Review: Město z popela

ledna 03, 2014


Název: Město z popela
Počet stran: 392
Autor: Cassandra Clare
Vydavatel: Knižní klub
Série: Nástroje smrti #2
Orig. název: City of Ashes
Clary Frayová si toužebně přeje, aby se její život zase vrátil do normálních kolejí. Ale co je vlastně normální, když jste lovec stínů, zabíjíte démony, vaše matka je v kómatu způsobeném kouzlem a vy najednou vidíte vlkodlaky, upíry a víly? V druhém díle napínavé série autorka vtáhne čtenáře zpět do temných spárů newyorského podsvěta, kde láska vždy znamená nebezpečí a moc s sebou přináší smrtonosné pokušení.

Démoni, stvoření z nočních můr, děti noci i děti luny existují. Každým dnem se mezi námi procházejí a tváří se jako naprosto normální lidé. Od obyčejného člověka je lze těžko rozeznat. Avšak i zde existují tvorové, kteří nám chtějí ublížit. Proto bychom si měli dávat pozor. Protože nepřítel se může skrývat v řadách naších přátel…

Od té doby, co Clary potkala lovce stínů, se její život naprosto změnil. Nestačila si ani oddechnout a její život se opět obrátil vzhůru nohama. Společně s Jacem, Isabelou, Alekem a jejím kamarádem Simonem se vydávají na novou cestu plnou nebezpečí a hrůz. Díky tomu, že se odhalil pravý důvod Jace, je povolána inkvizitorka – fanatická a plna zášti proti Jaceovi. Inkvizitorka jej uvězní do Tichého města za domnělé spiknutí s Valentýnem. Avšak byl by něčeho takového Jace schopný? Místo toho, aby Jace v cele, které patří všem zrádcům Spolku, trpěl a zpytoval svědomí, je svědkem něčeho, co se mu navždy vryje do paměti a nikdy již na to nezapomene. Mlčenliví bratři, o kterých kolují pověsti, že jsou nezranitelní, jsou zabiti Valentýnem, kvůli věci, kterou v Kostěném městě střežili: Meč smrti. Jeden z dalších mýtických nástrojů smrti, který dokáže po proměně ovládat hordy démonů, které by mohly během mrknutí oka zničit celý Idris. Jace, společně s Clary, Isabelou a Alekem se snaží Valentýna, společně s tímto Nástrojem smrti, najít a Meč od něj získat. Mají ale šanci? Valentýn patří mezi zkušené lovce stínů a je schopen proti hrdinům použít cokoli. Strach. Slabost. A dokonce i lásku.

Začal se sesouvat podél zdi, Alek ho však zachytil. „Jacei!“
„Jsem v pořádku,“ bránil se Jace, jeho ruka však pevně svírala Alekův rukáv. „Dokážu stát sám.“
„Mně přijde, že se docela výrazně opíráš o stěnu. ‚Stát sám‘ je podle mě něco trochu jiného.“
„Stabilizuju pozici,“ sdělil mu Jace. „Od toho už je k samotnému stání jenom krůček.“

Stejně, jak tomu během prvního dílu, i v druhé knize se příběh odehrává z větší části v New Yorku, který je snad středem celého dění. Samozřejmě by bylo poměrně nudné, kdyby se vše odehrávalo na jednom místě a proto nás autorka zavede do magických míst, které oplývá tajemství. Cassandra Clare vytvořila opravdu nádherný svět plných vlastních pravidel, různých magických tvorů a přírodních zákonů, které nejsou zase tak přírodní. Autorka si osvojila opravdu zajímavý styl vyprávění, který se bohužel občas i střídá s částmi, kterými se musíte prokousat jenom kvůli tomu, aby se příběh posunul dále. I když se tyto části objevují pramálo, přesto působí jako dostatečně rušivý efekt. Což je opravdová škoda… 

Pokud vám dávka lovců duchů, démonů a dalších stvoření temnot, tak se připravte, neboť Město z popela je toho všeho plné. Autorka v druhém díle začíná čtenáře dále vtahovat do tohoto tajemného života a ukazuje nám, čím vším může ještě překvapit. Druhá kniha ji poskytuje dostatek místa pro vykreslení věcí, které se ji v první knize nepodařily, nebo na to neměla dostatek prostoru. Jestli si myslíte, že už víte vše, jste na omylu. Autorka totiž dokáže vždy něčím překvapit – samozřejmě, že kladně.

 Hlavní dějová linka není tak jednoznačná, jak se zdá. I když se děj pomalými krůčky posouvá dále, příběh často odbočuje a vrací se k tématu, na kterém je vlastně druhý díl postaven. V knize se totiž neustále řeší vztah Clary k ostatním postavám. Autorka nám podává její vnitřní boj, který sama se sebou prožívá. Rozhoduje se, koho miluje, koho ne a snaží se utřídit své vlastní city. Proto děj v určitých částech stojí a čeká, než se tento problém vyřeší. Nemusím samozřejmě říkat, že i když se Clary rozhodne jak chce, to autorka naprosto převrátí a nakonec šokuje. Protože dělat šokující zvraty a překvapení, jde Cassandře opravdu bravurně!  

