechno dopadne... 

Kolik knih jsem za srpen přečetl? 
Za srpen jsem přečetl celkem šest knih, což opět není tak špatné - zvlášť, když se vezme v úvah, že o prázdninách jsem chtěl pokračovat v přelouskávání obsáhlejších knih a jednohubky v podobě tři sta stránkových knih, si nechal na školní rok. Jako první kniha, kterou jsem v srpnu přečetl, bylo Poslání Prvního (383 stran), pravděpodobně nejhorší kniha roku. Tahle kniha byla zločinem a myslím, že měla zůstat spíše jako povídka, než jednolitý příběh. Všechny kapitoly na sebe prakticky vůbec nenavazovaly, příběh tam nebyl žádný a v okamžiku, kdy se hrdinka probudila v naprosto jiném světě a vůbec  ji to nevadilo, že je neví kde a o cestě domů ani nepomýšlela, jsem to vzdal. A to bylo hned na začátku. Náladu jsem si ovšem hned spravil mou první českou sci-fi, která nese název Jantarové oči (324 stran) od Vilmy Kadlečkové. Tahle kniha mě opravdu moc překvapila a nechápu, jak bylo možné, že jsem ji doma měl tak dlouho a vůbec se k ní nedostal! Po tomto malém českém překvapení přišla na řadu kniha, na kterou jsem se chystal už nějaký ten rok. Ano, dámy a pánové, Hra o trůny (848 stran). Trvalo mi týden, než jsem knihu přečetl a toho času, který jsem u knihy strávil, jsem vůbec nelitoval. Díky tomu, že jsem viděl seriál, mi byly známy osudy některých postav, ale i tak jsem se přesvědčil, že tahle kniha si svou slávu zaslouží a nemůžu se dočkat, až se pustím do dalšího dílu. :) Prázdniny jsem dále strávil s Návratem krále (512 stran), Kostičasem (480 stran), který mě mile překvapil a poslední knihou měsíce byla již zmíněná Škola dobra a zla (416 stran). 

TBR Jar
Za celý měsíc jsem tuhle malou vychytávku využil jenom jednou. Protože jsem tehdy právě dočetl Poslání Prvního a potřeboval najít knihu, která by si můj čas opravdu zasloužila, neváhal jsem a použil TBR Jar, díky čemuž jsem se dostal k Jantarovým očím, za což jsem opravdu moc rád! Tahle kniha na mě čekala už rok a teď se cítím velice trapně, že jsem po ní nesáhl rychleji. Nu což, doufám, že s dalšími díly se to nebude opakovat!

A co blog? 
Nebudu vám nic nalhávat... O prázdninách jsem se pokoušel blogu věnovat více, než tomu bylo přes šk. rok a doufám, že to šlo aspoň trochu vidět. Rozhovor, který měl být s jedním zahraničním autorem, bohužel nevyšel a proto jsem sáhl po druhé možnosti a to vyzpovídat někoho jiného. Tou šťastnou se stala autorka Mycelia, Vilma Kadlečková, která je nejen šikovnou spisovatelkou, ale taktéž příjemnou osobou! Rozhovor s autorkou si můžete přečíst ZDE. V plánu mám kromě chystaných recenzí, taktéž jeden dumací článek, který se sice nezabývá hodně známým tématem, ale na základě jednoho článku jsem se rozhodl napsat svůj názor - téma si zatím nechám pro sebe, protože většinou, když mě něco napadne, mě dokáže předběhnout rovnou celá skupina lidí. :D Stejně tak jsem měl v plánu změnit vzhled blogu, ale doposud jsem nenašel vhodnou šablonu, která by mi vyhovovala. Návrh už mám ale připravený, takže doufám, že šablonu najdu co nejrychleji! Pokud se povede, mělo by se objevit ještě pár rozhovorů se zahraničními autory, ale to vše je zatím v plánu a osobně doufám, že dopadnou lépe, než onen první slibovaný. 
Nevím, jestli jste to již zaregistrovali, ale v pravém menu si můžete všimnout, že druhé blogové narozeniny se pomalu blíží a proto jsem už oslovil nakladatelství CooBoo, zda by bylo tak hodné a věnovalo výherní knížky. Mám v plánu oslavit druhé narozeniny v trochu větším stylu, než byly ty první, ale na to si budete muset ještě pár týdnů počkat! :)  

Co všechno jste v srpnu stihli? Kolik knížek pořídili? A co začátek šk. roku? Jen se pěkně pochlubte! :) 

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Krásné úlovky! Hlavně škola dobra a zla, že? :D :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezké kousky. Gratuluji, že si se s knihou pohnul dál a napsal si tolik dalších stránek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A opět děkuji! Doufám, že do konce tohoto roku se aspoň pohnu o kousek zase dále a ukončím první z knih. Ale budu muset vymyslet, jak je nějak spojit dohromady, no :)

      Vymazat
  3. Jéééj, CooBoo krásky jsou.. krásné. :D :)) fákt. Každá jednotlivá kniha. :)

    Já jsem si dala takové prázdninové předsevzetí, že nebudu tolik číst a budu více času trávit venku, dýchat čerstvý vzduch, někdy potkat lidi, a tak podobně. Ale stejně to pak skončilo tak, že jsem si koupila celou sérii Harryho a chystám se na re-reading. Pararadam. ^^ A o škole už vůbec nemluvím, chci zase prázdniny, ihned! -_-

    A gratuluji k pokračování s Bezejmenným. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. CooBoo nikdy nezklame. Jejich obálky se mi často hodně líbí a v knihovničce působí hezky. :))

      Jooo... já si říkal, že o prázdninách potkám tolik lidí ze základky, navštívím nějaké kamarády i v jiných koutech republiky a jak to skončilo? Došel jsem do Trnavy, Bratislavy a Vídně a nesetkal se s nikým. :D Ale zato přečetl hodně knížek! Prázdniny! Něco takového už dlouho nebylo, viď? oO

      Děkuji! Nakonec to tak vypadá, že příští měsíc přidám i nějakou tu ukázku... Na srpen to bohužel nevyšlo :(

      Vymazat
  4. Tý jo, to jsi na tom daleko lépe než já! Já měla srpen katastrofální, pouhé dvě knihy! Ale za to ta, kterou jsem vyhrála je opravdu dokonalá. :3 Jsem u Analfabetky ani ne na straně 50 a tak neuvěřitelně mě chytla... :33
    U Návratu krále je nejlepší ten konec. Hrozně mě mrzí, že neni ve filmu, protože to by za zfilmování opravdu stálo. *SPOILER* To, jak se Frodo a další vrátí do Hobitína a tam je Saruman. Nevím, jak pro ostatní, ale pro mě to byla nejlepší část knihy. Jinak je daleko lepší než film. Původně se mi ty filmy líbily, ale po čtení knihy už je zase tak v lásce nemám. Chápu, že tam nemohou nacpat všechno, ale... ochudili to o to nejlepší a hrozně to pozměnili.

    OdpovědětVymazat
  5. Pan prstenu, to je pro me takovy zaklad :-P
    doporucila bych i Silmarillion, bylo to sice narocnejsi cteni, ale pomohlo mi to jeste vice pochopit Stredozem :-)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist