Review: Temná horečka

ledna 18, 2014


Název: Temná horečka 
Počet stran: 352
Autor: Karen Marie Moning 
Vydavatel: Jota
Série: Horečka #1
Orig. název: Darkfever
První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami. 
Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz... 
Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

Trailer na celou sérii: 



Dananové jsou velice starou a vyspělou rasou, která obývala zemi dávno před tím, než nastalo pokolení lidí. Žili zde, válčili a přesto, že zde působili několik století, po nich nezůstala žádná vzpomínka. Avšak v dějinách nám zanechali magické dědictví. Dědictví, pomoci kterého by se dal ovládnout nejen náš svět, ale dokonce i samotní Dananové…

Dvaadvacetiletá Mac má dokonalý život. Pracuje jako servírka, má milující rodiče, sestru Alinu a vše, na co jen dokáže pomyslet. Tento život se ale změní, když jí zavolá policie a sdělí jí, že její sestra, která šla studovat do Dublinu, byla zabita. Celou její rodinu tato zpráva zdrtí – nemluvě ani o tom, že policie nezná Aliina vraha a vyšetřování nikam nevede. Mac je pevně rozhodnutá, že vraha své sestry najde a proto se sama vydává do Dublinu, aby zjistila, co se s její sestrou stalo a co má znamenat tajemný vzkaz, který jí zanechala pár hodin před svou smrtí. Hned, jakmile do města přijíždí, si uvědomuje, že nic není takové, jak si myslela. Během několika hodin si uvědomí, že je obdařena zrakem, který ji dovoluje prohlédnout iluzi a spatřit Danany – bájnou rasu, jenž obývala Zemi před námi. Její svět se obrátí vzhůru nohama a díky tomuto zjištění se dostává do velkého nebezpečí, které jí zavede k tajemnému knihkupci Barronsovi, jenž ji zasvětí do světa, který lidé s Danany sdílejí. Společně s tímto záhadným mužem musí získat jeden z nejsilnějších danajských předmětů moci, aby náš svět ochránila. Přesto se nechce vzdát svého původního úkolu. Odhalí ale více, než sama chtěla. Osud ji totiž zavede k tajemstvím, která je lepší nevědět.

Já osobně nikdy zachraňovat svět nechtěla. Celý ho vyzdobit? To ano. Ale snažit se ho spasit? Ani omylem. Do Dublinu jsem přijela s jediným cílem: pomstít smrt své sestry.

Všichni určitě známe knihy, jejichž hlavní hrdina pochází z New Yorku a celý příběh se zaobírá pouze jediným místem: Amerikou. Temná horečka nám ale po dlouhé době přinesla něco nového. První kapitoly se příběh odehrává čistě v americkém prostředí, ale poté nastane zlom a děj se přesune do nádherného a tajuplného města Dublin. Jelikož mám tohle území rád, potěšilo mě i to, že autorka zapracovala na vykreslení samotného města a dodala mu atmosféru, kterou má i ve skutečnosti. Podala nám Dublin na stříbrném podnose – a to už něco znamená, ne?

MacKayla Lane. Tato mladá žena je prostě dokonalým stvořením, o kterém sní většina mužů. Mladá, krásná, vysoká, blonďatá. A taky tak trochu natvrdlá. Ze začátku se Mac jevila jako příjemná postava, která občas ujede a popíše nepodstatnou věc. Několikrát byly její poznámky docela trefné a říkal jsem si, že mi někdy mluví z duše. Avšak v průběhu děje se to tak jaksi zvrtlo. Nejen, že se ji často muselo cokoli nesčetněkrát opakovat, ale taktéž byste ji museli přemlouvat, aby udělala to, co se po ní žádá – třeba, aby si zachránila život. Dokonce se i stane, že nám sklouzne k popisům toho, co má na sobě a co k čemu ladí – nemluvě o tom, jaký by byl svět, kdyby ho vyzdobila. Sice tenhle prvek působil nejvíce nepříjemně a rušivě, dá se to vydržet, protože ke konci se hlavní hrdinka změní na drsnou Mac, která se ani zdaleka nepodobá té růžové a duhové Mac, která si myslí, že svět je růžový a neexistuje žádné zlo.