„Namalovat něco znamená navěky to uvěznit v obraze,“ řekla tehdy Jocelyn. Seděla přitom na zemi a držela v ruce štětec, z něhož jí na džíny odkapávala kadmiová modř. „Když něco opravdu miluješ, nesmíš se snažit to udržet navěky stejné. Musíš tomu dát svobodu, aby se to mohlo změnit.“


S každým dalším autorem se váže jeho osobitý styl. Cassandra Clare není žádnou výjimkou, ale přesto jsem měl u první knihy takový nepříjemný pocit, že to na mě nepůsobí tak, jak by mělo. U Města z popela se tenhle pocit už pomalu vytratil a mohu říci, že jsem si na tenhle styl už takměř sžil. Autorka totiž nepopisuje zbytečné situaci, nelibuje si v dlouhých popisech a jde přímo k jádru věci. Někdy se to hodilo, někdy ne. Uvidíme, zda bude další díl o něco lepší, než byly ty předešlé dva.

Ti, co si naprosto oblíbili Město z kostí, budou taktéž nadšenými fanoušky Města z popela. I když se v tomto díle nestalo tolik zvratů, jako tomu bylo v minulé knížce, i přesto se v ni vyřeší určité problémy, se kterými se hlavní hrdina střetává. Abych uvedl na pravou míru, tento díl se mi zdál o nějaký kousíček horší, avšak dávám si ještě nějakou chvíli, aby mě Cassandra Clare přesvědčila, že jsou její díla opravdu dokonalá. Sice mě celá série zaujala, avšak bude ještě chvíli trvat, než Cassandra opravdu ukáže, co je v jejích schopnostech pro příběh a postavy udělat.


You Might Also Like

13 komentářů

  1. Mne sa tento diel páčil najviac :)

    OdpovědětVymazat
  2. I mně se zdál druhý díl o trochu horší, než ten první. Ale to není důvod k tomu, aby nedostal dobré hodnocení. Protože Nástroje smrti jsou opravdu bravurní série. :)
    Musím v nejbližší době koupit i třetí díl! (Sice jsem ty peníze chtěla dát za Divergence, ale asi budu mít doma raději další díl do série...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Já samozřejmě neříkám, že kvůli tomu dostal špatné hodnocení. Dostal hodnocení stejné, jako díl první, samozřejmě! :) A jo, teď čtu třetí díl a musím říct, že je to asi nejlepší z té původní trilogie :)
      Je to dost těžké se rozhodnout :D Divergence byla taky dobrá, ale Město ze skla... no, doporučuji raději to Město:)

      Vymazat
    2. Já jsem to asi napsala tak, že to špatně vyznělo. Jakože to není důvod, aby dostal špatné hodnocení. Obecně. Ne, že mám pocit, že tys ho ohodnotil špatně, vždyť má čtyři hvězdičky! :)
      Ale pokud koupím město, musím někde Divergence sehnat do premiéry filmu... ale budou tu peníze za vysvědčení... takže to je v pohodě. :)
      (Měla bych se odnaučit ten zvyk, že na každou reakci mám potřebu taky reagovat :D)

      Vymazat
    3. Aha, aha... Já už myslel, že to je nějak špatně... Tak tím páde je vše Ok, nic se nestalo... :)) A jo, souhlasím! Rozhodně je to díl, bez kterého by se příběh neposunul a to, co se stane/stalo ve trojce by nemělo naprostý význam :)

      Vysvědčení... To mi připomíná dodělat do 15. tu pololetní práci... -_- Ať už se rozhodneš jakkoli, vím, že to bude to nejlepší, takže.. Držím palce! :)
      (To je právě dobře! Aspoň mám fakt, že ty články i někdo čte :D )

      Vymazat
  3. První díl se mi vážně moc líbil. Prakticky jsem hltala každou stránku. Proto jsem byla nadšená tím, že jsem si mohla přečíst i Město z popela. A pak nastal vzrat. Knížka mě místy bavila a místy zase ne. Můj konečný dojem byl takový, že nemělo smysl knížku číst, protože tam byla zhruba jedna věc nějak zásadní. Celkově mě autorka naštavala- na knížku jsem se vážně moc těšila. Tak si říkám, že se nejspíš vrhnu na třetí díl a ještě jednou zhodnotím jestli tahle série je vážně tak špatná nebo vážně tak dobrá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže to máš asi podobně, jako já :D Nemůžu říct, že by se mi Město z kostí nelíbilo, ale nějak mě to neočarovalo... Dvojka byla horší, to přiznávám, protože se všechno točilo jenom kolem jedné věci a trojka... kupodivu to byl zatím nejlepší díl :DD Takže to ještě jednou zkus, nějak přetrp dvojku a doufám, že trojka bude lepší! ;)

      Vymazat
    2. Tak díky tobě to s třetím dílem zkusím! :D

      Vymazat
    3. Tak to jsem rád! :D Třetí díl stojí vážně za to, to ti zaručuji! :) ;)

      Vymazat
  4. Tuhle sérii si chci hrozně přečíst, brzy bych se k ní ale měla dostat. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, ve svém článku "Externí recenze" jsem použila úryvek z tvé recenze. U úryvku jsem umístila odkaz na celou tvou recenzi i tvé jméno. Pokud bys se zveřejněním úryvku nesouhlasila, pak stačí napsat a úryvek smažu. ;)
    Děkuji za pochopení a přeji hezký den..:)

    OdpovědětVymazat

Statistika

TOPlist