Keltská historie je poměrně známá a každý, kdo o ni aspoň něco slyšel, ví, že je zahalená tajemstvími, na které se dodnes hledají odpovědi. Karen Moning dokázala tuto historii zasadit do irského městečka a tím vytvořit nádhernou atmosféru, která z knihy pouze srší. Nádherný děj plný nebezpečí, temnoty a jemného nádechu erotiky. Vytvořit zcela nový svět – v tomto případě svět Dananů –, který žije svým vlastním životem a má svá pravidla, dokáže jen málokdo. Karen Moning využila fantazii tak, jak se od autora očekává a vytvořila tak něco zcela nového. Danan, který zabíjí sexem, nebo Danan, který lidem krade krásu? Něco podobného se v dnešní době moc často nevidí a právě proto patří Temná horečka mezi knihy, které by si měly zasloužit naší pozornost. Protože má svou nápaditost. Svá překvapení. A taky svá temná tajemství.     

„Pomalu a zhluboka se nadechněte a stejně klidně vydechněte,“ řekl Barrons. „Zvládnete to. Jenom se musíte soustředit, slečno Laneová.“
Polkla jsem několik doušků vzduchu a, ale vůbec to nepomohlo.
„Řekl jsem, nadechněte se, a ne lapejte po vzduchu jako ryba na suchu.“


Jak už slibuje samotná anotace, každý čtenář by se měl připravit na děj plný zvratů a překvapení – dokonce i nějaké té akce. Autorka píše příjemný stylem, díky kterému příběh ubíhá rychleji, než by se dalo vůbec čekat. Některé odhalení překvapí, jiná o trochu méně, ale přesto si celou dobu kniha držela určitou úroveň. Jakmile kniha skončila, některé může mrzet, že kniha skončila, neboť právě v tom okamžiku jsem měl chuť se začíst dále. Mám totiž takové tušení, že další díly budou o nějaký kus lepší, než tomu bylo u dílu prvního.  

Pokud hledáte knihu, ve které se mísí fantasy, historie a dnešní svět, bude Temná horečka tím pravým čtivem! Kniha dokáže v mnohých ohledech překvapit dokonce i přes fakt, že hlavní hrdinka je tak trochu natvrdlá. Ale to je právě to, co se nám na knihách líbí, ne? Že postavy jsou jako lidé a ne každý člověk se narodil jako rozený hrdina, který zachrání svět. Protože Mac žádným takovým hrdinou není a i když často leze na nervy, myslím si, že nás ona – ale i autorka – ještě všechny překvapí…

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Skvela recenze! Zitra si udelame prvni hodinu psani recenzi :D protote na tve recenze nikdy nedosahnu :D :DTy mas rad Dublin jo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jo, těším se!! :) Snad tě naučím něco nového :D
      Jasně! Celkově mám Británii dost v lásce :) :3

      Vymazat
  2. Máme vesměs stejné pocity a k tomu dobře popsané v recenzi, proto za mě palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že u téhle knihy to ani jinak nejde :D Ale víš jak to je... vždy se někdo najde, komu se to líbí víc, komu méně... :) Heh, díky! ;)

      Vymazat
  3. Tuto knížku bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti! Doufám, že se bude líbit stejně, jako mě, nebo dokonce i více! :)

      Vymazat
  4. Já měla Mac strašně ráda hlavně proto, že sice byla růžová barbína, ale šel dobře vidět vývoj její postavy a, well, nečetla jsem ještě o takové hlavní hrdince. Většinou, když se v knize objevilo něco takového, zavřela jsem ji, v horším případě vyhodila z okna, a utíkala pryč, jako by mě honilo samo peklo. :D A jednička mě popravdě ani tak nezaujala, dokonce ani dvojka, dobře, ani trojka ne, i když to mělo vzestupnou tendenci, ale pak... Fever je jedna z mála sérií, která má vážně dobrý konec, který oceňuju více než začátek a se kterým jsem víceméně spokojená. :))

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist